Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Gnilo rdeče

Osupljiva mednarodna raziskava o paradižniku, ki konča na vašem krožniku
Jean-Baptiste Malet
Prelistaj
Gnilo rdeče -10%
22,41 € 24,90 € Prihrani 2,49 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,67 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka 'S terena'
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-7050-36-3
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika L'empire de l'or rouge
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Melita Zajc
Urejanje Renate Rugelj, Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
282 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
družbene vede
knjige umco
družbene vede > ekonomija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Prejemnik nagrade Albert Londres, najvišjega francoskega priznanja na področju novinarstva za leto 2018!

Kaj imajo skupnega pica, kečap in omaka za špagete? Paradižnikovo mezgo. Mednaroden izdelek, znan in uporabljan po vsem svetu. Malokdo ve, da zapakiran v velike sode, enake tistim z nafto, potuje preko celin, še preden ga v italijanskih, francoskih ali španskih tovarnah, v katere pogosto nikoli ni vstopil pravi paradižnik, obdelajo in pošljejo na trg v pločevinkah, okrašenih z okroglimi rdečimi sadeži, ki ustvarjajo vtis svežine.

Industrija paradižnikove mezge je ena največjih in najmočnejših na planetu in ustvarja izjemne dobičke. Poleg peščice velikih proizvajalcev obstaja še cela galaksija podjetij, aktivnih na tem področju, kjer so lahki zaslužki, prevare s hrano in organiziran kriminal ena in ista stvar. Za botanike je paradižnik sadje, za gospodinje zelenjava, za trgovalce pa blago, ki ni nič drugačno od nafte. 

V raziskavi, ki je trajala več kot dve leti, je avtor rekonstruiral dobičkonosno proizvodno verigo industrijskega paradižnika, ki vzbuja tudi apetite mafij različnih držav. Od kitajskih okrožij, kjer v tovarnah zaposlujejo zapornike ter tako nižajo ceno, do kalifornijskih tovarn, ki odgovarjajo z najmodernejšo mehanizacijo, od nasadov južne Italije, kjer je izkoriščanje občasnih delavcev običajna praksa, do obratov v Gani, kjer iz Kitajske uvoženo mezgo pakirajo v konzerve italijanskih barv, je ta raziskava spust v podzemlje, ki v veliki meri razkrije laži globalizacije. In tudi to, koliko strupa se skriva v živo rdeči barvi naših najljubših jedi.

Knjiga, ki se bere kot kriminalka in je plod vrhunskega preiskovalnega novinarstva, razkriva nepoznano zgodbo paradižnika!

O AVTORJU

Jean-Baptiste Malet je raziskovalni novinar, ki med drugim sodeluje z Le Monde diplomatique, Charlie Hebdo in l’Humanité. Rezultate svojih poglobljenih raziskav objavlja tudi v knjigah, na primer Izza meja fronte (Golias, 2011) o ekstremni desnici, in V Amazoniji (Fayard, 2013) o velikanu spletne trgovine Amazon. Za knjigo Gnilo rdeče (Fayard, 2017) je dve leti preiskoval področja proizvodnje in potroš­nje paradižnikove mezge, od Kitajske do Gane in od Združenih držav Amerike do Italije. Skupaj s Xavierjem Deleuom je posnel tudi dokumentarni film Imperij rdečega zlata (2017), ki je bil predvajan in nagrajen na mnogih mednarodnih festivalih. Leta 2018 je za knjigo Gnilo rdeče prejel nagrado Albert Londres, najvišje francosko priznanje na področju novinarstva.

 

O KNJIGI V DRUGIH MEDIJIH

O knjigi v Mladini 12. 7. 2019

»Bralec, ki bo prebral knjigo, lahko vzame v roke samo lopato in začne sam gojiti svoja rajska jabolka.« - Bernard Nežmah

Intervju z avtorjem v Dnevnikovem Objektivu 13. 7. 2019

»Ste se že kdaj vprašali, kaj jeste, ko uživate v trgovini kupljena, predelana živila? Po tem, ko boste prebrali knjigo Gnilo rdeče, ki je pravkar izšla pri založbi UMco, se boste zagotovo. In razumeli boste, zakaj je vrtičkarstvo, ki se je še pred desetletjem zdelo kulturna muha, lahko preživetvena strategija prihodnosti.« - Melita Zajc

Recenzija Bukla

Kaj mislite, da jeste, ko jeste pico s paradižnikovo polivko, pečeni krompir s kečapom, špagete z bolonjsko omako? Načeloma mislimo, da ob različnih ogljikovih hidratih uživamo tudi paradižnikovo mezgo, pridelano iz sijočih paradižnikov na sončnih poljih italijanskega juga. Jean-Baptiste Malet, francoski raziskovalni novinar, ki je rezultate svojih poglobljenih raziskav do sedaj že objavljal v knjigah, na primer Izza meja fronte, o ekstremni desnici in V Amazoniji, o velikanu spletne trgovine Amazon, vam v fascinantni knjigi Gnilo rdeče, prejemniku največje francoske nagrade za knjižne dosežke na področju raziskovalnega novinarstva (priznanje Albert Londres), pokaže, da pri tem razmišljanju v določenih primerih (skoraj) ne bi mogli biti dlje od resnice.
Malet paradižnika ni po naključju izbral za svojo raziskavo. Gre za mednarodni izdelek, znan in uporabljan po vsem svetu in vseh kuhinjah na planetu. Malokdo pa ve, da paradižnikova mezga, zapakirana v velike sode, enake tistim z nafto, potuje čez celine, še preden ga v italijanskih, francoskih ali španskih tovarnah, v katere pogosto nikoli ni vstopil pravi paradižnik, obdelajo in pošljejo na trg v konzervah, okrašenih z okroglimi rdečimi sadeži, ki ustvarjajo vtis svežine. Paradižnikova mezga res ni samo ena sama, vsebina konzerv z njo pa je zelo odvisna od tega, kje je bila proizvedena in kje je bila potem še zapakirana. V ekstremnih primerih konzerve vsebujejo skoraj dve tretjini bolj ali manj nezdravih polnil in samo tretjino tistega, zaradi česar smo jih kupili.
Industrija paradižnikove mezge je ena največjih in najmočnejših na planetu in ustvarja izjemne dobičke. Poleg peščice velikih pro­izvajalcev obstaja še cela galaksija podjetij, aktivnih na tem področju, kjer so lahki zaslužki, prevare s hrano in organiziran kriminal ena in ista stvar. Za botanike je paradižnik sadje, za gospodinje zelenjava, za trgovce pa blago, ki ni nič drugačno od nafte. V raziskavi, ki je trajala več kot dve leti, je avtor rekonstruiral dobičkonosno proizvodno verigo industrijskega paradižnika, ki vzbuja tudi apetite mafij različnih držav. Od kitajskih okrožij, kjer v tovarnah zaposlujejo zapornike ter tako nižajo ceno, do kalifornijskih tovarn, ki odgovarjajo z najmodernejšo mehanizacijo, od nasadov južne Italije, kjer je izkoriščanje občasnih delavcev običajna praksa, do obratov v Gani, kjer iz Kitajske uvoženo mezgo pakirajo v konzerve italijanskih barv, je ta raziskava spust v podzemlje, ki v veliki meri razkrije laži globalizacije in njene žrtve. In tudi to, koliko strupa se skriva v živo rdeči barvi naših najljubših jedi. Plod vrhunskega preiskovalnega novinarstva, ki se bere kor kriminalka, odkriva nepoznano zgodbo paradižnika in vas prisili, da boste v prihodnje dobro razmislili o tem, kakšnemu živilu boste dovolili priti na svoj krožnik in kaj vse si boste želeli vedeti o njegovem izvoru.

Samo Rugelj, Bukla 149

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...