Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Razvejenje

Richard Powers
Razvejenje
34,00 € 34,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,02 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-284-864-4
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika The overstory
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Andrej E. Skubic

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14,5 cm
740 g
735 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ameriški pisatelj Richard Powers (1957) je za svoj roman Razvejenje leta 2019 prejel Pulitzerjevo nagrado, zdaj pa lahko to ambiciozno in impozantno knjigo, ki se pne čez več kot 700 strani, beremo v slovenskem prevodu Andreja E. Skubica. 

V njem spremljamo devet ljudi, ki si delijo edinstvene izkušnje, povezane z drevesi. Od tod tudi naslov romana, razvejenje je namreč sestavljeno iz orjaških dreves, ki se dvigajo nad okoliškimi krošnjami. Powers je navdih za roman dobil med poučevanjem na Stanfordu, ko se je prvič srečal s sekvojami. Knjiga je razdeljena na štiri sklope, poimenovane po življenjskem ciklu drevesa: Korenine, Deblo, Krošnja in Semena.

Gre za prav posebno bralsko doživetje, kar poudarja tudi prevajalec Andrej E. Skubic: »So knjige, ki vas pripravijo do nenavadnih reči. Na primer, da se začne mestni človek, ki nikoli ni znal ločiti gabra od bukve, zanimati za drevesa, ki rastejo ob cesti, po kateri se vsak dan sprehaja, opazovati njihove liste, lubje in cvetove. Se učiti njihovih skrivnostnih imen.

Razvejenje Richarda Powersa je knjiga o človeških usodah: umetnik Nicholas Hoel, inženirka Mimi Ma, profesor psihologije Adam Appich, odvetnik Ray Brinkman in stenografka Dorothy Cazaly, vietnamski veteran Douglas Pavlicek, invalidni računalniški genij Neelay Mehta, botaničarka Patricia Westerford in študentka aktuarskih ved Olivia Vandergriff vsak na svojem koncu ameriške celine živijo povsem različna življenja, toda vsako od njihovih življenj se v nekem obdobju osebne zgodovine poveže z našimi lesenimi sobitji, ki že stotine milijonov let na Zemlji ustvarjajo pogoje za življenje. Nekateri pri tem umrejo, nekateri končajo v zaporu, nekateri dosežejo svetovni sloves, nekateri pa le za vselej spremenijo svoj pogled na svet – kar lahko doseže tudi ta knjiga.« Njihove zgodbe se prepletajo in dopolnjujejo na neverjetne načine, ob tem pa roman sporoča, da poleg našega obstaja še en svet – ogromen, počasen, povezan, iznajdljiv svet dreves. V tem smislu je roman tudi odličen predstavnik ekološke fikcije, saj opozarja na to, da se kot družba vedno bolj oddaljujemo od narave. Nujno branje.

Recenzija Bukla

V slovenščini imamo prevedenih že kar nekaj del, ki so prejela Pulitzerjevo nagrado, nazadnje izpovedno knjigo Trdoživa o boju z rakom, ki jo je napisala Anne Boyer, zdaj pa smo dobili izjemni roman Razvejenje, ki je to prestižno nagrado dobil leta 2019. Njegov avtor Richard Powers (1957) je ameriški pisatelj in profesor angleščine, ki je do zdaj napisal trinajst romanov, Razvejenje pa je gotovo njegovo najambicioznejše delo. V njem Powers, ki ga odlikujejo izvrsten slog, izvirna metaforika ter čvrsto podajanje zgodbe, preko palete prepričljivo izrisanih junakov raziskuje odnos med ljud mi in drevesi – njihovimi nemimi, mogočnimi sopotniki, s katerimi si ljudje delimo prostor in čas na tem planetu. V romanu, kjer so štirje deli naslovljeni Korenine, Drevo, Krošnja in Semena, najprej v devetih poglavjih predstavi vsakega od osrednjih likov ter njegovo življenjsko (in družinsko) zgodbo, ki jo vzporeja skupaj s posameznim drevesom ali drevesi, v nadaljevanju pa te zgodbe ljudi ter dreves dramatično poveže, vsak od vpletenih pa doživi svojevrstno, pogosto zelo presenetljivo usodo. Tu so umetnik Nicholas Hoel, inženirka Mimi Ma, profesor psihologije Adam Appich, odvetnik Ray Brinkman in stenografka Dorothy Cazaly, vietnamski veteran Douglas Pavlicek, invalidni računalniški genij Neelay Mehta, botaničarka Patricia Westerford in študentka aktuarskih ved Olivia Vandergriff, ki vsak na svojem koncu ameriške celine sicer živijo povsem različna življenja, a vsakega od njih omreži svoje drevo – tako kot bi moral ta roman v izvrstnem prevodu Andreja E. Skubica omrežiti tudi vas. Priporočam!

Samo Rugelj, Bukla 167

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...