Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Tetovator iz Auschwitza

Heather Morris
Tetovator iz Auschwitza

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Hiša knjig, založba KMŠ
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7035-54-4
Naslov izvirnika The tattooist of Auschwitz
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Ljubica Karim Rodošek
Urejanje Maja Brodschneider Kotnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 12,5 cm
250 g
264 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman
leposlovje > vojni roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Največja dejanja humanosti v najgrozlivejših okoliščinah. Tetovator iz Auschwitza temelji na ganljivi resnični zgodbi Laleta in Gite Sokolov, dveh slovaških Judov, ki sta preživela Auschwitz-Birkenau in si nazadnje ustvarila dom v Avstraliji. V taboriščih je bila Laletu dodeljena služba, v kateri je za preživetje tetoviral zapornike – dobesedno je praskal številke na roke svojih sotrpinov z neizbrisljivim črnilom in tako ustvaril to, kar je postalo eden najmočnejših simbolov holokavsta.

Lale je tisto majhno svobodo gibanja, ki jo je imel zaradi svojega položaja, izkoristil za to, da je dragulje in denar, ki so jih pobrali od umorjenih Judov zamenjal za hrano, s katero je druge obdržal pri življenju. Če si bil pri takem početju ujet, je bila kazen smrt. Mnogi so preživeli po njegovi zaslugi. V vrsti za tetoviranje je čakala tudi mlada, prestrašena mladenka … Za Laleta, tega gizdalina, je bila ljubezen na prvi pogled in odločil se je, ne le da bo preživel on sam, pač pa bo poskrbel, da bo preživela tudi Gita.

Knjiga je nepozabna zaradi Laletove volje do življenja. Vedel je, kaj čaka tako njega kot njegove tovariše, kljub temu pa je bil odločen, da ne bo klonil pred nehumanostjo v taborišču, pač pa je ohranil dostojanstvo in integriteto, in kolikor dolgo je bilo mogoče, je življenje užival v polni meri. Čeprav je njegova zgodba grozljiva, je hkrati zgodba o upanju in pogumu. Poleg tega je – kar je najneverjetneje – zgodba o ljubezni.

Recenzija Bukla

Aprila 1942 je Lale, pri rosnih 26 letih, stopil iz vagona in v gneči vkorakal v Auschwitz. Ob prihodu ni vedel, kaj ga čaka. Ko je slovaška vlada klonila pred Hitlerjem in so se morali vsi otroci judovskih družin javiti oblastem, se je Lale prostovoljno odpravil na pot, v upanju, da bo njegovi družini prizaneseno. A kar ga je čakalo, ni bilo delo, bila je le smrt. Kljub vsakodnevni grozi Lale ni nikoli obupal, obljubil si je, da bo Auschwitz preživel. Z iznajdljivostjo se je naredil nepogrešljivega; priskrbel si je službo kot tetovator, ki mu je, čeprav se mu je praskanje številk v roke sotrpinov gnusilo, omogočala nekaj privilegijev, med drugim sicer omejeno svobodo gibanja, ki jo je izkoristil za tihotapljenje hrane v taborišče in s tem pomagal, komurkoli je le lahko. Boj za življenje se je še dodat no zapletel, ko je spoznal Gito, ljubezen svojega življenja … Takrat si je obljubil, da bosta oba preživela in nekje daleč znova zaživela skupaj ... Avtorica je tragičen in nadvse ganljiv roman napisala po resnični zgodbi Laleta Sokolova, tetovatorja iz Auschwitza, ki je bil zaradi strahu, da bi ga označili za kolaboratorja, pripravljen deliti svojo zgodbo šele po ženini smrti. Tri leta so potekali njuni pogovori, dokler ni Lale leta 2006 umrl. Knjiga je izšla šele letos, a je hipoma postala težko pričakovana uspešnica, ki je bila prevedena že v številne jezike.

Vanja Jazbec, Bukla 142

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...