Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

V zagovor svojeglavih

Pomen nestrinjanja v življenju in pri delu
Charlan Nemeth
Prelistaj
V zagovor svojeglavih -10%
22,41 € 24,90 € Prihrani 2,49 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,67 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Preobrazba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-7050-49-3
Naslov izvirnika In Defense of Troublemakers
Podnaslov izvirnika The Power of Dissent in Life and Business
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Miriam Drev
Urejanje Renate Rugelj, Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
390 g
274 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
knjige umco
družbene vede
psihologija in psihiatrija
psihologija in psihiatrija > socialna psihologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ko vsi razmišljamo enako, v resnici ne razmišlja nihče.

Soglasno smo se odločili, da je soglasnost dobra: v sejnih sobah podjetij, na vladnih hodnikih in v najbližjem lokalu. Modrost množic je morda dober način za odgovarjanje na preprosta vprašanja, vendar pa resnica ni tako demokratična, kot si morda želimo verjeti. Skupine pri odločanju največkrat pristajajo na splošno priznane predpostavke, ki jih ne želijo spreminjati, saj želijo ohraniti harmonijo in povezanost. Vendar pa to lahko vodi do katastrofalnih posledic: od letalskih strmoglavljenj, ki so se zgodila, ker si posadka ni upala spregovoriti, do zdravniških napak s smrtnim izidom, ker so v kirurških ekipah strinjanje zamenjali z natančnostjo. V imenu storilnosti smo začeli ceniti nespametnost.

V knjigi V zagovor svojeglavih socialna psihologinja Charlan Nemeth zagovarja stališče, da lahko pridemo do boljših odločitev, če opogumimo možnost izražanja nestrin­janja. Nestrinjanje nas sili k spraševanju o sedanji situaciji in k ponovnemu razmisleku o naših temeljnih prepričanjih. Ko se nestrinjanje in nasprotovanje sooči z večinskim mnen­jem, spodbuja večino, da se pouči o vseh plateh obravnavane tematike in razmisli o novih idejah. Zato nestrinjanje omogoča bolj kreativno in bolj kakovostno odločanje. Kar pa je pri vsem skupaj najbolj neverjetno, nestrinjanja niti ne rabite korigirati, da bi učinkovalo. Tisti, ki imajo različno mnenje, skupino pripeljejo bliže resnici, ne glede na to ali imajo sami prav ali narobe.

Ni lahko biti samoten glas, ki vpije v divjini trušča, za mnoge pa je težko sprejeti kritiko in prenašati mnenja, ki se razlikujejo od njihovega. A vendar: ko spodbujamo izražanje nestrinjanja, s tem ne krepimo samo drugih, temveč tudi sami sebe.

Nujno branje za vsakogar, ki živi in dela v skupinah in ki si želi živeti in delati bolje.

 

POHVALNE OCENE KNJIGE V ZAGOVOR SVOJEGLAVIH

»Z jasnim in resnim pisanjem, avtorica ponuja svoja dognanja za razvijanje iskrene
in produktivne razprave, ki lahko vodi do izvirnih rešitev.« – CHOICE

»V zagovor svojeglavih je knjiga o nevarnosti molčanja in pomembnosti izpostavljanja lastnega stališča, ki izhaja ob pravem času. Charlan Nemeth je ena od vodilnih svetovnih strokovnjakinj za področje odločanja in vplivanja na druge, v tej knjigi pa predstavi dokaze, ki so se ji nabrali skozi vso njeno strokovno kariero, zakaj so pogledi tistih, ki jih nočete upoštevati, pogosto ravno tisti, ki jih najbolj potrebujete. Če se želite izogniti vnaprejšnjim predsodkom in preseči skupinsko razmišljanje, morate nestrinjanja drugih jemati resno – četudi mislite, da nimajo prav.«
Adam Grant, avtor knjig Daš in dobiš, Izvirnost in Možnost B (s Sherly Sandberg)

»Charlan Nemeth uteleša vplivnost in pomembnost manjšin: na našem planetu ni človeka, ki bi bil znanstveno bolj usposobljen za to, da napiše knjigo o dinamiki nestrinjanja. Znanost, ki se pretaka pod nestrinjanjem, Charlan Nemeth razume bolje od kogarkoli drugega, saj je pomembna avtorica strokovnih člankov, ki spodbujajo različnost razmišljanja in kreativnost. In, seveda, že kar nekajkrat je pokazala sposobnost uporabe znanstvene literature pri reševanju svetovnih problemov.«
Leonore Annenberg, profesorica psihologije in managementa na Univerzi v Pennsylvanii in avtorica knjige Superforcasting (Supernapovedovanje)

 

O AVTORICI

Charlan Nemeth

Charlan Nemeth je profesorica na oddelku za psihologijo Univerze v Kaliforniji v Berkeleyju. Živi v San Franciscu in že dolgo preučuje vpliv in pozitivne posledice nestrinjanja v vsakdanjem življenju ter pri delu. Svoja spoznanja je združila v knjigi V zagovor svojeglavih, ki je njen prvi prevod v slovenščino.

 

o knjigi v drugih medijih

V prilogi Književni listi v časniku Delo, 15. 10. 2019

"Ena ključnih – in bolj uporabnih – ugotovitev knjige V zagovor svojeglavih je, da prehiter konsenz negativno vpliva na odločitve vodij kolektivov, bodisi v podjetjih bodisi na sejah vlade." Lucijan Zalokar

Avtoričino predavanje o zagovoru svojeglavih ter o moči in vrednosti posameznih pogledov.

Recenzija Bukla

Charlan Nemeth je profesorica na oddelku za psihologijo Univerze v Kaliforniji. Preučuje vpliv in pozitivne posledice nestrinjanja v vsakdanjem življenju in pri delu, izhaja pa iz prepričanja, da ko vsi razmišljamo enako, v resnici ne razmišlja nihče. Naša družba večinoma deluje po principu soglasnosti. Ta se odvija tako v sejnih sobah podjetij in drugih ustanov kot v najbližjem lokalu. Ta »modrost množic« je morda dober način za odgovarjanje na preprosta vprašanja, vendar pa resnica ni tako demokratična, kot si morda želimo verjeti. Skupine pri odločanju namreč največkrat pristajajo na splošno priznane predpostavke, ki jih ne želijo spreminjati, saj želijo ohraniti harmonijo in povezanost. Vendar pa to lahko vodi do katastrofalnih posledic: od letalskih strmoglavljenj, ki so se zgodila, ker si posadka ni upala spregovoriti, do zdravniških napak s smrtnim izidom, ker so v kirurških ekipah strinjanje zamenjali z natančnostjo. V imenu storilnosti smo začeli ceniti nespametnost. V knjigi V zagovor svojeglavih Charlan Nemeth zagovarja stališče, da lahko pridemo do boljših odločitev, če opogumimo možnost izražanja nestrinjanja. Nestrinjanje nas sili k spraševanju o sedanji situaciji in ponovnem razmisleku o naših temeljnih prepričanjih. Ko se nestrinjanje in nasprotovanje soočita z večinskim mnenjem, spodbuja večino, da se pouči o vseh plateh obravnavane tematike in razmisli o novih idejah. Zato nestrinjanje omogoča bolj kreativno in bolj kakovostno odločanje. Nujno branje za vsakogar, ki živi in dela v skupinah in ki si želi živeti in delati bolje.

Samo Rugelj, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...