Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zgodovina slovenskega stripa 1927-2007

Iztok Sitar
Zgodovina slovenskega stripa 1927-2007
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba UMco
Zbirka Dos Pesos
Leto izdaje 2007
ISBN 978-961-6445-70-2
Ilustracije Tomaž Lavrič
Urejanje Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,4 x 14,8 cm
830 g
159 strani
Tip knjige
strip
Kategorije
leposlovje > strip
knjige umco
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Letos praznujemo osemdesetletnico prvega slovenskega stripa in ob tej priložnosti je izšla knjiga priznanega stripovskega avtorja Iztoka Sitarja. V trdo vezani A4 knjigi se zrcali več kot 80 slovenskih stripovskih avtorjev in njihove kompletne stripografije, ki so grafično predstavljene z več kot 200 ilustracijami iz njihovih del. Kot pravi poznavalcev slovenskega stripa Max Modic, ki je h knjigi prispeval spremno besedo: »Skrajni čas je bil, da dobimo to knjigo. In kdo ve, če bi jo sploh kdaj dobili, če bi se Iztokova ljubezen do slovenskega stripa omejila samo na ustvarjanje stripovskih tabel. V Zgodovini slovenskega stripa 1927-2007 najdemo tako rekoč vse, kar ste vedno želeli vedeti o slovenskem stripu, pa niste imeli kje najti.«

Recenzija Bukla

Stripovski avtor Iztok Sitar je v svojih zrelih letih risarsko pero prvič zamenjal za publicistično in napisal odlično knjigo o začetkih, razvoju in trenutnem stanju slovenskega stripa. Kronološki pristop se začenja pri praočetu slovenskega stripa Milku Bambiču, končuje pa z zadnjo generacijo mladih stripovskih avtorjev, ki sramežljivo poganja svoje popke. Poleg avtorjev in njihovih del, ki jih umesti v širši okvir, je Sitar osvetlil razmere, v katerih so nastala, se lotil tudi pomembnejših izdaj od Zvitorepca (stripovska revija, ne junak) prek Magne Purge do Strip bumeranga, ni pa pozabil na publiciste, teoretike in ostale, ki so stripu utirali pot z drugimi sredstvi. Skratka, ne gre samo za celosten in bogato ilustriran pregled skoraj vsega, kar je zraslo na nacionalni stripovski grudi, pač pa tudi za njihovo kritično ovrednotenje, pri čemer se avtor ne ustraši neusmiljeno secirati in diagnosticirati tudi manj bleščeče plati stripovskih avtorjev. Vendar pa Sitar to počne na svoj zabavni, hudomušni in pronicljivi način (znan iz njegovih pasičnih stripov), ki nikogar ne more zares užaliti in ki hkrati pomeni dobrodošlo popestritev leksikonsko zastavljenemu gradivu. Knjiga vsebuje razne zanimivosti, pikantnosti o čudakih, ki so svojo ustvarjalno energijo posvetili prezrtemu in zaničevanemu »šundu, ki poneumlja in kvari mladino«. Med drugim izvemo, kateri avtor je padel pod streli nemškega strelskega voda, kdo je s stripom zaslužil za hišo, kateri strip je razhudil naše politike itd. ­Pravi mali čudež, da imamo to knjigo.

Zoran Smiljanić

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...