Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Človeško telo

Vodnik za stanovalce
Bill Bryson
Človeško telo

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Esenca
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-01-5901-8
Naslov izvirnika The Body
Podnaslov izvirnika A Guide for Occupants
Leto izdaje izvirnika 2019
Prevod Samo Kuščer

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 16 cm
640 g
471 strani
Tip knjige
popularna znanost
Kategorije
naravoslovje > znanost
naravoslovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Koliko stanejo sestavine človeškega telesa? Katero mamilo najdemo v slini? Ali svet okoli nas vsem ljudem enako diši? Kdo se je prvi znanstveno posvetil človeškim iztrebkom? Ali oko vidi sedanjost ali prihodnost? Kaj v človeškem telesu je večno?

Ko je Bill Bryson, znameniti ameriško-britanski pisatelj in zagovornik znanja, po naključju ugotovil, da se je rodil z eno samo ledvico namesto z dvema in da to niti ni taka redkost, je sklenil, da mora o človeškem telesu izvedeti še več. Prepustil se je svoji neizčrpni radovednosti in se odpravil na popotovanje po prostranstvih, ki se skrivajo pod našo kožo (in na njej). V napeti in duhoviti pripovedi nam razkriva skrivnosti našega ustroja ter dosežke in zablode številnih učenjakov, ki so razvijali medicinsko znanost. Hkrati pa ugotavlja, da to raziskovanje zlepa ne bo končano. Kdor je pod Brysonovim vodstvom z užitkom švigal skozi prostor in čas v Kratki zgodovini skoraj vsega, veleuspešnici, ki je pred 15 leti postala temeljni kamen poljudnoznanstvene zbirke Esenca, nikakor ne bo želel zamuditi pustolovščine, ki vabi med platnice in v obisti Človeškega telesa.

Recenzija Bukla

Bill Bryson (1951) je angleško-ameriški avtor odmevnih in popularnih neleposlovnih knjig, od potopisov (denimo tudi ekranizirani Sprehod po gozdu) do šegave obravnave zgodovine vesolja in našega planeta (tudi v slovenščino prevedena Kratka zgodovina skoraj vsega). V tem času se je pokazalo, da vse, česar se s svojim pripovednim pristopom loti Bryon, pa naj bo to knjiga Eno poletje, v kateri pokaže, kako posebno je bilo za Ameriko in svet leto 1927, ali pa Doma, v katerem analizira evolucijo našega bivališča in posameznih prostorov, zasije v popolnoma drugačni luči. Po raznolikih knjižnih avanturah se je Bryson v najnovejšem delu obrnil navznoter ter se s svojim radovednim pogledom usmeril na človeško telo in knjigo podnaslovil »vodnik za stanovalce«. K temu je najbrž botrovalo tudi dejstvo, da se je rodil z eno samo ledvico, kar ga je prisililo, da je o svojem telesu razmišljal podrobneje kot drugi. S svojim izjemnim pripovednim pristopom kombinira presenetljiva ter manj znana dejstva o našem telesu, in da bi izvedel zanje, se je odpravil k mnogim priznanim raziskovalcem in znanstvenikom. S svojo neznansko fascinacijo nad telesom in stvarjenjem življenja nasploh nas Bryson pelje vse od uvoda, v katerem raziskuje, koliko naj bi stale sestavine za »izdelavo« človeškega telesa (v igri so številke od nekaj dolarjev pa do nekaj sto tisoč dolarjev), pa do sklepnega poglavja, kaj se zgodi ob koncu življenja, ko umik krvi, ki odteče iz kapilar blizu površine telesa, zelo očitno pokaže, da je nastopila smrt. »Dokler smo bili živi, pa je bilo lepo, kajne?« zaključi Bryson to zabavno knjigo, ki bo poljudnoznanstvenim delom o človeku dala kar nekaj svežega pospeška. Priporočam!

Samo Rugelj, Bukla 162

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...