Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Eksperiment

Mirto Azina Hronidi
Eksperiment

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Kulturno-umetniško društvo Police Dubove
Zbirka Eho
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-7020-45-8
Naslov izvirnika To peirama
Leto izdaje izvirnika 2009
Prevod Lara Unuk

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,7 x 13 cm
160 g
141 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Eksperiment je umetelna prozna pripoved, ki se izmika mejam žanra: je narativni eksperiment. Knjiga je hkrati roman in zbirka kratkih zgodb, saj jo sestavlja niz liričnih naracij, ohlapno povezanih z okvirno zgodbo o moškem in ženski, ki skupaj pišeta literarno delo v želji, da bi dosegla »sedmo stopnjo« romantične ljubezni, popolno zlitje duš. Obenem se bosta zaradi sublimacije začasno odpovedala telesni ljubezni. Njuno umetniško in duhovno iskanje je umeščeno v stvarnost nove hiše in kupovanja pohištva, spominov, povezanih s predmeti. Protagonista-avtorja sta izolirana od vsega, kar bi ju lahko odvrnilo od njunega iskanja.

Njuna literarna stvaritev privzame obliko niza skrajno simbolističnih in poetičnih kratkih zgodb, ki se vse vrtijo okrog povračajočih se motivov telesne ljubezni in vzdržnosti od nje, spolnih vlog, življenja in smrti, najdevanja lastnega načina, kako živeti in umreti – medij vsega tega pa je erotična ljubezen. Kratke zgodbe se povezujejo v pripoved o selitvi duše iz ene oblike obstoja v drugo, kot se zrcali skozi faze ljubezni ali odraščanja. Močno je prisotno simbolno razlaganje duševnosti, povezano s psihoanalizo. Identitete likov niso jasno določene, lahko jih je več ali pa so morda vsi utelesitve oziroma variacije enega in istega (in torej slehernega) para, kot se zdi, da namigujeta »avtorja«: njuno delo pripoveduje o ženski, ki »išče svoj jaz«, in o moškem, »ki ve samo, da nič ne ve«. V okvirni zgodbi prepoznamo model Tisoč in ene noči, besedilo pa je prepredeno z neposrednimi literarnimi citati iz del svetovnih klasikov, kot so Camus, Pound, Čehov, Brecht ali Sylvia Plath, ter s prikritimi aluzijami na druga literarna dela. Nekatere zgodbe v celoti gradijo na tovrstnih literarnih citatih, druge pa se opirajo na mit in ljudsko pravljico. Zelo nevsiljivo, skozi osebne spomine, je komentirana nedavna politična zgodovina Cipra in turški vdor leta 1974. Eksperiment, ki poskuša odgovarjati na večna vprašanja o odnosu med razumom in strastjo ter o človeškem poželenju, lahko beremo tudi kot sodobno interpretacijo mita o Amorju in Psihi.

O AVTORICI

Ciprska v grščini pišoča pisateljica Mirto Azina Hronidi se je rodila leta 1961 v Nikoziji. Prve nagrade za prozo in poezijo je dobivala že v gimnaziji, prvo knjigo, Dnevnik (1977), pa je objavila že pri šestnajstih letih. Študirala je medicino na Univerzi Friedricha Wilhelma v Bonnu in se specializirala za splošno medicino v Bonnu in Solunu. Od leta 2007 dela kot zdravnica na Cipru. Izdala je še tri knjige: Patologija (1987), Rahela (1997) in Eksperiment (2009). Njene kratke zgodbe so bile objavljene v številnih literarnih revijah in v dveh antologijah. Njen pisateljski slog je metaforičen, v njem lahko zaznamo vpliv psihoanalize in številne intertekstualne navezave. Za Eksperiment je leta 2010 prejela nagrado Evropske unije za književnost, čemur so sledili prevodi v številne evropske jezike, mdr. v albanščino, angleščino, bolgarščino, češčino, hrvaščino, litovščino, makedonščino, nemščino, romunščino, srbščino in španščino.

Recenzija Bukla

Eksperimentalna, mestoma strastna, metaforično bogata in literaturi vseskozi zavezana knjiga ciprske, v grščini pišoče pisateljice Mirte Azini Hronidi (1961), ki objavlja že več kot štiri desetletja, je hibrid med romanom in zbirko kratkih zgodb, ki ima dva junaka, moškega in žensko v resnem razmerju, ki se odločita skupaj napisati literarno zgodbo (»Nikoli v zgodovini književnosti ni nikomur uspelo kaj takega,« reče eden od njiju), pri čemer izhajata iz predpostavke, da sta po hindujski klasifikaciji sama v sedmi fazi njune ljubezni, kar pomeni, da »duši občutita, da sta soudeleženi pri božanski esenci, in občutita, da sta ista oseba«, ob tem pa vsak od njiju izhaja iz različnega osnovnega življenjskega koncepta. Ona išče svoj pravi jaz po Camusovemu principu »V meni veje severni piš, da bi postal človek popolne predanosti«, on pa deluje po sokratskem principu »Vem, da nič ne vem«. Jima pisanje literarne zgodbe uspe in kako vse skupaj vpliva nanju? Za to boste morali vzeti v roke to knjigo, ki na koncu da več, kot obljublja na začetku!

Samo Rugelj, Bukla 153

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...