Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Navezani na hrano

Kako razvezati vaš apetit, izgubiti odvečne kilograme in ostati zdrav
Robb Wolf
Prelistaj
Navezani na hrano -10%
24,21 € 26,90 € Prihrani 2,69 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,73 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Preobrazba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-7050-29-5
Naslov izvirnika Wired to Eat
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Branko Gradišnik
Urejanje Renate Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
630 g
483 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
šport in zdravje > zdravo življenje in alternativna medicina
knjige umco

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kadar se sprašujemo o zdravem življenjskem slogu, si je treba priznati: ljudje smo genetsko (pred)programirani, da bi pojedli čim več in se gibali čim manj, zato rešitev tega problema pogosto iščemo v skrajnostih. Vendar je treba vedeti, da poleg drastične omejitve hrane, ki je temelj mnogih diet, obstaja tudi drugačna pot: posamezniku prilagojen program za zmanjšanje telesne teže, ki temelji na učinkih zaužite hrane na naše telo. Metodo je razvil Robb Wolf, raziskovalec zdravja in avtor uspešnice Paleorecept, ki je biokemijski laboratorij zamenjal za štoparico in kuhalnico. V novi knjigi Navezani na hrano nam ponudi razumljiv in uporabniku prijazen prehranjevalni načrt, ki ga lahko v sodobni vsakdanjik vpeljemo prav vsi.

Program za čilost in izgubo odvečnih kilogramov se v knjigi začne s klasičnim 30-dnevnim ponastavljanjem telesa, s katerim izboljšamo nivo krvnega sladkorja, uravnotežimo apetit in zmanjšamo inzulinska nihanja. Avtor je pripravil več kot 70 receptov, podrobno opisal obroke in sestavil sezname za nakupovanje živil. Vključil je tudi prehranjevalni program za ljudi, ki trpijo zaradi avtoimunskih bolezni, nasvete o ketogeni prehrani itn. Sledi unikatni 7-dnevni hidratni test, ki pomaga natančno določiti, katere količine in predvsem katere vrste ogljikovih hidratov so primerne za zdravje vsakega posameznika in dolgoročno ohranjanje optimalne telesne teže.

S pomočjo tega priročnika lahko enostavno preoblikujemo svoje prehranjevalne, spalne in gibalne navade ter uvedemo življenjski slog, ki pomaga izgubiti odvečne kilograme in ostati zdrav.

**************

S svojo prejšnjo knjigo Paleorecept je Robb Wolf z nasveti o nizkohidratni hrani pomagal tisočim ljudem izgubiti odvečno težo, vendar je »paleo« le izhodišče in ne cilj. S knjigo Navezani na hrano pa je Wolf pripravil posamezniku prilagojen način prehranjevanja, ki je lahko pot do trajne izgube teže in boljšega zdravja.

»S 30-dnevnim ponastavljanjem (kamor sodi prilagajanje življenjskega sloga v prvinah prehranjevanja, spanja, stresa, gibanja in druženja) zdaj spravimo v red tudi nevroregulacijo vaše ješčosti. Karte so torej prerazdeljene vam v prid, morda prvikrat v življenju. Torej bi se morali počutiti sijajno, pa tudi izgubljati odvečne kilograme. Potem je na vrsti 7-dnevno testiranje na hidrate. S tem smo šli od splošnega k specifičnemu: tu ugotavljamo, kateri hidrati se najbolje obnesejo pri vas osebno, katerih pa bi se morali ogibati.« – iz knjige

**************

»Uporabniku prijazen program, ki je v skladu z najsodobnejšimi razpoložljivimi raziskavami postal pomemben vodnik za ponovno pridobivanje in vzdrževanje zdravja …«
- David Perlmutter, avtor knjig Zdravi možgani in Požgani možgani

O AVTORJU

ROBB WOLF, nekdanji biokemik, je eden vodilnih strokovnjakov s področja nizkohidratne prehrane. Kot študent prof. Lorena Cordaina (znanstvenika in začetnika paleodietetične vede in teorije) je Wolf s svojimi praktičnimi seminarji, tečaji, spletnim blogom, knjigo Paleorecept in drugimi objavami spremenil življenja mnogih ljudi po vsem svetu. Je soustanovitelj revije o prehrani in gibanju The Performance Menu, solastnik telovadnega centra, ki so ga uvrstili med najboljše na svetu, bil pa je  – dokler je utegnil – tudi urednik revije Journal of Nutrition and Metabolism. Za več podatkov obiščite avtorjevo spletno stran robbwolf.com.

o knjigi v drugih medijih

Intervju z avtorjem za revijo OnaPlus: Ni kriva dieta, če je posameznik neuspešen
»Pred desetletjem je njegov Paleorecept povzročil pravo revolucijo med nutricisti, tistimi, ki so bili željni spremembe v vsakdanjem ritmu prehranjevanja, in tistimi, ki so želeli izgubiti odvečno težo. Pa seveda tudi tistimi, ki takšne zapise zgolj redno prebiramo, a nikoli ne zberemo dovolj poguma, da bi naredili korak k drugačnemu jutri. Ugotovitve in zamisli Robba Wolfa, nekdanjega biokemika, ki je si prav s spremembo v prehrani pomagal v boju s hudo boleznijo, se dotaknejo vsakogar, a vendarle so se Paleorecepta nekateri dotikali s previdnostjo in zadržkom, saj so se bali, da takšnemu režimu preprosto ne bodo kos. Navezani na hrano je tako mnogo milejši in spravljivejši predlog, kako začeti znova in tudi obdržati dosežene rezultate, bralci pa lahko ponujeno preizkusijo tudi s praktičnimi recepti. Knjiga je zaživela tudi v slovenščini, v katero jo je odel Branko Gradišnik, izdal jo je UMco.«

Predstavitev na portalu Govori.se
»Raziskovalca zdravja Robba Wolfa slovenski bralci poznajo kot avtorja uspešnice Paleorecept. Renate Rugelj in založbe UMco je spomnila, da je Wolf že v tem delu pojasnil, zakaj smo ljudje odvisni od hrane in preko analize načina življenja in prehrane naših lovsko-nabiralskih prednikov bralcem odsvetoval, naj se popolnoma izogibajo vseh hidratom, sladkorju, belemu krompirju in belemu rižu. V delu Navezani na hrano, podnaslovljenem Kako razvezati vaš apetit, izgubiti odvečne kilograme in ostati zdrav pa je po besedah urednice Wolf postal bolj spravljiv.«

Predstavitev v reviji OnaPlus: Jemo, kot da bi nas kdo plačeval (Nika Vistoropski, 2019, št. 29, str. 32-33)
»Edina pogruntavščina, ki je še manj zanesljiva od diet, bi bil netilnik tabornega ognja, sestavljen iz snežne kepe in toaletnega papirja,« v knjigi Navezani na hrano poduhoviči biokemik Robb Wolf. Vsak dan si nepreštevne množice s preobilico hrane na mizi, po možnosti podhranjene, tj. s primanjkljajem energije, mikro- in makrohranil, odrekajo posamezna živila (ali kar celotne obroke), da bi bile – srečnejše. A kako je mogoče, da je bolezni, povezanih s čezmerno hranjenostjo, kljub temu vedno več? Kaj delamo narobe?

Recenzija Bukla

Kaj sta ključni evolucijski pravili našega bivanja (poleg razmnoževanja, seveda): jesti, kadarkoli je mogoče in kolikor je na voljo, in počivati, kjerkoli je mogoče, saj pračlovek nikoli ni vedel, kdaj bo spet prišel do nasled­njega obroka oz. kdaj in kje ga bo pričakal kak nepredviden (po)beg ali drug aktiven premik, ki bo zahteval njegovo energijo. S to kombinacijo in kumulacijo hrane in počitka, na katero se je navadilo njegovo telo, si je homo sapiens ustvaril dediščino, ki mu v sodobnem času, bogatem s hrano na vsakem koraku, še posebej tisto, ki je pretirano sladka, in vsemogočimi počivalniki (od domačega kavča naprej), kar pogosto povzroča obilne preglavice. Te po nekajdesetletnem prakticiranju neposredno vodijo do preobjedenosti, povečane telesne teže in posledično slabega počutja ter zmanjšanja telesnega in duševnega zdravja, kar tako ali drugače občuti dobršen del odrasle populacije. Tu pa vstopi Robb Wolf, nekdanji biokemik, sedaj pa že deset­letje trener mnogih človeških primerkov sodobnega življenja, ki so se znašli v težavah. Pred leti je Wolf pozitivno presenetil svetovno javnost s svojo knjigo Paleorecept, prevedeno tudi v slovenščino, v kateri je postregel s konceptom prehranjevanja naših prednamcev. V svoji najnovejši knjigi Navezani na hrano pa nam Wolf še širše razpre pogled na uravnoteženje življenja. Zdravje človekovega telesa gre po njegovem mnenju napeti na štiri temeljne vogale zdravja: spanje, prehrano, gibanje in tudi druženje. V natančno strukturirani knjigi Wolf sistematično tako obdela vsakega od teh vogalov, ga podkrepi s teorijo in praktičnimi primeri, težišče pa še vedno zadrži na hrani, ki po njegovem določa preostale tri vogale (ob predpostavki, da dovolj spimo). Wolf razkriva, da je sodobna prehranska znanost v zadnjem času naredila premik k t. i. prehrani po meri vsakega človeka, saj znanstvena dognanja kažejo, da vsi ljudje nismo enako občutljivi na različno (ogljikohidratno) prehrano, in da nekaj, kar vzbudi inzulin pri enem, taistega ne naredi na isti način in v enakem okviru pri kom drugem. Wolf torej po tridesetdnevnem ponastavljanju organizma svetuje praktičen sedemdnevni ogljikohidratni preizkus, ki omogoča določitev tistih živil, ki organizmu ne škodijo, obenem pa človeku vseeno omogočajo manj radikalen pristop k prehranjevanju. Skupaj z mnogimi recepti (vključil je tudi prehranjevalni program za ljudi, ki trpijo zaradi avtoimunskih bolezni), informacijami o ketogeni prehrani in šaljivim, a vseeno zavzetim in resnim pristopom je Wolfu torej uspelo izpisati knjigo, ki ni samo priročnik čim bolj zdravega prehranjevanja, temveč celovit življenjski vodnik, ki vas lahko – ob upoštevanju navodil – dokaj zlahka prerodi in vam povrne telesno čilost. Poskusite!

Renate Rugelj, Bukla 146

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...