Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Vonj imperijev

Chanel n°5 in Rdeča Moskva
Karl Schlögel
Vonj imperijev
24,00 € 24,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,72 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Beletrina
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-284-765-4
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Der Duft der Imperien
Leto izdaje izvirnika 2020
Prevod Aleš Učakar

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 15 cm
400 g
182 strani
Tip knjige
zgodovina
Kategorije
zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. Avtor sledi »biografiji« parfuma, ki je bil razvit na družbeno-zgodovinskem ozadju oktobrske revolucije, iz njega pa sta nastali dve različici, Coco Chanel Nº5 in Rdeča Moskva, ki sta v pretežnem delu 20. stoletja, zlasti v obdobju hladne vojne, postali simbola elit evropskega kapitalističnega Zahoda oziroma sovjetskega komunističnega Vzhoda.

Skozi zgodovino parfumov spoznavamo presečišča politične zgodovine, družbene stvarnosti in umetnostnih tokov, od Lenina in Molotova prek gulagov in palač do Prousta, Bulgakova in Maleviča. Knjiga je dragocen prispevek k razumevanju polpretekle evropske in svetovne zgodovine, raziskuje pa jo prek vonja in dišav.

O avtorju

Nemški zgodovinar Karl Schlögel (1948) je na univerzah v Berlinu, Moskvi in Leningradu študiral filozofijo, sociologijo, vzhodnoevropsko zgodovino in slavistiko. Do leta 2013 je na Evropski univerzi Viadrina v Frankfurtu na Odri predaval zgodovino Vzhodne Evrope. Preučuje družbene odnose v moderni Rusiji, zgodovino stalinizma, ruske diaspore in disidentska gibanja. Za svoje delo (številne znanstvene objave in monografije) je med drugim prejel leipziško književno nagrado za evropsko razumevanje (2006) in nagrado Zgodovinskega kolegija (2016).

 

Recenzija Bukla

Schlögel (1948) je nemški zgodovinar, ki je na univerzah v Berlinu, Moskvi in Leningradu študiral filozofijo, sociologijo ter vzhodnoevropsko zgodovino in slavistiko. S parfumi se v življenju ni veliko ukvarjal, vendar pa mu je v nosu ostal vonj, ki je bil, ko je bil v Sovjetski zvezi, v zraku povsod, kjer se je dogajalo kaj posebej slovesnega, od gledaliških premier do porok. Malce sladkobna, težka aroma je pripadala parfumu, imenovanemu Rdeča Moskva, ki je bil najbolj priljubljena sovjetska dišava. Glede parfumov je v zahod­nem svetu dobro poznana dišava Chanel N°5, komaj kdo pa je poznal zgodovino sovjetskega parfuma. Ko je Schlögel izvedel, da oba parfuma izvirata iz neke skupne kompozicije in da je vsakega od njiju ustvaril drugi francoski parfumar, je hitro ugotovil, da je pred njim intrigantna zgodba nastanka dveh novih svetov vonjav kot posledice radikalno različnih biografij ter različnih kulturnih okolij v Parizu in Moskvi, kar je obenem simboliziralo tudi vonj dveh imperijev. Živopisna knjiga, v kateri nastopata tako Coco Chanel kot Kazimir Malevič!

Samo Rugelj, Bukla 160

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...