Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Skrivno življenje živali

Ljubezen, žalost, sočutje - razkrivanje osupljivega skritega sveta čustev
Peter Wohlleben
Skrivno življenje živali

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Narava
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-6893-91-6
Naslov izvirnika Das Seelenleben der Tiere
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Petra Piber

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12,5 cm
220 g
194 strani
Tip knjige
popularna znanost
Kategorije
naravoslovje > biologija
leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Nadaljevanje uspešnice Petra Wohllebena Skrivno življenje dreves

Skrben kot veverica, zvest kot krokar, sočuten kot gozdna miš, žalosten kot košuta – so živali res zmožne takšnih čustev? Ni takšno raznoliko čustveno življenje značilno izključno za človeka? Strastni ljubitelj narave Peter Wohlleben na podlagi najnovejših znanstvenih spoznanj, ki jih podkrepi z opažanji in izkušnjami z živalmi iz prve roke, osvetli neznani svet: zapletene vedenjske vzorce živali v gozdu in na domačem dvorišču, njihovo čustveno življenje in zavest. In tako bralcu postane jasno, da so nam živali veliko bliže, kot smo bili prepričani. Čudovita, poučna in osupljiva knjiga!
Peter Wohlleben kot gozdar v svojem gozdu ne spremlja le dnevnega utripa dreves, temveč tudi drugih prebivalcev, ki se zadržujejo v temni goščavi in mogočnih drevesnih krošnjah. Pri tem opazi marsikaj zanimivega: čustveni svet kuncev in gozdnih miši, jelenov in divjih svinj, drozgov in sinic je veliko bogatejši, kot smo bili mislili.
Sočustvujejo s svojimi vrstniki, poznajo socialno življenje, v katerem je čas tudi za ljubezen in žalost, in pogumno se uprejo grozeči nevarnosti, namesto da bi nagonsko zbežali. Del živalskega vsakdanjika je tudi zabava – res obstajajo vrane, ki se z vidnim navdušenjem spuščajo po strehi kot po sankališču! Tudi pri domačih živalih in hišnih ljubljenčkih Peter Wohlleben opaža izrazito čustveno zavedanje: v knjigi je predstavil svojo kobilo Bridgi, ki se osramočeno obrne proč, če se neprimerno vede, in opisuje, kako njegov premeteni petelin Fridolin prelisiči svoj kokošji harem, da pride do akcije.
Peter Wohlleben črpa iz svojih dolgoletnih izkušenj kot gozdar, pri čemer se opira na najnovejša znanstvena spoznanja – to je osupljiva in izčrpna knjiga, zaradi katere bomo na živali v gozdu in na livadah, v hiši in na dvorišču začeli gledati z drugačnimi očmi.

Peter Wohlleben, rojen 1964, je že kot otrok želel postati okoljevarstvenik. Študiral je gozdarstvo in je bil več kot dvajset let uradnik na deželnem gozdnem gospodarstvu. Ker je želel uresničiti svoje ekološke sanje, je dal odpoved, tako da danes vodi okolju prijazno gozdarstvo na območju gorovja Eifel. Tam si prizadeva za obnovitev pragozdov. Je gost številnih televizijskih oddaj, pripravlja predavanja in seminarje, poleg tega je avtor številnih knjig, povezanih z gozdom in varovanjem narave. Pri založbi Narava je izšla tudi njegova knjiga Skrivno življenje dreves.

»Knjiga, ki lahko vedno preseneti!« - Deutschlandradio Kultur, Johannes Kaiser

»Ne kič, ampak rezultat resnih raziskav in dolgoročnega opazovanja.« - Die Zeit, Jens Jessen

»Knjige PetraWohllebna razširijo naše dojemanje sveta.« - The Tagesspiegel, Denis Schec

Recenzija Bukla

Kmalu po globalni uspešnici Skrivno življenje dreves, v kateri nam je nemški okoljevarstvenik pokazal, da drevesa v gozdu živijo pestro in razgibano, je na voljo njeno tematsko nadaljevanje. V Skrivnem življenju živali nas Wohlleben povabi v pisani svet živali ter nam z mnogimi primeri razloži, da je socialno, čustveno in doživljajsko bivanje živali na bistveno višjem nivoju, kot smo morda mislili doslej. Kako ribe čutijo bolečino, ko se v njihova usta zadre trnek? Kako lahko mušji možgani, ki so približ no štiristotisočkrat manjši od naših, vseeno predelajo nešteto sličic, ki se ob njihovi hitrosti vsako sekundo pojavijo pred njihovimi očmi? Ali lahko izmerimo hvaležnost hišnih ljubljenčkov? Knjiga, ki dokazuje, da je veliko naših vzorcev vedenja in čustvovanja samo naprednejša različica tistih, ki jih srečujemo pri živalih.

Renate Rugelj, Bukla 131

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...