Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
BuklaPlus

Za večernico 2019 nominirana štiri prozna dela in pesniška zbirka!

Simona Kopinšek, Bukla 150, 11. 9. 2019

Za večernico 2019 nominirana štiri prozna dela in pesniška zbirka!

Septembra 2019 bo v Murski Soboti podeljena 23. večernica, nagrada, ki jo po presoji petčlanske strokovne žirije (letos Kaja Bucik Vavpetič, dr. Dragica Haramija, dr. Igor Saksida, Darka Tancer Kajnih in Petra Vidali) vsako leto prejme najboljša knjiga za otroke in mladino in je izšla v preteklem letu v slovenskem jeziku. V najožji izbor so tokrat uvrščene knjige Andreja E. Skubica, Igorja Karlovška, Vinka Möderndorferja, Ferija Lainščka in Janje Vidmar. Torej štiri prozna dela in pesniška zbirka oziroma pet knjig treh slovenskih založb. Med založbami je z nominiranimi deli v prednosti Mladinska knjiga s tremi nominacijami, s po enim delom v izbor prihajata založbi Litera in Miš.

Nagrada opozori na najboljše
Nagrada Večera za najboljše slovensko otroško in mladinsko literarno delo nedvomno pripomore k prepoznavanju sodobne literarne bere. Petra Vidali, urednica kulturnih strani pri Večeru, na vprašanje o večernici pove: »Večernica ni naša, vaša, njihova. Ni samo za avtorje ene založbe in ne samo za člane pisateljskega društva. Večernica ne sodeluje v nobeni bitki, ki se bije na polju mladinske književnosti. In seveda je bistveno, da je večernica 'medijska nagrada'. S posebno prilogo in z izpostavljenimi vsebinami v rednem časopisu vsaj malo omilimo siceršnjo medijsko ignoranco. Večernica je eden tistih projektov časopisne hiše Večer, ki mu težavna medijska realnost ni zavdala. Odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik je na lanski podelitvi nagrade rekel, da sta 'knjiga in literatura eden od odgovorov proti surovosti, sovražnosti, populizmu, proti banalizaciji in rumeni megli, ki se spušča nad nas. Večernica je le ena od Večerovih zavez, da bo ostal del tega gibanja.' In sploh ne nazadnje, podelitev večernice ni rezervirana za odrasle, na odru in v dvorani so mladi bralci. Večernica je zanje.«

V širši izbor uvrščenih štirinajst knjig
Petčlansko žirijo sestavljajo predstavniki Časnika Večer, Društva slovenskih pisateljev, Društva za humanistična vprašanja Argo, revije Otrok in knjiga in Zveze bibliotekarskih društev in sekcije IBBY. Tudi letos ji je predsedoval dr. Igor Saksida: »Letošnji seznam del, ki so se potegovala za nagrado večernica, dokazuje, da je slovenska mladinska književnost kakovostna in raznovrstna. Tako v ožjem izboru kot med finalisti najdemo besedila za različne starosti naslovnikov (od pripovedi za mlajše bralce do naslovniško presežnega dela za mlade in odrasle), hkrati so se v najožji jagodni izbor uvrstile zbirka pesmi, pustolovska pripoved, problemski roman, humorni besedili o odraščanju, spoznavanju prijateljstva ter ljubezni in spolnosti. Posebej velja poudariti, da se je žirija o vsakem delu, ki je bilo uvrščeno v širši izbor najboljših besedil (bilo jih je 14), temeljito pogovorila in ga kritično ovrednotila, tako da je odločitev za pet finalistov soglasna.«


Andrej E. Skubic: Babi nima več telefona
Mladinska knjiga
Prva knjiga iz serije Ne bi smel odpreti tistih vrat zelo dobro uvede v fazo odraščanja, v kateri namesto poljubov letijo sem in tja še blatne kepe. Druga knjiga, letošnja nominiranka, pa po presoji žirije splete sijajno fabulo o možnosti empatije med mladostniki, v kateri je rahločutno zajeto tudi soočanje s smrtjo bližnjih odraslih. Zanimivo, humorno in tudi vzgojno besedilo.

Igor Karlovšek: Preživetje
Miš
Socialno-psihološko zgodbo o preživetju prometne nesreče glavnega literarnega lika, njegovo iskanje novega življenjskega cilja ter spopadanje s strahovi ob porajajoči se prvi ljubezni poveže Karlov­šek z odlično tempirano kriminalko, ko osrednji protagonist Simon, ki se odloči za mesec dni preživetega časa v naravi, postane rešitelj mladega dekleta, in kar je najpomembneje: v življenju najde smisel in stik s sovrstniki oziroma najde samega sebe. In to je namen »preživetja«.

Feri Lainšček: Ne
Litera
Mladostnik se upira pravilom (jutranje vstajanje, šola, obveznosti), hkrati ima težave z zaljubljenostjo in samopodobo. Njegovo uporništvo se izraža na ravni izbire motivov (šola, učitelji, vrstniki) in predvsem jezika, saj pesnik zanikanje pravil poudarja z rabo slengovskih besed (npr. fajn, faca, sranje). Razločevanje, a hkrati zbliževanje pesnika in najstnika v svojevrstni gesti oporekanja svetu je glavno tematsko jedro zbirke, ki ne zapade v nikakršen moralizem, saj nasveti za najstnika pač niso rešitev.

Vinko Möderndorfer: Jaz sem Andrej
Mladinska knjiga
Roman Jaz sem Andrej je prisrčen vpogled v življenje petnajstletnega Andreja, ki se s sveže ločeno mamo preseli v veliko mesto in obiskuje deveti razred na novi osnovni šoli. Osvežujoče je brati roman, ki tako pozitivno obravnava spolnost in z njo povezane tematike (homoseksualnost, zaš­čito pri spolnih odnosih, celo pornografijo). Avtor se dotika še drugih pomembnih tematik, s katerimi se najstniki srečujejo pri odraščanju.

Janja Vidmar: Črna vrana
Mladinska knjiga
Dekle Hiba, ki se ji uspe rešiti iz goreče Sirije, v Londonu naleti na fanta Jana, ki se je tako kot ona na tujem znašel ne po lastni volji. Njuni zgodbi se usodno prepleteta, avtorica pa bralcu z vrtoglavo hitrostjo orisuje zgodbe in ozadja najstnikov s kriznih žarišč. Begunska problematika je spisana izrazito poglobljeno, brez olepšav. Težave niso le vojne, pač pa predvsem odnos tistih, ki živijo v mirnih koščkih sveta, do beguncev.


Komu bo večernica zasvetila 19. septembra 2019, na srečanju mladinskih pesnikov in pisateljev Oko besede? Lani jo je za zbirko pesmi Drobtine iz mišje doline prejela Anja Štefan.
Večernica bo podeljena na tradicionalnem septembrskem srečan­ju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...