Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Kar je Sonce za Luno, to je Rusija za nas

Kaj je socialistični realizem
Drago Bajt
Kar je Sonce za Luno, to je Rusija za nas

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba LUD Literatura
Zbirka Novi pristopi
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6952-72-9
Leto izdaje izvirnika 2016
Urejanje Matevž Kos
Strokovni pregled Blaž Podlesnik, Tomo Virk

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 13,5 cm
480 g
407 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
književnost in jezikoslovje > literarna zgodovina
umetnost
družbene vede > sociologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kar je sonce za luno, to je Rusija za nas. Kaj je socialistični realizem je prva slovenska monografija, ki celovito obravnava fenomen socialističnega realizma. Loteva se tako teoretičnih in idejnih podlag doktrine kot tudi razvoja in zgodovinskega preoblikovanja glavnih elementov socrealizma.

Osredotoča se zlasti na literarno področje, kjer je bil socialistični realizem najmočneje razvit, pregledno pa zarisuje tudi socrealistično umetnost v slikarstvu in kiparstvu, arhitekturi, filmu, glasbi, ne le v Sovjetski zvezi, temveč tudi drugod. Drugi del knjige se posveča nastanku in razvoju socialističnega realizma na Slovenskem: prikazuje neposredne spodbude iz Sovjetske zveze po koncu druge svetovne vojne in udejanjanje teh spodbud v posamičnih avtorskih opusih oz. posamičnih delih slovenskih pisateljev. Posebno pozornost posveča tudi avtohtoni slovenski literarni tradiciji, pomembni za vpeljavo doktrine pri nas: proletarski poeziji, socialni prozi in ustvarjanju med NOB.

Drago Bajt (1948, Ljubljana) je literarni zgodovinar, prevajalec, esejist in urednik. Diplomiral je iz primerjalne književnosti in rusistike na ljubljanski Filozofski fakulteti. Med drugim je bil urednik pri Založbi Mladinska knjiga in pri Novi reviji. Za svoj obsežni prevajalski opus je dobil Sovretovo (1979) in Župančičevo nagrado (1985) ter nagrado Prešernovega sklada (1991). Kot esejist je pisal predvsem o moderni ruski literaturi od simbolizma prek zgodovinske avantgarde do postmodernizma, o sodobni slovenski literaturi, o znanstveni fantastiki, pa tudi o prevajalski teoriji in zgodovini. Pripravil je več izborov ruske proze in (so)uredil antologijo slovenske poezije Sončnice poldneva (1993).

Recenzija Bukla

Septembra 1934 so imeli sovjetski pisatelji svoj prvi kongres, na katerem so sprejeli koncept socialističnega realizma, »ustvarjalne metode« sovjetske literature, ki je v naslednjih desetletjih obveljala kot edina uradno dovoljena literarna usmeritev v Sovjetski zvezi. Ta je, na kratko, od umetnika terjala »resnično, zgodovinsko konkretno upodabljanje stvarnosti v njenem revolucionarnem razvoju«. Seveda je ta doktrina v nadaljevanju močno vplivala na literaturo pa tudi na druge veje umetnosti – od slikarstva in kiparstva pa vse do filma. Zaneslo jo je čez meje Sovjetske zveze, tudi v Slovenijo, kjer je sčasoma postala pomemben del urad ne literarne doktrine. Tej zgodovinsko izpraznjeni literarni smeri je posvečena obsežna monografija literarnega zgodovinarja in prevajalca Draga Bajta (1948), ki je natančno obdelal nastanek in razvoj te literature tako v Sovjetski zvezi kot pri nas, z barvnimi prilogami pa pokazal tudi na ključne oblikovne linije socialističnega realizma, nad katerimi bi se v nekakšni neoretromaniri morda lahko navdušile tudi sedanje generacije vsakovrstnih ustvarjalcev.

Samo Rugelj, Bukla 125

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...