Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Demokracija kot glagol

Žiga Vodovnik
Demokracija kot glagol

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Krtina
Zbirka Krt
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-260-087-7
Urejanje Majda Peklaj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,5 x 14 cm
230 g
157 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > socialno skrbstvo
družbene vede > ekonomija
družbene vede > politika
družbene vede > pravo

Povej naprej

O knjigi

Knjiga Demokracija kot glagol se ukvarja s teorijami in praksami demokracije, ki jih ne najdemo v kanonu politične misli, saj nasprotujejo redukciji demokracije na idejo večinskosti, reprezentativnosti, kompetentnosti, predvsem pa konsenzualnosti. Knjiga je rezultat večletnega raziskovalnega spopadanja s konceptom demokracije, predvsem hegemonskimi teorijami demokracije, ki s tradicionalnimi centri moči prispevajo k trivializaciji in marginalizaciji političnih rešitev, ki nastajajo na periferiji političnega zemljevida. Izhaja iz teze, da je hegemonska koncepcija demokracije zgolj prevzela besedo, a hkrati zavrnila njeno vsebino. Namesto politike je uvajala jezik teologije in/ali ekonomije, kar je rezultiralo v demokraciji brez ljudi oziroma demokraciji brez politike. Zato je ponovno mišljenje demokracije – predvsem v rancièrovskem smislu moči tistih brez posebne upravičenosti, da jo vršijo – nujno, saj lahko z rehabilitacijo te tradicije razkrijemo nevarnosti ciničnega zavračanja demokracije, ki danes prihaja s strani (institucionalizirane) politične desnice in levice.

Žiga Vodovnik, doktor političnih znanosti, je izredni profesor na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Njegovo raziskovalno in pedagoško delo se osredotoča na proučevanje sodobnih političnih teorij in praks, zgodovino političnih idej in družbena gibanja.

Recenzija Bukla

V novi knjigi Demokracija kot glagol izredni profesor, mislec in doktor političnih znanosti Žiga Vodovnik podobno kot v prejšnji knjigi Anarhija vsakdanjega življenja (2010), v kateri je obravnaval anarhizem, prevpraša enega ključnih pojmov družboslovno-humanistično-politološkega diskurza: demokracijo. Nikakor ne gre za še eno interpretacijo precej izrabljene in tudi zlorabljene besede, kvečjemu nasprotno – za povrnitev v prvotno stanje, za redefinicijo sedanjosti skozi temeljni pomen demokratičnosti, za aktualističen pogled na to, kar demokracija je in kar bi mogla biti, če se ne bi sprevrgla v strah oblasti pred ljudstvom oziroma v vse večjo distanco volilnega telesa od političnega mlina. Prvo poglavje jadra na elegantni primerjavi tega pojma z džezovsko zasedbo, drugo poglavje je kritično do 20. stoletja, v katerem je Evropa demokracijo uporabila za nadaljevanje pokroviteljstva nad preostalim svetom, tretje poglavje sledi prelomnemu gibanju Occupy, v nadaljevanju pa se avtor ozre na sodobno vrednotenje Marxovega dela, na današnje pojmovanje državljanstva in še na zgodovinsko analizo demokracije v Sloveniji. Eklektično, toda nedvoumno.

Žiga Valetič, Bukla 116-117

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...