Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Slava, bogastvo in ambicija

V čem je resnični pomen bogastva?
Osho
Slava, bogastvo in ambicija
24,90 € 24,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba V. B. Z.
Zbirka Prestop
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-6468-96-1
Naslov izvirnika Fame, fortune, and ambition
Leto izdaje izvirnika 2010
Prevod Jedrt Lapuh Maležič
Urejanje Berta Mauhler

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 15,5 cm
240 g
148 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
osebna rast, duhovnost in ezoterika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Drzni pogled enega največjih duhovnih učiteljev 20. stoletja na iskanje materialnega uspeha, vpliv in moč.
Knjiga Slava, bogastvo in ambicija; V čem je resnični pomen bogastva? proučuje simptome in psihološke vidike prezaposlenosti z denarjem in slovesom. Od kod izhaja pohlep? Ali so vrednote, kakršni sta tekmovalnost in ambicija, bistvene za inovacije in pozitivne spremembe? Ali ambicija po uspehu škodi ustvarjalnosti?Zakaj se zdi, da imajo znane osebnosti in bogati ljudje na svetu tolikšen vpliv? Ali drži, da nam denar ne more kupiti sreče? Ta vprašanja avtor načenja z vidika, ki daje misliti in preseneča, še posebej pa je pomemben za naš čas gospodarske razburkanosti in nekakšnega splošnega vzdušja, da nismo nikoli dovolj dobri in dovolj uspešni.

Osho bralcem nalaga, naj proučijo ukoreninjene sisteme verovanja in predsodke, ki jim omejujejo zmožnost uživanja v življenju in vsem njegovem bogastvu, ter se jih osvobodijo. Londonski časnik Sunday Times je Osha opisal kot enega od »1000 ljudi, ki so ustvarili 20. stoletje«, indijski Sunday Mid-day pa ga je – skupaj z Gandijem, Nehrujem in Budo – uvrstil med deset ljudi, ki so spremenili usodo Indije. Od njegove smrti leta 1990 se vpliv njegovih naukov še naprej širi in najdeva duhovne iskalce vseh starosti v tako rekoč vseh državah sveta.

»Z denarjem ni mogoče kupiti sreče – vendar pa denar naredi nesrečnost lagodnejšo. Zaradi tega ne nasprotujem denarju, temveč sem njegov zagovornik. Boljše je biti lagodno nesrečen kakor nelagodno nesrečen. Sam sem živel v revščini in v bogastvu, zato mi verjemite: bogastvo je veliko boljše od revščine. Za vas si želim, da bi bili bogati na vse mogoče načine – materialno, psihološko, duhovno.« (Osho)

o avtorju

Osho - Bhagwan Shree Rajneesh (1931-1990), razsvetljeni mojster in duhovni učitelj.

Osho se je rodil v Indiji. Že od ranega otroštva je bil uporen duh, ki je hotel resnico doživeti sam, namesto da bi pobiral znanje in prepričanja drugih. Po razsvetljenju v 21. letu starosti je dokončal univerzitetni študij in več let poučeval filozofijo na Univerzi v Jabalpurju. Prepotoval je Indijo, govoril na shodih, izzival ortodoksne verske voditelje na javnih polemikah in postavljal tradicionalna prepričanja pod vprašaj. Ob koncu 60. let je začel razvijati svojo tehniko dinamične meditacije. Sodobni človek, je dejal, je tako obremenjen z zastarelimi tradicijami preteklosti in stiskami sodobnega življenja, da mora najprej iti skozi globok očiščevalen proces in se šele potem lahko nadeja, da bo odkril brezmiselno, sproščeno stanje meditacije.

Živel je v Indiji, zaradi zdravstvenih težav se je preselil v ZDA, kasneje je bil zaradi nesoglasij z lokalnimi oblastmi zaprt in zaradi zdravstvenih težav izpuščen, da se preseli nazaj v Indijo, kjer je po štirih letih umrl. Po svetu je bilo ustanovljenih več kot 500 centrov njegovih privržencev. Njegovi govori učencem in iskalcem z vsega sveta so objavljeni v več kot 700 knjigah in prevedeni v več kot 30 jezikov. Mednarodna Oshojeva skupnost v Pooni v Indiji je največje svetovno središče za meditacijo in osebno rast.

»Nihče ni višji in nihče ni nižji, nihče ni večvreden, nihče manjvreden. Vsakdo je neprimerljivo edinstven.«

»Ko ste enkrat čisti in jasni, potem vidite neznansko ljubezen, ki se zliva k vam od vsepovsod.«

Recenzija Bukla

Že skoraj trideset let je minilo od smrti Osha, tega priljubljenega indijskega misleca, ki ga uvrščajo med najvplivnejše ljudi 20. stoletja in med deset tistih Indijcev, ki so korenito spremenili usodo svoje dežele, njegova razmišljanja pa so živa in uporabna še dandanes. Stkana so iz preprostosti, za katero se skriva globoka modrost, in prav to jim podarja aktualnost in brezčasnost. Priljubljeni indijski duhovni učitelj v tem delu razkriva svoj pogled na bogastvo, slavo in ambicije: bralcu postreže z razmišljanji, od kod izvira človekova potreba po materialnem uspehu, mu razodene, zakaj imajo bogataši tak vpliv na druge, povrhu pa mu pojasni stare modrosti, povezane z bogastvom in slavo. Osho v svojem radoživem slogu in ob nizu različnih zgodb opozarja na to, kako preproste so vse stvari v našem življenju, če si jih le ne zapletamo z nepotrebnim balastom, svoje delo pa zaključuje s pojasnilom, zakaj so ljudje, ki živijo po njegovih naukih, tako srečni. Četudi trdo delajo in za to ne dobivajo nagrad, se dogaja v njih nekaj bogatejšega, nekaj notranjega. In to, pravi sloviti modrec, je tisto resnično bogastvo, ki šteje največ.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 146

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...