Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Življenje vilinov

Muriel Barbery
Življenje vilinov
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-01-4064-1
Naslov izvirnika La vie des elfes
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Saša Jerele
Urejanje Nataša Müller

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
360 g
255 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > znanstvenofantastični roman
leposlovje > leposlovni roman
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Novi roman francoske pisateljice Muriel Barbery, ki je pred leti očarala slovenske bralce z Eleganco ježa, se spogleduje s fantazijskim žanrom. Bolj kot s spletkami in krvavimi anekdotami se poigrava z domišljijo in lepoto, s skrivnostmi glasbe, s fantastičnimi živalmi, starimi zdravilkami in čudežnostjo domačih začimbnic. Poetično, neklišejsko zgodbo odlikujeta nežnost in globoka otožnost, s stopnjevanjem apokaliptičnih slutenj pa spretno vzdržuje napetost pred izbruhom resnične vojne, ki se bo razplamtela v drugem delu (predvidoma izide v letu 2017).

Muriel Barbery (1969) je bila rojena v Casablanci v Maroku. Po izobrazbi je profesorica filozofije, poklic pa je opravljala na različnih univerzah po Franciji (Université de Bourgogne, Saint-Lô IUFM). Leta 2000 je izdala razmeroma uspešen prvenec Poslastica (Une gourmandise). Šest let kasneje se je z Eleganco ježa (L\'Élégance du hérisson) izstrelila med zvezde svetovnega literarnega neba. V precej nizki nakladi natisnjeno knjigo je založba Gallimard prej kot v enem letu morala ponatisniti v skupaj več kot milijonu izvodov. Da je zadeva resnično vroča, se je izkazalo po prodoru na sicer precej samozadostna angleško govoreča tržišča, kjer so bile vse pomembnejše recenzije in kritike knjigi zelo naklonjene. Po uspehu se je Barberyjeva z možem preselila v Kjoto na Japonskem. V redkih intervjujih za medije med milijonskimi pozitivnimi učinki svetovne slave omenja udobje, da se lahko posveča samo še pisanju. Muriel Barbery lahko spremljate tudi na blogu http://muriel.barbery.net, a se zaradi tipično dnevniško nerednih vpisov žal ne boste naužili svežih novic. Zato pa boste toliko bolj uživali ob zares sijajnih fotografijah japonskih motivov, ki jih na istem blogu objavlja avtoričin mož Stéphane Barbery.

Recenzija Bukla

Simpatična francoska pisateljica in profesorica filozofije, ki se je v septembrskih dneh ponovno družila s slovenskimi bralci, se nam je z Eleganco ježa, filozofskim romanom, ki je dolgo zasedal vrhove knjižnih lestvic doma in po svetu, prvič predstavila že leta 2010. Tokrat nam v branje ponuja zgodbo v malo drugačnem žanru, a njen slog ostaja enako prefinjen, jezik pa blag in hkrati izjemno barvit. Fantazijska pripoved o dveh deklicah, Mariji in Clari, sirotah, ki sta se rodili neke snežne novembrske noči in odraščali v nenavadnih okoliščinah, že po nekaj straneh daje slutiti, da ne gre za običajnega predstavnika tega žanra. Nežna lirična pripoved časti čudežno moč narave in vseh živih bitij. Maria, ki na idiličnem podeželju odrašča pod skrbnim nadzorom izkušenih zdravilk in dobrosrčnih vaščanov, sčasoma spozna, da je prav ona tista, ki njihovi deželi prinaša neobičajno blagostanje. Medtem pa se Klara poskuša znajti v spletkah urbanega Rima, kamor so jo pripeljali, da bi izpili njen nadnaravni talent za glasbo, posebej za igranje klavirja. Ne pozna še svojih moči, a čuti, da ji glasba pripoveduje zgodbe in jo popelje v svetove, ki so čisto takšni, kot bi v resnici obstajali. Pod skrbnim nadzorom Petrusa, čudnega rimskega sluge, spoznava resnico o sebi in odgovorno sprejme svojo nalogo, da bo prek igranja vzpostavila stik z Mario. Kdo so skrivnostni vilini, ki sestankujejo in nekaj naklepajo, in kaj sploh maestro in premožni rimski patriciji pričakujejo od deklet? Ali bosta Maria in Clara kos težki nalogi, bosta družno zmogli premagati zlonamerne sile ter ustaviti bližajočo se vojno? S paleto neobičajnih likov, ki živijo v mestu, na vasi ali pa v kompleksnih vzporednih svetovih, je Življenje vilinov prvi del navdihujoče zgodbe o umetnosti, naravi, sanjah, ljubezni in iskanju svetlobe, v prihodnjem letu pa naj bi mu že sledilo tudi nadaljevanje.

Renate Rugelj, Bukla 125

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...