Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Rumena puščica

Viktor Pelevin
Rumena puščica

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba LUD Šerpa
Zbirka Klasična Šerpa
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-6699-74-7
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Žëltaja strela
Prevod Borut Kraševec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13,5 cm
220 g
200 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
leposlovje
rusko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Viktor Pelevin (1962) je sodobni ruski klasik, ki je dokaj dobro znan tudi pri nas, saj smo v slovenščino prevedli že šest njegovih knjig. Zbirka kratke proze Rumena puščica (1991, izšla je tudi pod naslovom Modra svetilka) je njegovo zgodnje delo, za katero je leta 1992 prejel rusko nagrado mali booker. Za pripoved Princ Gosplana, ki sodi v to zbirko, je posebej dobil še nagrado veliki prstan (1991) in nagrado interpreskon (1993). Slovenska izdaja je izbor iz te zbirke ter zajema dve pripovedi in štiri kratke zgodbe.
Pelevin se v svoji kratki prozi, podobno kot v romanih, posveča predvsem temi človeške svobode in duhovne rasti. Glavni junak pripovedi Princ Gosplana je na primer državni uradnik, ki v službi obsedeno igra računalniško igro Prince of Persia in se istoveti z njenim junakom. Toda igra, ki jo igra, je polna mističnih ugank, ki jih mora razvozlati, in metafizičnih spoznanj, do katerih se mora dokopati, tako da so prehodi z enega nivoja igre (Level 1, Level 2 itn.) na drugega v resnici prehodi z enega nivoja zavesti na drugega, višjega.
V budistični pripovedi Rumena puščica vse dogajanje poteka na vlaku Rumena puščica, ki drvi proti porušenemu mostu. Vlak je za like, ki živijo na njem, ves svet. Glavni junak skuša ta svet razumeti in seskočiti z vlaka, da bi se osvobodil.
V kratkih zgodbah Nastanek vrst, Ontologija otroštva, Problem volkodlaka v srednjem pasu, Tarzanka skuša avtor pogledati na svet in na posamezne pojave v njem z nenavadnega, čisto novega gledišča. Nastanek vrst govori o tem, kako se je Darwin, ki je njen junak, prikopal do svoje razvojne teorije, tako da se je golih rok spopadal s primati. V Problemu volkodlaka, ki motivno-tematsko že napoveduje poznejšo Pelevinovo Sveto knjigo volkodlaka, zagledamo svet z gledišča volka oziroma volkodlaka, v Ontologiji otroštva z gledišča otroka, Tarzanka pa je duhovita pripoved o mesečniku, ki med svojim mesečnim sprehodom po nadzidku stolpnice doživi razsvetljenje, torej se zbudi in ugotovi, da stoji nad prepadom.

Recenzija Bukla

Viktorja Pelevina (1962), enega najprodornejših in tudi najzanimivejših sodobnih ruskih pisateljev, že dobro poznamo (denimo po romanih Sveta knjiga volkodlaka in Čapajev in praznota), saj je v slovenščino najbolj prevajan sodobni ruski avtor. Sedaj je izšel še (nov) izbor iz avtorjeve večkrat nagrajene zgodnje zbirke kratke proze iz leta 1993, v katerega je prevajalec Borut Kraševec uvrstil eno novelo, tri kratke zgodbe in dve pripovedi. Pelevin je že v teh zgodbah jasno nakazal kasnejše vsebinske motive svojih romanov, za to pa je morda najlepši primer ravno novela z naslovom Problem volkodlaka, ki nam razkrije, kako je Saša (junak iz Svete knjige volkodlaka) postal volk. Seveda se Pelevin v svojih zgodbah poigrava še z mnogimi drugimi nenavadnimi, tudi absurdnimi motivi, denimo v zgodbi o birokratih, ki obsesivno igrajo računalniške igrice, ali pa v tisti o nič hudega slutečih potnikih na vlaku, ki hiti proti podrtemu mostu, s čimer na svoj način izpisuje svoje videnje bizarnosti sodobnega sveta.

Samo Rugelj, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...