Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Navodila za srečo

Zgodbe
Vinko Möderndorfer
Navodila za srečo
29,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-282-325-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
370 g
268 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Daljše novele se izmenjujejo s krajšimi, ekspresivnimi zapisi, v vseh zgodbah pa se zapleteno vrtijo človeška razmerja. Nekatere izhajajo iz stvarne psihologije, ki jo bogatijo poetske zastranitve, krajše zgodbe pa so večinoma poetični zapisi travmatičnih izkušenj posameznikov v različnih obdobjih življenja. Vse zgodbe se dotikajo iskanja sreče in odkrivanja razlogov, zakaj se življenje velikokrat ni izšlo, zakaj sreče ne najdemo, zakaj se nam vedno dozdeva, da zgolj tečemo za njo. Protagonisti večine zgodb v tej zbirki so ženske. Ženska kot bitje, ki daje življenje, morda prav zato še posebej občuti vprašanja o smislu kot pomemben del bivanja.

Navodila za srečo oklepata pripovedi, ki se sprašujeta o smislu zapisovanja in beleženja zgodb. Prva (Začetek zgodbe) išče resnico o zapisovalcu, ki je skrita v vsaki zgodbi. Resnica je namreč sreča, in to je pomembno sporočilo te knjige. Tudi zgodba, ki zbirko zaokroža (Njegova zgodba), je zgodba o pripovedovalcu in o zapisovanju, kajti pripovedovanje zgodb je največja muka, pa tudi največja sreča.

Vinko Möderndorfer (1958) je avtor vrste knjig različnih žanrov in dobitnik vrste slovenskih literarnih nagrad.

Recenzija Bukla

Zdi se, da Vinko Möderndorfer svoja dela stresa iz rokava, saj ne mine leto, da ne bi izšlo vsaj eno, prej več, ob tem pa njihova kakovost niti najmanj ne peša. Tudi v novi kratkoprozni zbirki ostaja zvest tematskim stalnicam – realnosti našega vsakdana in človeškim razmerjem – njegove zgodbe pa ostajajo družbenokritične, erotične in kipeče od življenjskih sokov. Začetek in konec knjige domiselno uokvirjata zgodbi o pripovedovalcu: kdo je, zakaj piše in koliko resnice o njem zrcali njegovo pisanje. Vmes se zvrsti cela paleta življenjskih usod, od nasilja v družini, spolnih zlorab, samomorov, izpraznjenih odnosov, odsot­nosti ljubezni in nerazumevanja drugačnosti. Kot rdeča nit se med zgodbami vije vprašanje sreče: zakaj jo nenehno iščemo, zakaj je pogosto ne vidimo, zakaj, če jo že imamo, nanjo radi pozabimo in »na njeno mesto postavimo drugo srečo«, ki pa posredno zastavlja tudi vprašanje smisla našega življenja.

Kristina Sluga, Bukla 146

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...