Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Italijanski salonarji

Magdalena Tulli
Italijanski salonarji
20,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba LUD Literatura
Zbirka Stopinje
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-7017-08-3
Naslov izvirnika Włoskie szpilki
Leto izdaje izvirnika 2011
Urejanje Gaja Kos, Tina Kozin
Prevod in spremna beseda Jana Unuk

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 14 cm
220 g
131 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
biografije in spomini > avtobiografija
poljsko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Prozaistka Magdalena Tulli (1955, Varšava) je prejemnica različnih nagrad; za Italijanske salonarje je leta 2012 prejela literarno nagrado Gdynia. Z omenjeno knjigo je pisateljica naredila obrat k odkriti avtobiografskosti, kar je prispevalo k večji komunikativnosti besedila. V knjigi motivno tesno povezanih novel se pojavljajo številni avtobiografski tematski sklopi: težavno odraščanje v čustveno hladni družini v obdobju Ljudske republike Poljske v 50. in 60. letih, otroške težave v šoli in med vrstniki, dvojnost sveta kot posledica razpetosti med Varšavo in Milanom.

Recenzija Bukla

zbirka Stopinje

Prevodna zbirka kratkih zgodb Stopin je je bogatejša za tri nove knjižne nas love. Avtorica prve knjige, Zvezanec, je pomembna avstrijska pisateljica Ilse Aichinger (1921– 2016), ki je kljub relativno skromnemu opusu opazno zaznamovala avstrijsko književnost. Pričujoča zbirka, prevedena po drugem zvezku pisateljičinih zbranih del, prinaša njene zgodbe iz povojnega obdobja 1948– 1952. To se odraža tudi v njihovem duhu, posebno mesto med njimi pa ima gotovo (nagrajena) Zrcalna zgodba, napisana v drugi osebi ednine. Avtorica jo je pisala kar leto dni in pol (zgodba ima približno deset strani), v njej pa na izviren način obrnila normalen tok življenja, ki ga je začela s smrtjo, potem pa ga odvrtela proti rojstvu. Avtorica druge knjige je švicarska pisateljica in igralka Monique Schwitter (1972), ki velja za mojstrico kratke proze in je prejemnica številnih literarnih nagrad. Zbirka Spomin zlatih ribic se, kot pokaže že naslovna zgodba o njenem očetu, zdi preprosta in nedolžna, vendar na neki točki lahko preskoči v dramatični ton, s čimer pisateljica pokaže, da je lahko življenje zelo nepredvidljivo. Tretjo knjigo pa je prispevala poljska pisateljica Magdalena Tulli (1955), pri čemer tako njen priimek kot naslov zbirke Italijanski salonarji nista naključna, saj je njena mama Poljakinja, ki je preživela koncentracijsko taborišče, njen oče pa Italijan. Ta podatek je pomemben za vsebino knjige, saj je pisateljica v njej naredila obrat k večji avtobiografskosti, ki jo prevevajo odraščanje v dveh jezikih in razpetost med Varšavo in Milanom, upodabljanje mladost niške napetosti v šestdesetih letih prejšnjega stoletja na Poljskem, soočanje z materino boleznijo itn. Delikatesne knjige za ljubitelje kratkih zgodb!

Samo Rugelj, Bukla 141

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...