Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zgodovina seksualnosti

4 Priznanja mesa
Michel Foucault
Zgodovina seksualnosti
40,00 € 40,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,20 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba ŠKUC
Zbirka Lambda
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-6751-25-4
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Histoire de la sexualité
Podnaslov izvirnika 4, Les aveux de la chair
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Suzana Koncut

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14,5 cm
580 g
436 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
filozofija
ljubezen in spolnost

Povej naprej

Založnik o knjigi

Besedilo Priznanj mesa (iz katerega je Foucault izpeljal tudi predavanja na Collège de France leta 1980) je rezultat desetletnih raziskav premen krščanske morale glede na antično moralo, razvoja odnosa subjekta do samega sebe na podlagi različnih tehnik sebe in vodenja drugih. Foucault je v njem poskušal s proučevanjem spisov najpomembnejših cerkvenih očetov orisati teoretske temelje, ki so omogočili vzpostavitev takih vrednot, kot so na primer kult življenja, prezir do telesa, podreditev in obvladovanje volje, obveznost resnice. Ker je priprava Priznanj mesa preobrnila fokus njegovih raziskovanj zgodovine seksualnosti, je morda prav ta knjiga jedro njegovega velikega načrta »obsežne genealogije človeka želje« – oblikovanje krščanske misli v odnosu do seksualnosti je namreč zanj ključni moment te genealogije.

 

O avtorju:

Michel Foucault se je rodil leta 1926 v Poitiersu. Študiral je filozofijo in psihologijo ter postal eden najvidnejših mislecev druge polovice 20. stoletja. Leta 1954 je izdal svojo prvo knjigo: Duševna bolezen in psihologija. Doktoriral je leta 1961, ko je izšla tudi njegova disertacija Zgodovina norosti v času klasicizma. Predaval je na univerzi v Lillu, na pariški École normale supérieure, na univerzah v Clermont-Ferrardu, v Uppsali, Sao Paulu in v Tunisu; leta 1968 je postal profesor na univerzi Vincennes, 1970 pa na College de France. S pomočjo zgodovine se je posvečal predvsem vprašanjem moči, oblasti, nadzorovanja, kaznovanja, norosti in seksualnosti. Vse svoje življenje je bil blizu družbeni angažiranosti, tako v času študentskih nemirov kot ob začetkih gejevskega aktivizma. Leta 1962 je izšla njegova knjiga Rojstvo klinike; leta 1966 Besede in stvari; Arheologija vednosti, 1968; Nadzorovanje in kaznovanje, 1975; prvi zvezek Zgodovine seksualnosti – Volja do znanja, 1976; drugi in tretji zvezek- Uporaba ugodij in Skrb zase, 1984. Četrti del Les Aveux de la chair, ki se posveča krščanstvu in je ostal nedokončan, po njegovi volji ni izšel. Michel Foucault je umrl junija 1984 v Parizu za posledicami aidsa.

Recenzija Bukla

Foucault (1926–1984), francoski socio­log, filozof in družbeni analitik, je v slovenščini že dobro poznan po svojem delu in pogledih, s katerimi je neusmiljeno seciral predatorske človeške lastnosti in njihovo institucionalno zgodovino, od temeljnih knjig Nadzorovanje in kaznovanje do epohalne Zgodovine seksualnosti, katere tri dele imamo na voljo v eni sami obsežni knjigi. Zdaj smo dobili že sklepni (vendar nedokončani) del te žgoče teme, ki jo je Foucault zavzeto preučeval vse do konca življenja, ko je umrl zaradi aidsa. V njej ponudi dodatne zaključke glede obsežne genealogije človeka želje ter oblikovanja krščanske misli v odnosu do seksualnosti od biblijskih navedb naprej. Delo, ki skuša odgovoriti na tako temeljna vprašanja, kot je denimo to, kakšna sta bila človeška želja in odnos do spolnosti v raju ter kako je ta osnova v nadaljevanju oblikovala odnos krščanstva to tega osnovnega človekovega nagona ter potrebo po njegovem nadzorovanju.

Samo Rugelj, Bukla 159

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...