Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Je čas umiranja

Zadnji dnevi iz življenja menihov
Nicolas Diat
Je čas umiranja
22,90 € 22,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,69 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Družina
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-04-0640-2
Naslov izvirnika Un temps pour mourir
Prevod Janez Ferkolj

Tehnične lastnosti
trda vezava
181 strani
Tip knjige
duhovnost
Kategorije
osebna rast, duhovnost in ezoterika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kako naj umremo? Kako naj odgovorimo na naše strahove? Božji možje živijo, da bi se za zidovi samostanov pripravili na véliki prehod. Ali so nam lahko v pomoč, da bi razumeli trpljenje, bolezen, bolečino in samoto zadnjih trenutkov?

Nicolas Diat je od Cîteauxa do Lagrassa, od Velike kartuzije do Solesmesa zbral izpovedi menihov o koncu njihovega življenja.

V izjemnih pogovorih v osmih samostanih spoznamo, da si njihova umiranja niso podobna: nekatera so preprosta, srečna, lepa in veličastna, druga pa dolgotrajni ali boleči boji.

Avtor pripoveduje o kalvariji mladega redovnika, ki ga je prizadela huda bolezen, in o kanoniku, ki ga je uničila bitka z levkemijo, oriše potrtega brata, ki si je vzel življenje, opisuje blago in angelsko umiranje puščavnikov. Kakor je vsako življenje edinstveno, nam tudi bolečine menihov niso tuje: vsi jih poznamo.

Nicolas Diat nam odpira vrata samostanov in se tankočutnim pisanjem dotika vprašanja smrti.

Recenzija Bukla

Nekoč so ljudje umirali doma, sedaj pa je umiranje skrbno umaknjeno očem, zato skorajda ne vemo več, kako živeti s človekom, ki se poslavlja, ali kako naj dostojanstveno umremo. Avtor se je v iskanju skrivnosti umiranja in smrti napotil v osem velikih samostanov, kjer menihi veliko časa posvetijo molitvi in premišljevanju o poslednjih rečeh. Zbral je pričevanja o umiranju menihov, o času, ko doživljamo trpljenje in bolečine umirajočega, kar ni lahko sprejeti. Knjiga umirajoče predstavi z njihovo življenjsko potjo, nato pa spoštljivo predstavi napredovanje poslednje bolezni in paliativno oskrbo. Skupni imenovalec zgodb je sporočilo, da so tudi zadnji dnevi enakovredni del življenjske poti, smrt pa njen naravni zaključek. Knjiga popisuje tudi trenutke takoj po smrti in čas do pogreba. Tema se zdi temačna, in vendar so pripovedi polne upanja, svetlobe, tolažbe in ljubezni. Zbir izkušenj o umiranju in žalovanju je ožarčen z upanjem verujočih, da s smrtjo prestopajo prag večnosti, pa tudi s človečnostjo, ki jo lahko nudi obsmrtna oskrba. Knjiga z umirjeno življenjsko modrostjo nagovarja tudi neverujoče.

Maja Črepinšek, Bukla 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...