Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Odrasli otroci čustveno nezrelih staršev

Kako preboleti, če vaši starši niso mogli izpolniti vaših čustvenih potreb
Lindsay C. Gibson
Odrasli otroci čustveno nezrelih staršev
26,90 € 26,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,81 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Iskanja
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-6058-71-1
Naslov izvirnika Adult children of emotionally immature parents
Podnaslov izvirnika How to Heal from Distant, Rejecting, or Self-Involved Parents
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Bojana Pavlič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20,5 x 14,5 cm
320 g
276 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
družina, vzgoja in izobraževanje
osebna rast, duhovnost in ezoterika
psihologija in psihiatrija > razvojna psihologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Dolgo pričakovana uspešnica je končno tu. Knjiga bo v pomoč vsem, ki ste se kdaj trudili razumeti zmedeno in boleče vedenje staršev ali drugih družinskih članov, pa tudi vsem tistim, ki si želite prekiniti ta družinski vzorec in s svojimi bližnjimi vzpostaviti odnos, kakršnega ste sami pogrešali pri svojih starših.

Navajeni smo, da so odrasli zrelejši od svojih otrok, vendar, kaj, če se rodijo občutljivi otroci in so čez nekaj let čustveno zrelejši od svojih staršev, ki so tu že desetletja? Kaj se zgodi, ko tem nezrelim staršem primanjkuje čustvene odzivnosti, ki je potrebna za izpolnjevanje čustvenih potreb njihovih otrok? Posledica je čustveno zanemarjanje, pojav, ki je tako resničen kot kakršna koli fizična prikrajšanost. Čustveno zanemarjanje v otroštvu vodi v bolečo čustveno osamljenost, ki lahko dolgoročno negativno vpliva na človekove odločitve pri vzpostavljanju odnosov in iskanju intimnih partnerjev. Ta knjiga opisuje, kako čustveno nezreli starši negativno vplivajo na svoje otroke, zlasti otroke, ki so čustveno občutljivi. Pokaže, kako ozdraviti bolečino in zmedo, ki izhajata od staršev, ki zavračajo čustveno bližino.

Poznavanje razlik v čustveni zrelosti pomaga razumeti, zakaj se morda počutite tako čustveno osamljeni, čeprav vam drugi ljudje izkazujejo ljubezen in naklonjenost. Upam, da bo to, kar boste prebrali tukaj, odgovorilo na vprašanja, ki se vam že dolgo porajajo, na primer, zakaj so bili vaši stiki z nekaterimi družinskimi člani tako boleči in frustrirajoči. Dobra novica je, da lahko z razumevanjem koncepta čustvene nezrelosti razvijete bolj realistična pričakovanja do drugih ljudi in sprejmete raven možnega odnosa z njimi, namesto da se počutite prizadeti zaradi pomanjkanja njihovega odziva.

Če ste odraščali s čustveno nezrelim, nedostopnim ali sebičnim staršem, morda v vas vztrajajo občutki jeze, osamljenosti, izdaje ali zapuščenosti. Otroštva se morda spominjate kot obdobja, ko vaše čustvene potrebe niso bile zadovoljene, ko so bila vaša čustva zavrnjena ali ko ste prevzeli odraslo odgovornost, da bi uravnotežili ravnanje staršev. Te rane je mogoče zaceliti in v življenju se lahko premaknete naprej.

Čustveno nezreli starši so morda spodkopali vaše sprejemanje sebe, oslabili vašo samopodobo in upanje na pristno bližino, vendar vas zdaj, ko ste odrasli, ne bi smelo nič več zadrževati, da bi to spremenili. Nobenega razloga ni, da ne bi mogli imeti srečnega življenja, ki se začne prav zdaj.

Mnenja avtoričinih kolegov:

»Psihologinja Lindsay C. Gibson je na podlagi dolgoletnega branja, raziskovanja in dela s pacienti napisala izjemno knjigo o številnih načinih, kako čustveno nezreli starši vplivajo na življenje svojih odraslih otrok. Knjigo Odrasli otroci čustveno nezrelih staršev toplo priporočam vsem bralcem, ki želijo razumeti dinamiko staršev in otrok. To je spodbudna knjiga, ki daje upanje in odlične strategije za spoprijemanje s težavami tistim, ki se težko ali sploh ne morejo povezati s starši, ki jim primanjkuje empatije in občutljivosti ... V knjigi je polno modrosti, ki vam bo omogočila, da se boste s svojimi družinskimi člani in prijatelji povezali na najbolj zdrav način – ne glede na starost – in morda celo prepoznali, kaj se skriva za nekaterimi disfunkcionalnimi izmenjavami, prikazanimi v novicah in popularni kulturi.«

»Otroci ne morejo izbirati svojih staršev. Žal pa mnogi posamezniki odraščajo v življenjskih preizkušnjah, ki jih zaznamujejo čustveno nezreli in zanemarjajoči starši. Lindsay C. Gibson z modrostjo in sočutjem bralcem omogoča, da prepoznajo in bolje razumejo te toksične odnose ter si ustvarijo nove, zdrave poti zdravljenja. Ta knjiga ponuja izjemno priložnost za samopomoč in je čudovit vir, ki ga lahko terapevti priporočijo klientom v stiski.«

»Knjiga Lindsay C. Gibson Odrasli otroci čustveno nezrelih staršev je pronicljiv in sočuten vodnik za vse, ki želijo razumeti in premagati dolgoročne posledice odraščanja v čustveno nezreli družini. Tu boste našli modre nasvete in preproste prakse, ki vam bodo pomagali osvoboditi se starih vzorcev, se globlje povezati s seboj in drugimi ter navsezadnje postati oseba, kakršna bi vedno morali biti.«

Recenzija Bukla

Nedostopni, gospodovalni, sebični, nikoli zadovoljni, poniževalni, zavračajoči … starši ne izpolnjujejo otrokovih čustvenih potreb, čeprav sicer zgledno skrbijo za njegovo zdravje, obleko, hrano in šolanje. Odraščanje v disfunkcionalni družini je odtujeno, otroku pa v odrasli dobi ostane grenak spomin na osamljeno otroštvo, polno bolečine zapuščenosti. Včasih se v odraslem otroku čustveno nezrelih staršev lahko prebudijo občutki jeze ali pa ujetost v nujo, da bi sebičnim staršem še naprej skušali ugajati, čeprav za ceno lastne sreče. Priročnik klinične psihologinje Lindsay C. Gibson odpira pogled na širšo sliko preteklega dogajanja in svetuje, kako v odraslosti sprejeti samega sebe in zgraditi novo, zdravo samopodobo. Ko je prekinjen urok preteklosti, človek zaživi bolj srečno. Avtorica ob navajanju primerov iz lastne terapevtske prakse podrobno opiše čustveno nezrele starše, razloži, na kakšen način vplivajo na otroka še v odrasli dobi, svetuje, kako si zaceliti rane in vzpostaviti nove zdrave odnose z drugimi odraslimi, pa tudi s čustveno nezrelimi starši. 

Maja Črepinšek, Bukla 173–174

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...