Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zgodovinski pregled islamske civilizacije

Predstave in podobe o islamu in Orientu; Knjiga 1
Dragan Potočnik
Zgodovinski pregled islamske civilizacije
26,90 € 26,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,81 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Pivec
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-7103-04-5

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 16 cm
660 g
295 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
religija
zgodovina
religija > islam

Povej naprej

Založnik o knjigi

V prvem delu težko pričakovane tetralogije dr. Potočnik razlaga o nastanku in velikem obdobju ekspanzije islama, o razcvetu islamske civilizacije, kasnejši kolonizaciji in nastanku držav na obravnavanem območju.

Dr. Dragan Potočnik je z Orientom in islamom tesno povezan že vrsto let. Raznolike predstave in podobe orientalskih dežel je spoznaval na številnih poteh, ki jih spretno preoblikuje v zgodbe, v katere je ujet izgubljeni čas tega dela sveta. Predava zgodovino kot izredni profesor na Oddelku za zgodovino na Filozofski fakulteti v Mariboru, vendar osebne izkušnje in znanost zmeraj raje nabira v živo. Vsebino pričujoče knjige sestavlja razlaga o nastanku in velikem obdobju ekspanzije islama, o razcvetu islamske civilizacije, kasnejši kolonizaciji in nastanku držav na obravnavanem območju. Obenem Potočnik v ospredje postavlja izjemne prispevke islama v zakladnico svetovne umetnosti in znanosti ter pojasnjuje izročilo islamske civilizacije na področju filozofije, literature, naravoslovja in medicine. Z bogatim jezikom razpravlja o perzijski civilizaciji, ki jo obravnava izrazito celostno in sistematično, istočasno pa njegovo pisanje preveva romantičen duh perzijske lirike.

Obsežna snov v znanstveni monografiji Predstave in podobe o islamu in Orientu bo predstavljena v štirih knjigah:
• Zgodovinski pregled islamske civilizacije
• Kultura in umetnost islamskega sveta
• Islam in zahodni svet
• Odgovori na izzive islama

Namen tetralogije je predvsem prispevati k boljšemu poznavanju Islama, s katerim je še vedno (ali celo vse bolj) povezana velika mera strahu in nezaupanja, ki temelji v neznanju. V prvi od štirih knjig o Orientu je tlakovana pot do razumevanja mogočne vzhodne civilizacije, do skrivnosti teh starih kultur in dežel. Potočnik razkriva znanost in umetnost, zgrajeni na humanističnih idealih in strpnosti. »Popotne izkušnje so me naučile, kako zelo so pomembni razumevanje, spoštovanje in sprejemanje medsebojnih razlik za mirno sobivanje. Le tako se je mogoče upreti predsodkom, netoleranci, nesprejemanju.«

Recenzija Bukla

Dr. Dragana Potočnika, izrednega profesorja na Oddelku za zgodovino na Filozofski fakulteti v Mariboru, že od nekdaj navdušujeta Orient in islam; raziskuje ju kot predani zgodovinar, strastni popotnik in tudi častilec vsega lepega. V deset­letjih svojih raziskav, preučevanj in tudi gostujočih poučevanj, denimo v Turčiji in Iranu, je ustroj in pogon sveta Orienta tako dodobra spoznal, da se je zdaj lahko suvereno in tudi na moč profesionalno lotil pisanja o islamski civilizaciji. Zbranega materiala se je na koncu nabralo za štiri knjige. V prvem delu tetralogije, v knjigi, ki vam jo predstavljamo tokrat, je dr. Potočnik svojo pozornost usmeril k samemu začetku in nastanku islamske civilizacije. Bralca postopoma pelje v obdobje zametkov in razcveta islamske civilizacije, ga nato sooči z njenim propadom in potem kasnejšim ponovnim razcvetom, pot v pestro zgodovinsko dogajanje, predstavljeno (tudi) z vsem izročilom s področja filozofije, umetnosti, naravoslovja in medicine, pa zaključuje s časovnim potovanjem po obdobju po zaključku prve in druge svetovne vojne, za nameček pa se na koncu na kratko pomudi tudi pri današnjem položaju islamskega sveta v odnosu do Zahoda.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 156

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...