Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ne poslušaš me!

Kate Murphy
Ne poslušaš me!
27,99 € 27,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,84 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-01-6486-9
Naslov izvirnika You’re not listening
Prevod Andreja Bolton, Danica Križman

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
21 x 15 cm
300 g
216 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
osebna rast, duhovnost in ezoterika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ali znamo poslušati? Druge in sebe? Kaj pravi o poslušanju nevroznanost? Kako se osredotočamo v morju podatkov? Kate Murphy, znana ameriška novinarka, ja napisala knjigo o veščini poslušanja in (spo)razumevanja ter o tem, kaj izgubljamo, ko ne poslušamo.

V digitalnem svetu, v katerem lahko vsak razglaša, kaj si misli, ali se zabubi v mehurček svojih lastnih mnenj, misli in prepričanj, smo izgubili sposobnost prisluhniti sočloveku. To je ustvarilo epidemijo osamljenosti in izolacije, v zadnjem času pa tudi nestrpnosti in sovraštva.

Hvalnica umetnosti poslušanja

Knjiga Ne poslušaš me! je hvalnica umetnosti poslušanja in hkrati žalostinka za čarobno veščino, ki kakor da izginja iz naše kulture. Avtorica se je pogovarjala z nešteto ljudmi, od Nobelovih nagrajencev do brezdomnih malčkov, in v pomoč vsem, ki bi se na tem področju radi še malo izpopolnili, zbrala v priročniku številne primere dobrega in slabega poslušanja.

»Morda se poslušanje zdi komu samoumevno,« dodaja, »toda kako dobro poslušamo, koga in v kakšnih okoliščinah, določa potek našega življenja – v dobrem ali slabem. In če pogledamo širše, naša kolektivna sposobnost poslušanja ali njeno pomanjkanje globoko vpliva na nas v političnem, družbenem in kulturnem pogledu.«

Primeri slabega poslušanja

Če hočemo biti res dobri prijatelji, ljubeči partnerji, dobri starši, moramo znati tudi dobro poslušati. In če pogledamo širše, naša kolektivna sposobnost poslušanja ali njeno pomanjkanje globoko vpliva na nas v političnem, družbenem in kulturnem pogledu.

Strokovnjaki kot primere slabega poslušanja najpogosteje naštevajo: skakanje v besedo, nejasni ali nelogični odgovori na to, kar je bilo pravkar izrečeno; pogledovanje na telefon, uro, po prostoru ali nasploh proč od sogovornika; nemir (mencanje, tapljanje po mizi, presedanje, klikanje s kulijem itd.).

Izsledki nevroznanosti

Izsledki raziskav dogajanja v možganih med komunikacijo nam lahko veliko pove o medsebojnih odnosih in (spo)razumevanju. Nevroznanstvenik Uri Hasson je na primer s posnetki možganov z magnetno resonanco ugotovil, da je komunikacija tem boljša, kolikor se možganska dejavnost govorca prekriva z možgansko dejavnostjo poslušalca. To sovpadanje ali sinhronost možganskih valov je tako viden in izmerljiv dokaz prenosa misli, občutkov in spomina.

Kako dober poslušalec ste?

Avtorica navaja v knjigi številne dialoge, primere poslušanja: slabega in dobrega, ter komentarje strokovnjakov. Ob teh primerih se lahko preizkusite v veščini poslušanja in izboljšate svoj način komunikacije in sporazumevanja. Poslušanje je namreč izkušnja, ki sogovorniku potrjuje, da je sprejet takšen, kot je. Poslušalec lahko odgovarja s plehkimi krilaticami, hitro postreže s svojo izkušnjo ali pa se poglobi v prijateljevo stisko, ker opazi, kako mu je zadrhtel ali zamrl glas, in začuti, kaj ga v tem trenutku najbolj skrbi?

»Dober poslušalec«, preberemo v knjigi, »je nekdo, ki je odprt za izkušnje in ideje sogovornika in priznava njegove poglede.« Poslušalec ne poučuje, ne prigovarja, ne kritizira, ne ocenjuje in ne daje navodil, kako bi bilo treba kaj narediti. Dober poslušalec se osredotoči na govorca, zna poslušati tudi nasprotna mnenja, spodbuja, a ne preusmerja pogovora.

In še nekaj – dober poslušalec zna prisluhniti tudi svojemu notranjemu glasu.

Recenzija Bukla

V dobi egocentrizma, ko je marsikdo usmerjen v samopoveličevanje, površne odnose ter nenehno izražanje svojega mnenja, bi človek pomis­lil, da je pri umetnosti poslušanja pomembno samo nekaj – da znamo dobro prisluhniti. Vendar pa ameriška novinarka in publicistka Kate Murphy v svojem knjižnem prvencu Ne poslušaš me! fenomen poslušanja (imamo en jezik in dve ušesi!) razišče in analizira veliko podrobneje in z različnih perspektiv. Pozorno poslušanje je naporno, kar lahko potrdijo letalski kontrolorji; prav nič nenavadnega ni, če vas vaši bližnji poslušajo manj pozorno od popolnih neznancev; pri govorjenju morate, če želite biti slišani, upoštevati načela kakovosti (torej govoriti resnico), količine (ne preveč izčrpno), primernosti (logičen tok pripovedi) in načina (kratkost, jedrnatost in jasnost); ljudje lahko imamo vzpos­tavljene globlje odnose (kar predstavlja osnovo za pozorno poslušanje) le z majhnim številom ljudi, kar se vidi tudi iz tega, da se možgani dobrih prijateljev podobno odzivajo na zunanje dražljaje (denimo kratke videoposnetke), slabi poslušalci pa niso nujno slabi ljudje.

Samo Rugelj, Bukla 168

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...