Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Drame, 2

Evald Flisar
Drame, 2

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba KUD Sodobnost International, Vodnikova založba (DSKG)
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-6970-09-9
Leto izdaje izvirnika 2015

Tehnične lastnosti
trda vezava
22 x 14 cm
910 g
587 strani
Tip knjige
drama
Kategorije

Povej naprej

O knjigi

V knjigi so zbrana naslednja dramska dela Evalda Flisarja:
- Sončne pege
- Poslednja nedolžnost
- Akvarij
- Antigona zdaj
- Šakuntala
- Vzemi me v roke
- Komedija o koncu sveta

V marsikateri Flisarjevi igri srečamo živ svet onostranstva, vzporedno razsežnost. Ko liki začno prodirati skozi tanko opno med svetovoma, se njihove sanjske zmožnosti okrepijo. Ironično je, da se poveča tudi možnost njihovega padca. Vendar spoj neizprosnih sanj in nenaravno vztrajnega padanja ustvari morda najbolj čustveno nabite trenutke v zgodovini gledališča.
Pri Flisarju gre za dramatiko sveta, ki je tik pred katastrofo. Žanrsko gre večinoma za opredeljene tragikomedije, ki s priročnimi sredstvi humorne in cinično-ironične distance zrejo na povsem tragično vsakdanjost človeka.

Komičnost Sončnih peg je zabavna, avtor piše duhovito, gladko, obvladano, drama je odlično komponirana.
Poslednja nedolžnosti zagovarja temeljno pozornost do drugega in pravi: drugi ne more biti sredstvo mojega egoizma, reševanja mojih problemov.
V Akvariju dramsko dogajanje temelji na jezikovno izbrušeni konverzaciji in ne na zunanjih efektih. Avtor suvereno obvladuje in izvirno kombinira različna jezikovna sredstva in ustvarja duhovite besedne igre.
V Antigoni predstavlja zelo temno in pesimistično podobo našega časa in sveta.
Vzemi me v roke je zgodba o tem, kako je Smrt naša edina Resnica in je zato edino smiselno, da zaupanje z medsebojnim zaupanjem spremenimo v Upanje.
Komedija o koncu sveta je demonstracija dejanskega stanja sveta skozi fikcijo z občutkom za distanco.

Recenzija Bukla

Leta 2006 je že izšla prva knjiga zgledno urejenih Flisarjevih dram, zdaj pa se ji pridružuje še druga, v kateri so Sončne pege, Poslednja nedolžnost, Akvarij, Antigona zdaj, Šakuntala, Vzemi me v roke in Komedija o koncu sveta. Tudi ta se ponaša z obsežnim razlagalnim aparatom o Flisarjevi dramatiki, saj sta na začetku knjige objavljeni besedili o Flisarjevem dramskem ustvarjanju, pri čemer Nika Leskovšek piše o avtorjevem dramskem svetu, Susan Smith Nash pa o ameriškem pogledu na njegove drame. V nadaljevanju pa ima vsaka od objavljenih dram vsaj eno spremno študijo (nekatere celo tri), v katerih ugledni slovenski dramski analitiki – od Tarasa Kermaunerja, Blaža Lukana in Barbare Orel pa do Tee Štoka, Iva Svetine in Borisa Novaka – kontekstualizirajo posamezno Flisarjevevo dramsko besedilo. Flisarjeve drame kot postapokaliptične tragikomedije, ki se, potem ko je že vse končano, ozirajo nazaj in z obešenjaškim humorjem vse skupaj analizirajo retrospektivno in z mrtvo hladno distanco.

Samo Rugelj, Bukla 109

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...