Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Češka lokomotiva

Emil Zátopek: od olimpijske legende do junaka hladne vojne
Richard Askwith
Češka lokomotiva
27,00 € 27,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,81 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Planet
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-95291-2-6
Naslov izvirnika Today we die a little
Podnaslov izvirnika The Inimitable Emil Zátopek, the Greatest Olympic Runner of All Time
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Saša Dedič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
450 g
359 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini
šport in zdravje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Emil Zátopek, velikan atletike, ki je od konca 1940. do sredine 1950. let vladal v svoji disciplini, kakor to ni nikdar uspelo nobenemu drugemu tekaču. Tri zlate olimpijske medalje je osvojil na istih igrah, v obdobju osmih dni, s trojno zmago v tekih na dolge proge, kar ostaja edinstveno. Postavil je osemnajst svetovnih rekordov, osvojil pet olimpijskih medalj in, z besedami nekega, sicer puščobnega poročila z olimpijskih iger, „popolnoma porušil vse predhodne predstave o omejitvah človeške vzdržljivosti“. Toda človeška plat Zátopkove zgodbe je tista, ki šest desetletij po njegovem vrhuncu ter dvajset let po njegovi smrti še vedno lepša življenja in ljudem daje zagon.

Sredi dvajsetega stoletja je bil dve desetletji najbolj znamenit športnik na Zemlji. Še zdaj ostaja v izjemnih časteh, njegov kip (eden od le štirih) stoji pred uradnim olimpijskim muzejem v Lausannu. Revija Runner’s World ga je nedavnega leta 2013 imenovala za največjega tekača vseh časov na kateri koli razdalji.

Opominja nas na bolečino in veličastnost, ki sta za vsako zmago, ter na moč športa, da združuje ljudi in piše zgodovino. (Martina Navratilova)

Topla, iskrena in ganljiva pripoved o enem največjih športnikov vseh časov. Richard Askwith oživlja tako zmagoslavje epskih razsežnosti kot tudi težavnost in zapletenost Zátopkovega položaja na Češkoslovaškem pod komunizmom. (Adharanand Finn, avtor knjige Running with the Kenyans)

Zátopka so slavili po vsem svetu ne le kot izjemnega športnika, temveč tudi kot blesteč vzor. To je bil človek iz majhne države, preprost vojak strogih navad, ki je dosegel športne vrhunce, o katerih so sanjali le redki, s pomočjo preproste formule: vedro sprejemanje in obvladovanje bolečine. To je bil človek, ki je menda treniral v vojaških škornjih, v snegu, lahkotno tekel na mestu med opravljanjem svoje stražne dolžnosti ali tekel s svojo ženo na hrbtu. človek, čigar treningi so bili tako intenzivni, da so jih strokovnjaki imeli za skoraj samomorilske.

 

Recenzija Bukla

Češki atlet Emil Zátopek (1922–2000) tudi več kot dvajset let po smrti ostaja pojem tekača, ki je v svojem času beležil športne presežke, obenem pa bil pomemben dejavnik tudi v času hladne vojne, ko je bil na vrhuncu svojih moči, pa tudi kasneje, ko se je atletsko že upokojil. Ker je – tudi – zaradi jezikovnih ovir o njem primanjkovalo poglobljenih življenjepisov, se je angleški novinar Richard Askwith, ki že desetletja piše o teku ter je o njem objavil tudi nekaj biografskih knjig, odločil, da o Zátopku napiše »definitivno biografijo«. Dela se je lotil temeljito, preučil je dostopne vire, potoval na lokacije, kjer je živela in tekmovala »Češka lokomotiva« in se pogovarjal z ljudmi, ki so ga poznali. Rezultat je navdihujoča in iskreno angažirana biografija, ki skuša na tega izjemnega športnika, ki je bil med drugim znan tudi po reklu pred tekom »Danes bomo malo umrli« (kar je tudi naslov izvirne knjige iz leta 2017) pogledati tako s športnimi kot širše družbenimi očmi. Ali kot je o njem rekel Juan Antonio Samaranch: »Emil je bil živa legenda. In legenda nikoli ne umre.« Knjiga je izšla ob stoletnici Zátopkovega rojstva.

Samo Rugelj, Bukla 168

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...