Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Sveta vojna pod črno zastavo

Sami Moubayed
Sveta vojna pod črno zastavo
27,90 € 27,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,84 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Ciceron
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6627-64-1
Naslov izvirnika Under the black flag
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Andrej Poznič
Urejanje Andrej Poznič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
390 g
315 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
religija > islam
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Sami Moubayed je sirski zgodovinar, specializiran za zgodovino sodobne Sirije v obdobju pred oblastjo arabske socialistične stranke Baas, ko si je država še iskala svoje mesto v postkolonialnem svetu. V pričujočem delu s pogledom daleč nazaj v zgodovino islama brska po ideoloških temeljih Islamske države in kalifata ter osvetljuje resnično naravo ISIS: od kod prihaja, kako se je lahko tako razbohotila in kaj lahko pričakujemo v naslednjih letih. Pri tem se opira na osebne pogovore s člani ISIS in z ljudmi, ki živijo na ozemlju Islamske države ter na poročila opazovalcev s terena. Kdo so bile mračne figure v ozadju nastanka ISIS leta 2013? So bili to samo nekdanji pripadniki baasistične vojske Sadama Huseina, ki so po letu 2003 prešli v džihadistične vrste? Je ISIS nastala zaradi oklevanja Obamove administracije, da bi posredovala v sirskem konfliktu po letu 2011? Je ISIS otrok Irana, kot trdi sirska opozicija? Ima izvor v Turčiji in Saudovi Arabiji, kot trdijo v Teheranu in Damasku? Ali pa je ISIS kombinacija vseh teh dejavnikov, ki so ušli izpod nadzora, in je zdaj \'najemniška vojska\', pripravljena delati za kogarkoli proti komurkoli? Resnice seveda še vedno ne poznamo – in morda bodo potrebna leta ali desetletja, da bomo dobili prepričljive odgovore.

Nekaj pa vseeno vemo: na pojav Islamske države ne moremo gledati zgolj iz črno-bele perspektive sveta, kakršen je nastal po 11. septembru 2001 in pred verižnim izbruhom \'arabskih pomladi\'. Dogajanje preprosto ni tako zelo enoznačno, kot je videti iz zahodnega sveta. Potreben je veliko resnejši vpogled v prva leta muslimanske zgodovine, vpogled, ki bo bralcu omogočil razumeti srhljivo razmišljanje in početje samooklicanega \'kalifa\', Abu Bakra al Bagdadija, in njegove ambicije, ki koreninijo globoko v daljni preteklosti. Prav v tej starodavni zgodovini bomo morda našli odgovor na vprašanje, zakaj se je leta 2014 pojavila ISIS in kaj nameravajo doseči njeni ideologi v prihodnjih letih.

Recenzija Bukla

Islamska država ISIS, ki je vse večja grožnja ne samo Bližnjemu vzhodu, temveč s svojimi pogostimi terorističnimi napadi tudi drugod po svetu, seveda ni nastala sama od sebe, saj je dedinja večstoletnih nesoglasij in krvavih konfliktov v tem delu sveta, ki so se spet okrepili v tretjem tisočletju. Sami Moubayed, specializiran za zgodovino sodobne Sirije pred oblastjo arabske socialistične stranke Baas, nas v tem delu s svojo analizo sprva potegne daleč nazaj v zgodovino islama ter osvetli ideološke temelje islamske države in tudi kalifata. Njen nastanek in razloge zanjo skuša osvetliti tudi s pomočjo notranjih informacij ter intervjujev z njenimi člani. Avtor nas skozi temačno sodobno dogajanje na Bliž njem vzhodu vodi od pomembnih posameznikov, ki so tlakovali pot islamski državi, do neodločenosti Obamove administracije, ki ni želela posredovati v sirskem konfliktu po letu 2011, ter dokaže, da so stvari veliko bolj kompleksne, kot se kažejo našemu, zahodnjaškemu pogledu.

Samo Rugelj, Bukla 123-124

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...