Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Vodni vrt

Vrtna mlaka, naravni plavalni ribnik, vrtna savna
Ivan Esenko, Marjetka Horvatin, Tevž Tavčar
Vodni vrt
25,00 € 25,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Kmečki glas
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-203-511-2

Tehnične lastnosti
trda vezava
26,5 x 21,5 cm
880 g
149 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt
kulinarika, dom in vrt > vrtnarstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Vas že dolgo skomina po preživljanju prostega časa ob opazovanju živali in rastlin, ki bogatijo vrtno mlako, predajanju užitku v naravnem plavalnem ribniku ali sproščanju v savni, ki se zliva s podobo domačega vrta? Vse našteto si lahko z nekaj truda in spretnosti ustvarite le zase. Užitek na domačem vrtu bo popoln.

Knjiga Vodni vrt – vrtna mlaka, naravni plavalni ribnik, vrtna savna je sestavljena iz treh poglavij. Prvi del, vrtna mlaka govori o pomenu vrtne mlake, izdelavi, vzdrževanju in njenih rastlinskih in živalskih prebivalcih. V drugem delu z naslovom naravni plavalni ribnik je opisano vodno telo, ki je kombinacija bazena za plavanje in mlake. Sestavljen je iz poglobljenega plavalnega dela in plitvejšega dela z vodnimi rastlinami. Bistvo naravnih plavalnih ribnikov je živa voda, ki jo čistijo rastline in mikroorganizmi, brez klora in drugih kemikalij. Tretji del opisuje izdelavo vrtne savne s pečjo na drva. Knjigo bogatijo privlačen slikovni material in zanimive video vsebine, do katerih preprosto dostopamo preko navedenih spletnih povezav oziroma QR kod ter si najzanimivejše dele knjige pogledamo tudi v petih kratkih video filmih.

Priročnik spodbuja ideje za popestritev turistične ponudbe na podeželju.

 

Recenzija Bukla

Prvi del knjige je prelepa hvalnica mlaki, preprosti in prvinski vodi na domačem vrtu, ki lahko nudi zavetje in hrano številnim posebnim živalskim in rastlinskim stanovalcem. Avtor, pisatelj, fotograf in naravovarstvenik Ivan Esenko nam s pomočjo bogatega slikovnega gradiva prikaže razne oblike mlak v vseh letnih časih, pojasni njihov pomen za širši ekosistem, predlaga tudi najboljši prostor za umestitev mlake na vrtu in razloži, kako je treba mlake vzdrževati, da bodo živalim čim bolj prijazne. Mlak nikakor ne smemo mešati z ribniki, ki so umetno vodno telo, namenjeno vzreji rib, in pogosto večji od mlake. Sledi nadvse zanimiv del knjige za vse, ki se navdušujejo nad naravnimi plavalnimi ribniki ali naravnimi bazeni. Ti so pri nas trenutno še manj znani, vendar postajajo vse bolj aktualni za ljudi, ki prisegajo na kulturo sožitja z naravo in se želijo na domačem vrtu kopati v vodi brez dodanih kemikalij. Razumljivo je razložena tako gradnja kot tudi rastlinski in mehanski čistilci ter vse prednosti takega objekta na domačem vrtu. V tretjem delu pa nam Esenko čudovito predstavi vrtne savne, ki zanj niso le prostor, v katerem je človeku vroče in se dobro preznoji, pač pa je pomembno predvsem to, da so grajene iz naravnih materialov, imajo lep razgled in so estetsko zanimive. Sam si je menda zgradil štiri, mene je najbolj navdušila tista na hribu, lesena, z razgledom na smučišče, ob kateri žubori hladen gorski potoček, čeprav tudi tista visoko nad tlemi v krošnji istrskih dreves ni slaba, da o kamniti savni na jadranskem otoku sploh ne govorim. Vaš vrt z malo iznajdljivosti in nekaj energije lahko postane tudi raj za sproščanje in užitek.

Renate Rugelj, Bukla 155

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...