Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Peščeni planet

Frank Herbert
Peščeni planet

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-274-581-3
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Dune
Leto izdaje izvirnika 1965
Prevod Igor Harb
Urejanje Rok Zavrtanik

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 15 cm
940 g
520 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > znanstvenofantastični roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V daljni prihodnosti sta mogočni rodbini ujeti v vrtinec sovražnosti. Ko imperator Shadam IV. upravljanje planeta Arrakis z rodbine Harkonnen prenese na rodbino Atreides, se Harkonneni uprejo in Atreidesom nastavijo past.

Na Arrakisu, znanem tudi kot Sipina, je vsaka kapljica vode pravo razkošje, prostrane puščave pa so dom skrivnostnih, orjaških peščenih črvov. Toda Sipina je tudi planet neizmernega bogastva, saj je edini vir začimbe melanže, najredkejše in najdragocenejše snovi v galaktičnem imperiju. Melanža podaljšuje življenje in širi spekter zavesti, kar navigatorjem Vesoljskega ceha omogoča iskanje najkrajših poti skozi vesolje. Kdor nadzira Arrakis, nadzira začimbo, in kdor nadzira začimbo, nadzira vesolje.

Po mnenju mnogih je Peščeni planet napisan tako mojstrsko in izvirno, da mu podeljujejo kultni status največjega znanstvenofantastičnega romana vseh časov. Je prejemnik prve nagrade Nebula in soprejemnik nagrade Hugo, s svojo čarobno mešanico napete drame, spletk in neustavljive pripovedi pa že več kot petdeset let buri domišljijo bralcev po vsem svetu. Moč opisov in epski razpon vizije Franka Herberta sta dandanes prav tako sveža, živa in aktualna kot ob izidu.

Recenzija Bukla

Lestvice o najboljših knjigah so vedno bolj ali manj subjektivne. Toda nekaj že mora biti na tem, da se Peščeni planet (v izvirniku Dune) iz leta 1965 tako pogosto pojavlja na vrhu številnih – uradnih in posameznikovih – seznamov najboljših znanstvenofantastičnih knjig vseh časov. Knjiga, ki jo je pred prvo objavo zavrnilo skoraj dvajset založnikov, potem je prejela vrsto nagrad, danes pa v ZDA sodi celo v izbirni kurikulum pri pouku angleščine, že od svojega nastanka buri domišljijo vsem, ki se prepustijo obsežni, kompleksni in večplastno prepleteni, a venomer dostopni in razumljivi zgodbi. Daleč v prihodnost umeščena pripoved izpostavi boj za prevlado nad planetom Arrakis, imenovanim tudi Sipina – peščeni planet. Edino tu je namreč najti melanžo, »začimbo vseh začimb«, katere uživanje med drugim upočasnjuje staranje. Rodbini Atreides in Harkonnen bijeta boj za njen nadzor s pomočjo političnih spletk, zahrbtnih prevar in rožljanja z orožjem … Ob tem pa se kot vse bolj pomembni igralci pojavijo domači prebivalci planeta, skrivnostni Fremani. Tam pa živijo tudi gromozanski, več kot 400 metrov dolgi peščeni črvi, ki so postali prepoznavni znak romana. Epsko delo ameriškega pisatel­ja Franka Herberta (1920–1986) odlikujeta natančno izdelan svet in na likih temelječ zaplet. Peščeni planet je prepleten z raznovrstnimi družbenimi, psihološkimi in verskimi temami, od zvestobe rodbini do vprašanja svete vojne, od prerokbe do ideje ponovnega rojstva, mnogi pa ga imajo celo za enega prvih ekoloških romanov. Herbert je do svoje smrti napisal pet nadaljevanj, njegov sin pa je ta opus še razširil. Leta 1984 se je filmske priredbe lotil David Lynch, čez dve leti pa je napovedan novi prihod na platno, tokrat v režiji vizionarskega Denisa Villeneuva. Pomemben in zahteven prevod, ob katerem končno tudi pri nas dobivamo eno najimenitnejših del ZF, ki je zaradi svoje veličine že davno prekoračilo žanrske okvirje.

Aleš Cimprič, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...