Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Materinski možgani

Kako nevroznanost piše novo zgodbo starševstva
Chelsea Conaboy
28,90 € 28,90 € Prihrani 0,00 €
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Preobrazba
Leto izdaje 2024
ISBN 978-961-7136-75-3
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Mother Brain
Podnaslov izvirnika How Neuroscience Is Rewriting the Story of Parenthood
Leto izdaje izvirnika 2022
Prevod Špela Vodopivec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
660 g
494 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
knjige umco
psihologija in psihiatrija
naravoslovje > medicina
naravoslovje > znanost

Povej naprej

Založnik o knjigi

 

»Po eni strani knjižna izpoved, po drugi strani pa natančna raziskava znanstvenih dognanj, je knjiga Materinski možgani najboljša ravno v načinu podajanja vsebine. Ne prevzame nas le zato, ker razvozla toliko skrivnosti, temveč tudi zato, ker nam pomaga preoblikovati tisto, kar smo mislili, da že vemo – o materinstvu, o starševstvu, o sebi.« – Amy Ellis Nutt, s Pulitzerjem nagrajena novinarka in avtorica knjig The Teenage Brain (Najstniški možgani) in Becoming Nicole (Postati Nicole)

Knjiga Materinski možgani prinaša nabor prelomnih raziskav, ki preobračajo različne mite o pomenu starševstva. Pod drobnogled vzame tudi koncept »materinskega instinkta« in se celovito loti premišljevanja, kaj pomeni postati mama.

V pričakovanju otroka se je avtorica in raziskovalna novinarka Chelsea Conaboy nadejala tako svetlih kot napornih plasti nove življenjske vloge: na eni strani veselja in vzhičenosti ob pestovanju svojega novorojenčka, na drugi pa tudi brezkončnih obveznosti in neprespanih noči, ki pridejo skupaj z njim. Ni pa niti slutila, kako drugače se bo počutila: doživela je namreč globok notranji preobrat, zaradi katerega je bila skoraj izgubljena.

Novopečeni starši so podvrženi velikim strukturnim in funkcionalnim spremembam v svojih možganih, ki jih povzročajo hormoni in poplava zunanjih dražljajev, ki jih ustvarja prihod otroka. Te nevrobiološke drugačnosti jim pomagajo pri prilagajanju intenzivnosti občutkov v prvih dneh starševstva, v resnici pa pomenijo pripravo na dolgo obdobje učenja, kako pravilno zadovoljiti potrebe svojega otroka. Nosečnost in rojstvo otroka povzročita tako pomembne spremembe v anatomiji možganov, da lahko raziskovalci zlahka ločijo tiste, ki pripadajo staršem (ali skrbnikom), od tistih, ki to niso. Vsi starši, vključeni v vzgojo, ne glede na svojo pot do starševstva, namreč razvijejo podobno skrbniško vezje v svojih možganih.

Materinski možgani nazorno razkrivajo, zakaj se pogled staršev na svet po rojstvu otroka za zmeraj spremeni.

IZ KNJIGE

»Ne gre za to, da bi starševstvo ponujalo pot do razsvetljenja. Prej bi lahko rekli, da do razsvetljenja lahko pridemo po različnih poteh in ena od njih je starševstvo. Če dobro pomislimo, je to precej očitno. Novo starševstvo je intenzivna telesna in čustvena izkušnja, ki med drugim pospešuje razvoj in človeka usmeri k prosocialnemu vedenju, empatiji in temu, da se lahko zanese na druge. In vendar, kot je povedala Aurélie Athan, ‘ta zgodba [o preobrazbi] manjka, ko govorimo o prehodu v starševstvo, ker je tako vseobča. Skoraj vsak jo doživi.’«

O AVTORICI

Chelsea Conaboy je raziskovalna novinarka, posebej specializirana za področji osebnega in javnega zdravja, ki piše za različne priznane medije, od The New York Timesa do Politica, bila pa je tudi del ekipe časopisa Boston Globe, ki je prejela Pulitzerjevo nagrado za poročanje o bombnem napadu na bostonskem maratonu. S prepletom izsledkov nevroznanstvenih raziskav in socialne psihologije je v svoji odmevni knjigi Materinski možgani ponudila nov pogled na starševstvo.


Pogovor z avtorico o knjigi Materinski možgani


O knjigi v drugih medijih

Na starševstvo bi morali gledati kot na adolescenco – na čas korenitih sprememb; Beti Burger v Delu, 23. marec 2024

"Ključno sporočilo knjige je, da je starševstvo proces in je normalno, da na začetku ne vemo vsega. Chelsea Conaboy ovrže več mitov, povezanih s starševstvom: od materinskega nagona do mamastih možganov (ang. mommy brain). Na spremembe v možganih vplivajo tako hormoni kot izkušnje, tudi zato starševstvo rada primerja z adolescenco. Če starše pripravimo na to, da vedo, da otroci v najstništvu doživljajo velike spremembe, zakaj ne bi bodočih staršev opozorili, kaj vse se bo dogajalo z njimi oziroma njihovimi možgani?"

Recenzija Bukla

V pričakovanju otroka se je avtorica in raziskovalna novinarka Chelsea Conaboy nadejala tako svetlih kot napornih plasti nove življenjske vloge: na eni strani veselja in vzhičenosti ob pestovanju svojega novorojenčka, na drugi pa tudi brezkončnih obveznosti in neprespanih noči, ki pridejo skupaj z njim. Ni pa niti slutila, kako drugače se bo počutila: doživela je namreč globok notranji preobrat, zaradi katerega je bila skoraj povsem izgubljena. Z veliko vnemo se je lotila raziskovanja tega zapletenega pojava, ki se je na koncu udejanjilo v knjigi Materinski možgani. Ta prinaša širok nabor prelomnih sodobnih raziskav, ki preobračajo različne mite o pomenu starševstva. Pod drobnogled avtorica vzame tudi koncept »materinskega instinkta« in se celovito loti premišljevanja, kaj pomeni postati mama. Novopečeni starši (oziroma skrbniki) so potem, ko dobijo otroka, namreč podvrženi velikim strukturnim in funkcionalnim spremembam v svojih možganih, te pa povzročajo hormoni in poplava zunanjih dražljajev, ki jih ustvarja prihod otroka. Te nevrobiološke drugačnosti jim pomagajo pri prilagajanju intenzivnosti občutkov v prvih dneh novega starševstva, v resnici pa pomenijo pripravo na dolgo obdobje učenja, kako pravilno zadovoljiti potrebe svojega otroka. Nega in skrb za otroka povzročita tako pomembne spremembe v anatomiji možganov, da lahko raziskovalci zlahka ločijo tiste, ki pripadajo staršem (ali skrbnikom), od tistih, ki to niso. Vsi starši, vključeni v vzgojo, ne glede na svojo pot do starševstva, namreč razvijejo podobno »skrbniško vezje« v svojih možganih. Materinski možgani, ki jasno pokažejo, kako sodobna nevroznanost piše novo zgodbo starševstva, nazorno razkrivajo, zakaj se pogled odraslih na svet po rojstvu otroka za zmeraj spremeni.

Renate Rugelj, Bukla 178

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...