Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Iskanje izgubljenega zdravja

Za vse, ki bi se radi ognili belih halj, belih receptov, belih laži, bele žene in črnih misli
Branko Gradišnik
Prelistaj
Iskanje izgubljenega zdravja -10%
22,41 € 24,90 € Prihrani 2,49 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,67 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Preobrazba
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-6954-97-6
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Renate Rugelj, Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
710 g
481 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
šport in zdravje > zdravo življenje in alternativna medicina
knjige umco
biografije in spomini
leposlovje > eseji

Povej naprej

Založnik o knjigi

Iskanje izgubljenega zdravja priznanega slovenskega pisatelja, kolumnista, humorista in prevajalca Branka Gradišnika (1951), je delo v katerem se je avtor posvetil človekovim bolez nim in zdravju v najširšem družbenem in v najožjem osebnem smislu. Gradišnik v svojih ugotovit vah ves čas črpa iz dostopne strokovne literature in lastnih izkušenj, ki jih neposredno prevaja v spodbudne zglede, knjiga pa je virtuozen literarni hibrid, saj se giblje med memoaristiko, esejistiko montaignevskega tipa, zdrav stvenim kompendijem in čistim, prešernim humorjem.

Ob koncu sedmega desetletja življenja avtor izpričuje osup ljivo vitalnost ne le telesa, temveč tudi duha. Vitalnost preseva iz njegovega pisanja predvsem kot univerzalna zvedavost, duhovitost, miselna gibkost, radoživost in šegavost, ob tem pa mu je lastna prav neverjetna iskrenost, ki nima nič skupnega z modnim postavljaštvom in montaž nim dosežkarstvom t. i. selfi-generacije.

Besedila v knjigi so urejena v sedem poglavij. Prvo je namenjeno gibanju, naslednje presnovi, tretje bojem znotraj telesa (in z vdiralci), četrto problemom zaznave, peto psihosomatiki, šesto staranju (in zrelosti), sedmo pa pogubnosti današnje medikalizacije. Vse skupaj povezuje avtorjevo prepričanje, da so naša telesa evolucijsko ustvarjena, da skrbijo sama zase in za svoje zdravje – vendar le, če jih znamo obvarovati pred tujki konzumerizma, črednosti in nadzora. Knjigi je napisala navdušeno spremno besedo dr. Sonja Ukmar, avtorjeva osebna zdravnica.

»Bere se kot priročnik, dober priročnik. Dober priročnik je po definiciji takšen, da ga človek prebere in potem odloži in zna skrbeti sam zase in svoje probleme in si reče: \'Ah, zakaj sem sploh šel to brat, ko pa so stvari tako jasne?\'«

– Dr. Sonja Ukmar

»Knjiga, ki bi lahko skrajšala čakalne vrste v zdravstvenih domovih.«

– Samo Rugelj, Bukla


PREBERITE TUDI:
Bernarda in Branko Gradišnik: Iskanje srečnega razmerja

O AVTORJU

BRANKO GRADIŠNIK (1951) piše in objavlja že pol stoletja. Njegova specialnost so potopisi, svetovanje, humor in izpovednost.

Mlajša je zgodovina njegove zdravosti: okrog tridesetega leta je opustil tobak in alkohol, pet let zatem je začel tekati, leta 1996 je pretekel svoj prvi maraton (na prvem Ljubljanskem maratonu, katerega soustanovitelj je). Še vedno teče in zlahka naredi 30 pravih sklec.

Zakonsko srečo z ženo Bernardo uživa od leta 1993. Ima 4 otroke in 4 praotroke. In 4 pse. Od leta 2007 pro bono svetuje ljudem z življenjskimi težavami.

Od leta 2014 se ogiba sladkorja.

Na kaj vse se še spozna, boste odkrili v tej zdravilni knjigi.

IZ KNJIGE

»To knjigo sem začel pisati, ker sem čutil, da jo moram napisati. Z leti se mi je bilo namreč posrečilo, da sem se otresel velike večine bedarij, s katerimi nas mrcvari medicina in nam solijo z njimi pamet dietetične rubrike in jih v oglasih ponuja farmacevtika. Bilo bi kratko malo neodgovorno, če bi svoja odkritja zadržal sam zase.

Moje izkušnje v zvezi z bolnostjo telesa in duha vam znajo biti zabavne, kajti vedno nas zabava brati o tujih zadregah, ki bi nam sicer, če bi se dogajale nam, ne bile najbrž nič smešne – a glavni namen tega pisanja je vsekakor, da bi bralkam in bralcem prihranilo pota k osebnemu zdravniku, k specialistom, fizioterapevtom, psihiatrom, pediatrom, kirurgom, zdravilcem, v lekarno … Vsakič znova ob teh priložnostih pa tudi pred bankomat.«

– iz knjige

O KNJIGI V DRUGIH MEDIJIH

Sobotno branje na Radiu Prvi
»V življenju sem dal precej skoz, zdaj pa sem bolj zdrav kot kdaj koli prej. Do zdravja sem prišel na čuden način. Ponekod se je bilo treba »zrihtat«, ponekod pa je zdravje prišlo, ker sem si rekel, da se za to reč ne bom nikoli več zmenil,« pravi pisatelj in prevajalec Branko Gradišnik. V svoji knjigi z naslovom Iskanje izgubljenega zdravja piše o bolezni in zdravju ter prepleta osebne izkušnje s strokovno literaturo. K poslušanju oddaje Sobotno branje vabljene poslušalke in poslušalci, ki bi se, prosto po Gradišniku, »radi ognili belih halj, belih receptov, belih laži, bele žene in črnih misli.«

Predstavitev na portalu Govori.se
»Gradišnik, ki je v zadnjih desetletjih preizkusil že več diet, zadnje pol leta pa je zaprisežen vegetarijanec, je na predstavitvi dejal, da je na podlagi lastnih izkušenj z različnimi dietami ugotovil, da prehrana izjemno vpliva na njegovo ustvarjalnost. Zlasti škodljiv pa je po njegovih besedah sladkor, ki se ga ogiba od leta 2014 in od tedaj je zabeležil izjemno plodovito avtorsko obdobje.«

Recenzija Bukla

Kako v sodobni družbi in ob sedanjem načinu življenja v srednjih letih in kasneje najti in obdržati zdravje? Tega vprašanja in odgovorov nanj se je lotil Branko Gradišnik (1951), priznani slovenski pisatelj, kolumnist, humorist in prevajalec mnogih del stvarne literature, v katerih si avtorji prizadevajo za izboljšanje posamez nikovega in družbenega zdravja. V toku svojega življenja se je Gradišnik srečal z mnogimi zdravstvenimi težavami, ki se jih je potem bolj ali manj znebil ene za drugo, svoja praktična in teoretična dognanja pa je zdaj zbral v knjižni obliki. V Iskanju izgubljenega zdravja se je tako posvetil človekovim boleznim in zdravju v najširšem družbenem in v najožjem osebnem smislu. V svojih ugotovitvah ves čas črpa iz dostopne strokovne literature in lastnih izkušenj, ki jih neposredno prevaja v spodbudne zglede, knjiga pa je obenem virtuozno šegavi literarni hibrid, saj se giblje med spominskimi zapisi, esejistiko montaignevskega tipa, zdravstvenim kompendijem in čistim, prešernim humorjem. Ob koncu svojega sedmega desetletja življenja (knjigo je zaključil, ko je bil star natanko dve tretjini stoletja) avtor izpričuje osupljivo vitalnost ne le telesa, temveč tudi duha. Vitalnost preseva iz njegovega pisanja predvsem kot univerzalna zvedavost, duhovitost, miselna gibkost, radoživost in šegavost, ob tem pa mu je lastna tudi prav neverjetna iskrenost. Besedila v knjigi so urejena v sedem poglavij. Prvo je namenjeno gibanju, naslednje presnovi, tretje bojem znotraj telesa (in z vdiralci), četrto problemom zaznave, peto psihosomatiki, šesto staranju (in zrelosti), sedmo pa pogubnosti današnje medikalizacije. Vse skupaj povezuje avtorjevo prepričanje, da so naša telesa evolucijsko ustvarjena, da skrbijo sama zase in za svoje zdravje – vendar le, če jih znamo obvarovati pred tujki potrošništva, črednosti in nadzora. Knjigi je zanosno spremno besedo napisala dr. Sonja Ukmar, avtorjeva osebna zdravnica. Delo, ki bi ob smotrni uporabi z zrnom soli lahko skrajšalo čakalne vrste v zdravstvenih domovih.

Samo Rugelj, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...