Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kapelski pasijon

komedija od Kristusoviga trplinja, katiro so nekidej na te veliki četrtek inu na te velikonočni pondelek v Kapli špilali
Kapelski pasijon
38,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Naslov izvirnika Historische und literarische Elemente des Eisenkappler Passionsspiels
Podnaslov izvirnika kodikologische Beschreibung der Handschrift und Textüberlieferung des Eisenkappler Passionsspiels
Leto izdaje izvirnika 2016
Fotografije Marko Zaplatil
Uredil Mitja Ogrin, Erich Prunč

Tehnične lastnosti
mehka vezava
16,5 x 23,5 cm
548 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > kulturna zgodovina
književnost in jezikoslovje > literarna zgodovina
leposlovje > drame

Založnik o knjigi

Pasijonska igra iz Železne Kaple je eno največjih odkritij starejšega slovenskega slovstva in slovenske dramatike zadnjih let. Rokopis, zapisan ob koncu 18. stoletja, vsebuje besedilo starejših verzij pasijona, ki izvirajo iz izgubljene slovenske jezuitske dramatike 17. stoletja. Igra obsega kar tri samostojne predstave: na Veliki četrtek dopoldan, zvečer pred Velikim petkom in na Velikonočni ponedeljek. Kapelski pasijon je poleg Škofjeloškega pasijona drugo slovensko dramsko besedilo baročne dobe, po obsegu pa je s 123 odstavki in 2.758 verzi eno najobsežnejših v slovenski dramatiki. Neznani pisec rokopisa je ob koncu 18. stoletja začetne prizore predelal, da bi pasijon rešil pred prepovedmi. Toda v rokopis je vključil tudi nekatere odlomke najstarejše slovenske dramske tradicije, ki jih ne najdemo nikoder drugod: misterijska prizora o Materi Božji in spokorjenem Grešniku ter o tehtanju pokojnikove Duše sta prvovrstni baročni besedili, ki ju je kapelski pisec rešil in ohranil slovenski literaturi.

Recenzija Bukla

Odkritja neznanih ali izgubljenih besedil starejšega slovenskega slovstva so v našem času izjemna in presenetljiva. Zato je toliko važnejša nedavna znanstvena potrditev, da že leta 1899 v Železni Kapli na avstrijskem Koroškem najdeno besedilo pasijonske igre ni le prevod nemške predloge, temveč izvirno delo. Analiza rokopisa, ki se je nekaj desetletij po prvih zapisih o njem izgubil, znova pa ga je v osemdesetih letih v župnišču v Kapli ob Dravi odkril jezikoslovec in literarni zgodovinar Erich Prunč, je tako pokazala, da Škofjeloški pasijon ni edini ohranjeni večji slovenski dramski tekst iz obdobja baroka. Prunč je objavil večje odlomke besedila in kodikološki opis rokopisa, nastalega v obdobju med letoma 1771 in 1815. Igra, ki je z 2758 verzi eno najobsežnejših besedil v vsej slovenski dramatiki.

Iztok Ilich, Bukla 131

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...