Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Sam

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba VigeVageKnjige
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-94305-4-5
Naslov izvirnika Tout seul
Leto izdaje izvirnika 2008
Prevod Katja Šaponjić
Urejanje Majda Peklaj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 17 cm
950 g
368 strani
Tip knjige
strip
Kategorije
leposlovje > strip
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

To je tiha knjiga.
Morje neskončne miline.
Brutalnost obsodbe na samoto.
Knjiga o pogumu.
Slovar sveta.
Himna domišljiji.
Hvalnica besedi.
Alegorija življenja.

Christophe Chabouté (1967, Alzacija) je večkrat nagrajeni francoski stripar ter ilustrator otroških in mladinskih knjig.Študiral je umetnost v Angoulêmu in Strasbourgu. Je mojster črno-bele risbe, njegov risarski in pripovedovalski slog je izrazito intimen, njegova dela zato često evocirajo romaneskno formo, kar doseže tudi, kadar uporablja v njih komaj kaj besed.
Širše prepoznaven je postal leta 1998, ko je izdal albuma Čarovnice (Sorcières) in Nekaj poletnih dni (Quelques jours d\'été), od ostalih del iz njegove obsežne bibliografije pa velja izpostaviti vsaj še življenjepis serijskega morilca v risoromanu z naslovom Henri Désiré Landru (2006), Klop (Un peu de bois et d\'acier, 2012) ter adaptacijo romana Moby Dick v dveh delih (2014).
Sam (Tout Seul, 2008) velja za Chaboutéjevo magistralno delo. Pričujoča izdaja je prvi prevod avtorja v slovenščino.

Recenzija Bukla

Prvič se bo za prestižno Bookerjevo nagrado letos potegoval tudi risoroman, zato je prav, da ta grafično-literarna zvrst pridobiva pomen med ljubitelji splošnega leposlovja tudi pri nas. Chabouté (1967) je francoski stripar, ki ustvarja predvsem za otroke in mladino, študiral je umetnost in je mojster intimistične črno-bele slike. Njegov risoroman Sam iz leta 2008 imajo za njegovo najboljše delo doslej, bralca pa nagovarja s spretno oblikovano pripovedjo, sugestivno risbo ter presenetljivim koncem. V osrčju romana je svetilnik sredi morja, kamor mornar s svojo ladjo in vajencem ob dogovorjenem času že dolgo dostavlja hrano, pijačo in drugo, saj v njem biva osamljeni (in tudi fizično prizadeti) čudak, ki sta ga pokojna starša sklenila obvarovati pred zunanjim svetom, s tem da sta ga zaprla v »slonokoščeni stolp« sredi morja. Vse, kar ima osamljeni mož, je slovar pojmov, ki ga prebira in s katerim si skuša kar sam predstavljati svet tam zunaj. Vse kaže na to, da bo tako preživel svoje življenje, vendar … Sam je risana oda življenjskemu pogumu!

Samo Rugelj, Bukla 144

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...