Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Človek, svet in etos: študije o postsekularni filozofiji in svetovnem etosu

Borut Ošlaj
Človek, svet in etos: študije o postsekularni filozofiji in svetovnem etosu
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Znanstvena založba Filozofske fakultete
Zbirka Razprave Filozofske fakultete
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-237-732-8

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16,5 cm
390 g
203 strani
Tip knjige
filozofija
Kategorije

Založnik o knjigi

Avtorjeva monografija pomeni z vsebinskega vidika novost tako v našem domačem kot širšem filozofskem prostoru. Posebna odlika študije je filozofsko zavezujoč premislek napetega odnosa med predsekularno filozofijo, sekularno filozofijo 19. in 20. stoletja ter vedno bolj prezentno postsekularno filozofijo, ki poslednje utemeljitve ne išče več izključno v človekovem razumu, hkrati pa se odvrača od sekularnega brezprizivnega zavračanja vsega religioznega. S tem avtorjevo mišljenje nikakor ne opušča metafizičnega izročila v celoti, saj še vedno misli utemeljitveno v smislu iskanja substancialnega mišljenja, ki bo sposobno poiskati trdne osnove tudi danes v veliki meri pogrešanih moralnih vrednot. Iz avtorjeve natančne metodologije tako pri deskripciji kot pri analizi in interpretaciji izhaja eruditska uporaba kategorialnega in drugega znanstvenega aparata. S pričujočo monografijo se avtor uvršča med vidne slovenske filozofe, saj učinkovito posega v vrhunske teoretske razprave, monografija pa sodi med najaktualnejša dela na področju znanosti etike tako doma kot v tujini.

Recenzija Bukla

Borut Ošlaj je redni profesor filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani in avtor več monografskih del. V delo nas vpelje z razmišljanjem o metafizični triadi človeka, sveta in boga ter o etični triadi človeka, sveta in etosa, ki je nadomestila metafizično triado po njeni izgubi prepričljivosti. Posveti se vlogi človeka, ki je izgubil svojo tradicionalno razumljeno avtonomno subjektiviteto, in njegovemu odnosu do sveta, etičnim in moralnim razsežnostim politike ter prava in pomenu svetovnega etosa. Nekaj prostora pa nameni tudi razmišljanju o slovenski moralni krizi, odsotnosti poštenosti, strpnosti in vizije ter vzrokom, zakaj je do tega položaja prišlo, in morebitnim rešitvam, ki bi to lahko popravile.

Neža Poznič, Bukla 112-113

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...