Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Butalci

Fran Milčinski
Butalci

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-01-4545-5
Ilustracije Peter Škerl
Spremna beseda Pavle Učakar
Urejanje Irena Matko Lukan, Pavle Učakar

Tehnične lastnosti
trda vezava
25 x 19 cm
770 g
168 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Ob 100-letnici spet Butalci, tokrat bogato ilustrirani.

V letu 2015 je izšla integralna izdaja Butalcev v zbirki Kondor. Odločili smo se, da jo damo bogato ilustrirati Petru Škerlu, enemu izmed najboljših slovenskih ilustratorjev, in jo tako ponudimo širšemu krogu bralcev, tudi otrokom in mladostnikom.

Butalci so zimzelena knjiga, vračajo se kakor pomlad in nas razveseljujejo, ne da bi se spraševali, zakaj in kako. Ob Butalcih odraščamo, zorimo in se staramo. Knjiga pa se ne stara! Fran Milčinski je pet zgodb o Butalcih prvič objavil v zbirki kratke proze Tolovaj Mataj leta 1917 – točno pred stoletjem. Prva knjižna izdaja je bila leta 1949 – a knjiga je še vedno enako žmohtna.

Besedilo Butalcev je brezčasno priljubljeno in trdoživo kljubuje zobu časa. Butalci spadajo med klasične besedne umetnine – zato lahko hkrati nagovarjajo otroke in odrasle – so ostra satira o delovanju slabo utečenega državnega aparata. Ilustrirana izdaja bo obogatila slovensko knjižno pokrajino.

Recenzija Bukla

Saj veste, kje so Butale? Hoditi je treba tri ure od pustne nedelje, da pridete do vasi, ki ji Butalci, njeni prebivalci, pravijo mesto. Butalci so ena tistih slovenskih knjig, ki jo tako rekoč vsi poznamo, po sto letih od nastanka prvih zgodb in več kot dvajsetih knjižnih izdajah (prve zgodbe so izšle leta 1917 v knjigi Tolovaj Mataj) pa ta spomenik človeški neumnosti velja za eno največjih slovenskih knjižnih uspešnic vseh časov. Po tem, ko je v knjižni zbirki Kondor leta 2015 izšla integralna izdaja Butalcev, zdaj dobivamo še njeno novo ilustrirano izdajo. V njej so zgodbe, tudi zaradi izvrstnih, suverenih ilustracij Petra Škerlja, organsko povezanih z besedilom, malo preurejene, in kot v spremni besedi ugotavlja Pavle Učakar, je bilo ključno vprašanje, okoli katerega se je bilo treba odločiti pri novi podobi, v katero časovno obdobje umestiti Butalce, s tem pa seveda tudi to, kako jih obleči v kostumografskem smislu. Butalci so namreč knjiga, ki nam nevsiljivo, z inteligentnim humorjem in spretno sproženimi ostmi še vedno kaže lastno ogledalo in ves čas opozarja na posledice ozkoglednosti in zaplankanosti vse do današnjih dni. Na koncu je obveljala ideja, da to določenost čim bolj zrahljajo na stopnjo neprepoznavnosti časa in prostora. Rezultat je še en vizualni presežek iz likovnega oddelka Mladinske knjige!

Renate Rugelj, Bukla 138-139

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...