Kruh, pogače in sladice
Marija FrasZaložba | Modrijan |
Leto izdaje | 2015 |
ISBN | 978-961-241-930-1 |
Fotografije | Marija Fras, Ladislav Klar |
Urejanje | Špela Fortuna |
trda vezava
24 x 21 cm
200 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki
O knjigi
Tradicionalna peka severovzhodnega konca Slovenije je izjemno bogata in raznolika. Tam ne pečejo le znamenite prekmurske gibanice, ki jo danes nudijo slaščičarne, trgovine in gostilne tako rekoč po vsej Sloveniji, poznajo pa jo tudi onstran naših meja, temveč znajo pripraviti še na desetine drugih pekovskih dobrot, tako preprostejših in hitro pripravljenih, kot je različno cvrtje, kakor zahtevnejših, katerih priprava zahteva več časa, spretnosti in znanja. Prleki, Prekmurci in Porabci pečejo najrazličnejše vrste kruha, potic in kvašenih pogač, kot so krapci, kvasenice, ocvirkovke in posolanke; iz kvašenega testa naredijo krofe, flancate, miške in langaše, iz vlečenega pa retaše, štruklje, štrudlje in gibanice. Zelo priljubljene so močnate jedi: krompirjev in ajdov krapec, dvoplastna ajdova pogača in ajdov krapec s skuto in svežo repo. Cvrejo cvetje in sadje ter pripravljajo narastke; priljubljene, hitro pripravljene in poceni so jedi iz tekočega testa, kot so palačinke z različnimi nadevi, zlivanke, praženci in praženec z rozinami. Za poobedek pogosto ponudijo pite z različnimi nadevi in drobno pecivo, kot so keksi, rogljiči in medenjaki, pa kolače in rezine iz različnih vrst testa. Bolj praznične sladice so pripravljene iz biskvitnega testa: različne rezine, rulade in torte.
V knjigi Kruh, pogače in sladice, deseti kuharski knjigi Marije Fras, je zbranih okoli 200 receptov za pripravo različnih vrst kruha in drugih pekovskih dobrot, značilnih za severovzhodno Slovenijo.
Recenzija Bukla
Marija Fras je ena naših najbolj izkušenih in priljubljenih avtoric kuharskih knjig – poznana bolj kot v osrednji Sloveniji na severovzhodu, ki je tudi njej v vseh pogledih bolj blizu in domač. V osemnajstih letih od izida prvenca je predstavitev tradicionalnih močnatih jedi v Prlekiji, Prekmurju in Porabju že njena deseta knjižna objava. Na njen začetek je postavila osnovne napotke za pripravo kruha, nekdanjega »bogastva hiše«, in drugih jedi iz kvašenega testa. Sledijo jedi iz vlečenega testa, nato krapci, ocvrto cvetje in sadje ter podobne močnate jedi. V drugi polovici knjige so predstavljene jedi iz tekočega testa, nazadnje pa še poglavja o krhkem testu, kolačih in rezinah ter biskvitnem testu. Na začetkih poglavij so posebej opisani postopki za pripravo posameznih vrst testa, vmes pa nadrobljeni tudi številni drugi koristni nasveti za pripravo in peko, pri čemer avtorica za uspeh priporoča še malo dobre volje in naklonjenosti domačim jedem.
Iztok Ilich, Bukla 118-119
© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.
Sorodne knjige
-
Okusne, veganske & zdrave simpl sladice iz petih sestavin ali manj 55 5 enostavnih receptov in prehranskih nasvetov 25,00 € Dodaj v košarico