Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

3D-tisk

... tehnologije 3D-tiska, priprava 3D-modelov za tisk, pojmovnik ...
Igor Križanovskij, Tadeja Muck
3D-tisk

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Pasadena
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6661-69-0
Leto izdaje izvirnika 2015
Grafike Igor Križanovskij, Uroš Miklavčič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 16,5 cm
480 g
221 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pred vami je prva slovenska knjiga, ki predstavlja pomen 3D-tiska, njegov razvoj, lastnosti in zmožnosti. Govori tudi o bližnji in tudi nekoliko bolj oddalje¬no prihodnost, ki se nam obeta ob uporabi 3D tiska.

Bralec, ki je delal v tiskarstvu in založništvu, še preden so se v sredini 80-tih let pojavili prvi laserski tiskalniki, si zna dobro predstavljati vpliv tehnologije. Podobno in še močneje, kot je vplivala tehnologija laserskih tiskalnikov na založništvo, bodo vplivali 3D tiskalniki na številne gospodarske panoge in s tem na celotno družbo.Knjiga vsebuje štiri samostojne dele. Prvi in najobsežnejši je namenjen predstavitvi 3D-tiska, najpomembnejšim tehnologijam, na katerih temelji, in kratkemu opisu obstoječih aplikacij, ki so povezane s tehnologijami. Ljudje, ki so že slišali za 3D-tisk, namreč pogosto mislijo, da gre za eno samo vrsto tehnologije, s katero lahko natisnemo vse – od hrane do hiše. A to ne drži! Nabor tehnologij je izredno širok, zato si boste ob branju tega dela knjige lahko ustvarili predstavo o ra¬znolikosti tehnologij in materialov, s katerimi lahko natisnemo skoraj vse.

V drugem delu je prikazno, kako je mogoče virtualne ideje, ki nastajajo v obliki 3D-modelov, pretvoriti v fizične 3D-predmete ali izdelke. Podroben opis in slikovno predstavitev postopka priprave 3D-modela za je prikazana z uporabo programa Blender, ki je zelo razširjen in vključuje dobro podporo za pripravo modelov na 3D-tisk. Program je prosto dostopen in se je razvil v obširno in uporabno večpredstavnostno profesionalno orodje. Ker pa se je ob uporabi programskih orodij, zlasti kadar oblikujemo kompleksne oblike, skorajda nemogoče povsem izogniti zapletom in težavam, podaja knjiga tudi najpomembnejše smernice in opozorila, ki jih morate upoštevati, da bo končni 3D-izdelek izpolnil vaša pričakovanja.Tretji del je pojmovnik, poskus avtorjev,da uredijo terminologije, ki je na področju 3D-tiska iz dneva v dan bogatejša, a precej neenotna. V njem so izvornim angleškim izrazom dodani prevode z razlago. Pri pogovoru o tehnologijah 3D-tiska se pogosto uporabljajo kar kratice, zato so tudi te vključene v pojmovnik, skupaj s povezavo do razlage izvornega izraza ali imena.Kaj pa Slovenija? Ali imamo podjetja, ki sledijo razvoju in uporabi 3D-tiska? Na to vprašanje avtorja odgovarjata v četrtem, sklepnem delu knjige, v katerem vam predstavljata posamezna podjetja, ki se posredno ali neposredno ukvarjajo s tem področjem in so hkrati podporniki pri izdaji knjige. Brez njih bi si bilo težko predstavljati prihodnost 3D-tiska pri nas in tudi nastanek knjige.

dr. Tadeja Muck je redna profesorica na Katedri za informacijsko in grafično tehnologijo Naravoslovnotehniške fakultete Uni verze v Ljubljani in se že več let raziskovalno in pedagoško ukvarja s področjem 3D tiska.

Igor Križanovskij je eden pionirjev uporabe odprtokodnega računalniškega programa za 3D-modeliranje Blender v svetovnem prostoru.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...