Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Partizani

Jože Pirjevec
Partizani

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-282-410-5
Leto izdaje izvirnika 2020

Tehnične lastnosti
trda vezava
1.890 g
864 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Druga svetovna vojna je bila najtežja preizkušnja v krvavi zgodovini jugoslovanskih narodov. Ste vedeli, da se je poleg partizanov na Balkanu borilo še veliko drugih vojaških skupin? Ste vedeli, da je bilo žrtev ogromno, med domačini več kot milijon?

Ta in številna druga dejstva in razkritja o bojih, ki so med drugo svetovno vojno potekali na ozemlju nekdanje Jugoslavije, boste lahko kmalu MED PRVIMI prebrali v čisto novi knjigi Partizani, ki jo je po več desetletjih temeljitega študija napisal naš znani in ugledni zgodovinar dr. Jože Pirjevec.

PRVI CELOSTNI PRIKAZ PARTIZANSKEGA GIBANJA na tleh Kraljevine Jugoslavije!

● Kako so se med drugo svetovno vojno organizirali partizani in druge vojaške formacije (četniki, ustaši, balisti ...)?
● Kdo je vlekel niti v ospredju in kdo v ozadju?
● Kako so partizani manevrirali med silami osi, Sovjetsko zvezo in lastnimi cilji?
● Nepredstavljivi vojni zločini na vseh straneh ...

Dolgo pričakovana knjiga je prva, ki prinaša celostni prikaz nastanka in razvoja partizanskega gibanja na tleh Kraljevine Jugoslavije. Avtor v njej temeljito osvetli razmerja znotraj partizanske organizacije in druge nacionalistične vojaške formacije, pojasni pa tudi razmerja med partizani in zavezniki v protihitlerijanski koaliciji.

Recenzija Bukla

Nekako hkrati s 75. obletnico konca druge svetovne vojne bo pri Cankarjevi založbi kot nekakšno nadaljevanje monografije Tito in tovariši iz leta 2011 izšlo obsežno delo Partizani, ki ga imamo lahko za sintezo Pirjevčevega raziskovalno-zgodovinskega dela. Več kot osemsto strani obsežna knjiga je rezultat večdesetletnega avtorjevega dela in raziskovanja. ­Partizani so plod treh virov podatkov. Prvi je študij obsežne znanstvene pa tudi druge literature o drugi svetovni vojni na jugoslovanskih tleh, objavljene v različnih jezikih, od tistih s področja nekdanje Jugoslavije do nemškega, italijanskega, francoskega, angleškega in ruskega. Drugi vir za knjigo je bilo poglobljeno pregledovanje zaupnih virov v arhivih po vsem svetu, od Moskve prek Beograda, Zagreba in Ljubljane pa vse do Berlina in Rima, Oxforda in Washingtona. Tretji vir podatkov so dnevniki, osebni zapisi in pričevanja nekaterih neposrednih udeležencev narodnoosvobodilnega boja v Jugoslaviji. Kot mi je o knjigi pripovedoval njen urednik Tine Logar (knjigo je souredil Aljoša Harlamov), je imel Pirjevec dokumentacije za Partizane za več kot eno veliko sobo, s knjigo, bogato tudi s fotografskim materialom, na katerem so posamezniki, ki so pomembni za vsebino, pa avtor pred bralca razprostre celovito, kompleksno in pogosto tudi nasprotujočo si sliko partizanskega gibanja ter vojnih let po vsej Jugoslaviji, opiše brutalnost bitk na terenu in tudi okvir visoke mednarodne politike sil osi na eni ter zaveznikov na drugi strani. V knjigi je tudi večkrat citirana monografija Jožeta Možine Slovenski razkol.

Samo Rugelj, Bukla 153

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...