Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Predsednikova norost

ali Predsednik republike je nor: tragikomedija v dveh dejanjih
Jure Godler
Predsednikova norost

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Primus
Zbirka Avtorji
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-7033-76-2
Urejanje Suzana Kramar Dodič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 14 cm
250 g
178 strani
Tip knjige
drama
Kategorije
leposlovje > drame
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Prepariranje psihe omračenega uma na prestolu je motiv, ki je umetnike navdihoval, odkar je oblast stopila v glavo prvemu plemenskemu poglavarju, nakar je dežurni jamski šaljivec stopal za njegovim hrbtom, da ga poglavar ni opazil, in oponašal njegove kretnje.

Med najboljšimi dramami, ki se ubadajo z vladarjem, ki počasi, a vztrajno polzi v norost, so Kralj Lear Williama Shakespeara, Norost kralja Jurija Alana Bennetta in Instagram profil Boruta Pahorja. Jure Godler v svoji dvodejanki ne skriva, da je prebral vsa tri omenjena dela, a Predsednikova norost ni zgolj njihov pastiš. Absurdističnemu peresu brežiškega satirika je uspelo banalno abotnost sodobnega političnega sveta spinaltapovsko naviti do enajstke in s protagonistom Božem Lamprehtom Slovencem dati predsednika republike, kakršnega še nismo imeli, bi si ga pa zaslužili. - Boštjan Gorenc - Pižama, pisec pohval za denar

o avtorju

Jure Godler je TV voditelj, skladatelj in pisec. Rojen je bil v Brežicah leta 1984. Kariero je začel pri Radiu GaGa pod vodstvom Saša Hribarja. S Tilnom Artačem in z glasbenokomično predstavo GodArt je prepotoval Slovenijo in južno Kalifornijo ter sodeloval pri mnogih TV-oddajah na RTV Slovenija in Planet TV. V prostem času igra golf in se opazuje v ogledalu.

Recenzija Bukla

Tragikomedija v dveh dejanjih je nastala po navdihu ogleda dokumentarca o princu Charlesu, v katerem so ga primerjali z duševno neuravnovešenim kraljem Jurijem III., filma Norost kralja Jurija in Shakespearjevi drami Kralj Lear. Neuravnovešenemu protagonistu, predsedniku Republike Slovenije, se nekega dne omrači um, to pa izkoristi predsednik državnega zbora, ki hoče prevzeti njegovo vlogo. Absurdna drama s patološkim osrednjim likom bi lahko bila resno politična, če je ne bi napisal komik, televizijski voditelj in glasbenik Jure Godler. V pogovore tako domiselno vpelje humoristične replike, da ne moremo drugega, da se ob samem branju ne bi pošteno nasmejali. Delo, ki bo pritegnilo tudi tiste, ki mislite, da dramatika ni vsakdanje čtivo.

Urška Bračko, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...