Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ja pomeni ja in ...

Monolog
Carolin Emcke
Ja pomeni ja in ...
19,00 € 19,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,57 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Založba /*cf.
Zbirka Lila zbirka
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-257-163-4
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Ja heißt ja und ...
Podnaslov izvirnika Ein Monolog
Leto izdaje izvirnika 2019
Prevod Mojca Kranjc

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13,5 cm
180 g
127 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
družbene vede
leposlovje > eseji
umetnost > gledališče

Povej naprej

Založnik o knjigi

Gibanje #MeToo, #jaztudi, je sprožilo val razprav o spolnem nadlegovanju in nasilju, zlorabah moči, seksizmu, neenakosti spolov ... Nemška novinarka Carolin Emcke meni, da so nam javna razkritja zlorab dala predvsem eno: začel se je pogovor, dvignil se je glas proti in tega ni več mogoče zaustaviti. Prekinitev molka je bila bistvena. A to je (bil) šele začetek.

Gledališki esej Ja pomeni ja in ..., ki ga je Emcke premierno izvedla decembra 2018 v berlinskem gledališču Schaubühne, niza mnoge miselne fragmente, katerih skupno izhodišče so razprave (o) #MeToo. S prevpraševanjem lastnih izkušenj, družbenih vzorcev in navad, na primeru knjig in medijskih objav … avtorica pokaže na zapletena razmerja med spolnostjo in njeno reprezentacijo. Emcke razmišlja o užitku, identitetah, rasizmu, družbeni hierarhiji, izključevanju in sodelovanju. To so pomenljive zgodbe, ki opisujejo tudi njeno lastno nemoč v vsakdanjih kočjivih situacijah, na katere se ni (z)mogla ustrezno odzvati. Angažma Carolin Emcke je prvooseben, občutljiv in obenem poln iskrenega dvoma: zakaj dopuščamo nasilje? Zakaj se o zlorabah tako pogosto molči in kaj vse se ob njihovem obsojanju zamolči? Kako odkriti, razkriti, preprečiti nasilje? Kako živeti z nelagodjem, bolečino in z vpašanjem: kako naprej? Javne obsodbe spolnega nasilja so porodile še vrsto temeljnih vprašanj: Katere podobe oblikujejo naše predstave o užitku? Kako se oblikujejo medosebni odnosi, strukture in norme, v katere smo ujeti moški, ženske in vsi drugi? Kako sta poželenje in spolnost mogoča v vsej njuni raznolikosti, veselju, užitku in lepoti – brez strahu in slabih občutkov?

Avtoričin sklep je jasen: naučiti se moramo opazovati in ozaveščati premnoge vzorce dominacije in podrejanja, šele nato lahko pride do sprememb; potrebna je občutljivost v medosebnih odnosih, drugačna kultura dialoga, kjer je pomembno predvsem poslušati in slišati drugega. Ja pomeni ja in ... je navdihujoč gledališki monolog, performativno predavanje, ki je postalo knjiga: njen ton je lahkoten, mestoma duhovit in samoironičen, umirjen in brez senzacionalizmov, ki se sicer pojavljajo v medijskem in družbenem diskurzu o #MeToo.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...