Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zgodovina svetlobe

Roman o fotografu Františku Drtikolu
Jan Němec
Zgodovina svetlobe
24,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba KUD Police Dubove
Zbirka Eho
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-7020-21-2
Naslov izvirnika Dejiny světla
Leto izdaje izvirnika 2014
Prevod Tatjana Jamnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
540 g
504 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
zgodovina > kulturna zgodovina
biografije in spomini
umetnost > fotografija
češko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Roman o češkem fotografu Františku Drtikolu (1883– 1961), dandyju iz rudarskega mesteca, ki se je uveljavil kot umetnik svetovnega slovesa, a je samostojno podjetje nazadnje obesil na klin; mojstru fotografskih aktov, ki ni imel sreče z ženskami; mistiku in budistu, ki je verjel v komunizem; moškem številnih vnanjih protislovij in njihovih notranjih sintez.
Obsežna, zanimivo zasnovana romaneskna freska je umetniški in duhovni Bildungsroman, v katerem se pred bralcem odvrti dobrega pol stoletja: v njem oživijo rudnik srebra v Příbramu, München v času secesije in bohema prve Češkoslovaške republike, po fotografskem ateljeju se sprehajajo goli modeli, tačas pa se svetloba neopazno povezuje z zavestjo.
Zgodovina svetlobe je poživljajoč eksperiment, ki ne pripoveduje samo o Drtikolu, zgodovini fotografije, kulturnem vzdušju turbulentnih časov konca avstro-ogrske monarhije, prve svetovne vojne in prvih desetletij 20. stoletja, temveč bralcu ponuja tudi svojevrsten premislek o (z)možnostih sodobnega romanopisja.
Jan Němec je nedvomno dokazal, da roman ni mrtev in da velikih zgodb še zdaleč ni konec – morda jih le iščemo v napačni smeri.

Recenzija Bukla

Nĕmec (1981), je mladi, a prodorni češki pisatelj, ki se je mednarodno prebil z romanom Zgodovina svetlobe iz leta 2013, za katerega je prejel Evropsko nagrado za književnost, do sedaj pa je bila knjiga prevedena že v dvanajst jezikov. Gre za razvojni, hkrati pa biografski roman o mednarodno znanem češkem fotografu Františku Drtikolu (1881– 1961), pisan drugoosebno, zgodba pa nas pelje vse od katastrofalne nesreče v fotografovem rojstnem mestu Příbram, ko je v rudniku zaradi požara umrlo več kot 300 rudarjev, prek Münchna v času secesije do prve Češkoslovaške republike, ko so se Drtikolovem ateljeju sprehajali goli modeli, saj so bili akti ena od najpomembnejših prvin njegovega ustvarjanja. Suvereno izpisan roman o mistiku, ki sicer ni imel sreče z ženskami, a je verjel v komunizem, zunanja nasprotja pa je združeval v notranji osebni sintezi.

Samo Rugelj, Bukla 138-139

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...