Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Iz mnogih dežel

Louis Adamič
Iz mnogih dežel

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Sophia
Zbirka Previharimo viharje
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7003-33-8
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika From many Lands
Leto izdaje izvirnika 1939
Prevod Mojca Dobnikar
Spremna beseda Blaž Gselman
Urejanje Tanja Velagić

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 16 cm
560 g
448 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije

družbene vede > etnologija in antropologija
družbene vede > politika
družbene vede > sociologija
zgodovina > 20. stoletje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Louis Adamič (1898–1951) je v ZDA znan predvsem kot eden od najzgodnejših utemeljiteljev multikulturalizma, še preden se je ta uradno razvil kot smer v družboslovju. Manj pa je obravnavan z vidika, s katerega se je sam lotil svojih družbenih raziskav, namreč razrednega, ki temelji na sistemski kritiki družbenoekonomskih odnosov. Prav to zanemarjeno razsežnost želimo poudariti s pričujočim prevodom knjige From Many Lands, za katero je Adamič kmalu po izidu prejel nagrado Anisfield-Wolf Book Award, namenjeno delom, ki se zavzemajo proti rasizmu.

Adamič se je tematike priseljencev lotil s številnimi študijskimi potovanji, obiski arhivov in knjižnic, terenskimi raziskavami, množičnimi anketami in globinskimi intervjuji, z njihovimi rezultati pa je seznanjal javnost z neštetimi članki, predavateljskimi turnejami, radijskimi oddajami in samostojnimi knjigami o priseljenstvu. V letih 1940–1945 je objavil vse štiri knjige svoje znamenite zbirke Nation of Nations, prva in po mnenju mnogih zgodovinarjev in kritikov najpomembnejša je prav Iz mnogih dežel, dokumentarni zapis avtorjevega desetletnega terenskega dela – raziskovanja položaja migrantskih delavcev v Ameriki – in obenem avtobiografska refleksija z aktualizacijo, ki še danes ni izgubila veljavnosti ravno zaradi sistemske, ne samo aktualistične kritike.

Knjiga temelji na dvajsetih portretih priseljencev in priseljenskih skupnosti različnih narodnosti, skozi življenjske zgodbe razčlenjuje asimilacijske procese in odtujitev. V nasprotju s pojmom izdajstva etničnih izvorov druge generacije, ki ga je populariziral zgodovinar Marcus Lee Hansen, Adamič podrobno opisuje, kako so bili priseljenski otroci zaznamovani z občutki, da so manjvredni in brez zgodovine. Kot poudarja Shiffman v svoji knjigi o Adamiču (2003), je pisatelj uvidel, da ameriška družba ne obravnava priseljencev skladno s svojimi »demokratičnimi standardi«. To spoznanje je ključno za vse Adamičevo delo. Zato je v uvodu k vprašalniku, ki ga je poslal tisočem Američanom v začetku štiridesetih let, zapisal: »V izgradnji dežele v zadnjem stoletju je več priseljencev iz raznih evropskih držav izgubilo življenje v nesrečah pri delu, kakor je bilo žrtev med ameriškimi naseljenci, ki so osvajali divjino in si izborili neodvisnost, in nujno je, da celotna Amerika spozna in se zave tega dejstva, ki je najpomembnejši del ameriškosti.« Adamič se tudi ni zadovoljil s površinskim priznavanjem kulturnih razlik v ZDA.V knjigi odločno zavrača značilno lažno spoštovanje ameriških priseljencev, ki tudi v najboljšem primeru ne seže dlje od potrpežljivega prenašanja njihove »kulturne drugačnosti«, edino pravilno pot, da se Amerika otrese predsodkov in obrne k enakopravnemu obravnavanju vseh kultur, sprejemanju, ne asimilaciji, pa je videl v temeljiti družbeni preobrazbi.

Aktualni adamičeslovci, kot so Dan Shiffman, Dennis Wepman in John Enyeart, štejejo pričujočo knjigo, ki je v ZDA doživela več kot 17 izdaj in ponatisov, med najpomembnejša Adamičeva dela. Za svoje družbeno delovanje (dvajset knjig, okoli petsto člankov in leposlovnih revialnih objav, predavanj in radijskih oddaj) je prejel več nagrad in štipendij, bil je gost ameriških predsednikov in Josipa Broza - Tita, užival je zasebno in javno podporo priznanih literatov, kot so Upton Sinclair, Sinclair Lewis, H. L. Mencken, Sherwood Anderson in F. Scott Fitzgerald. Njegova dela so prodrla v antologijo izbrane ameriške proze, med učbenike na številnih ameriških kolidžih, literaturo, ki so jo razdelili ameriškim vojakom ob vstopu ZDA v drugo svetovno vojno.

Recenzija Bukla

Louis Adamič (1898–1951) je bil slovensko-ameriški pisatelj in publicist, ki je pri petnajstih letih emigriral v ZDA, bil med prvo svetovno vojno vojak na zahodni fronti, po vojni pa postal novinar in poklicni pisatelj, ki je napisal kar petsto člankov in dvajset knjig (kar nekaj je bilo že davno prevedenih v slovenščino). Obsežno delo Iz mnogih dežel je izšlo leta 1940 kot del projekta »Narod narodov« v več knjigah, ob opaznem javnem odmevu pa je bila ta knjiga označena za njegovo najboljše delo, ki je kasneje doživelo še sedemnajst izdaj. V njem Adamič piše in analizira priseljence v Ameriko ob koncu devetnajstega in začetku dvajsetega stoletja, na podlagi osebnih portretov razdeluje, kakšna je bila vloga teh ljudi v »izgradnji Amerike«, kako so se vklopili v vse bolj divji kapitalizem, ki se je porajal takrat, in kakšne pravice so imeli kot delavci v talilnem loncu Amerike, ki jo je Adamič imenoval za narod mnogih narodov. Pred nami tako vstane podoba takratne Amerike v vsej njeni sanjavi, obenem pa surovi resničnosti, hkrati pa nam Adamič ponudi občutljiv družbeni komentar na želje takrat­nih delavcev, da bi si (tudi s stavkami) izboljšali delovne in življenjske razmere, s čimer pa jim proti zvitim delodajalcem največkrat ni uspelo. Spet aktualno delo.

Samo Rugelj, Bukla 146

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...