Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Od vsega dežja sveta

Hugo Mujica
Od vsega dežja sveta

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba LUD Literatura
Zbirka Stopinje
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-7017-60-1
Naslov izvirnika Bajo toda la lluvia del mundo
Leto izdaje izvirnika 2014
Prevod in spremna beseda Urša Zabukovec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 14 cm
190 g
107 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje
leposlovje > kratka proza
argentinsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Oprl je svoje roke in njegov čas je stekel – oziroma, natančneje, zanj se je ustavil – v trenutku, ko so se njegovi prsti dotaknili klavirskih tipk. S tem dotikom je čas obstal, dokler ni spet padel nanj v trenutku, ko so se njegove roke dvignile s klavirja, v trenutku, ko je čutil, kot da se je zrušil na življenje ali pa se je življenje zrušilo nanj. To je bil trenutek, ko se je začel grozljivi del prisotnosti na odru: aplavzi.

O AVTORJU: 

Hugo Mujica (1942, Buenos Aires), pesnik, esejist in duhovnik, je bil nekoč del hipijevskega gibanja, ukvarjal se je s fotografijo in slikanjem, bival v jogijskih skupnostih, eksperimentiral z drogami, slednjič pa se je odločil za pot mistike in osmišljenega bivanja. V kratkih zgodbah se Mujica na svoj način, se pravi čim tiše, s kar najmanj komentiranja, dotika bistvenih življenjskih vprašanj: smisla, spomina, svobode, domišljije, samote, odprtosti za drugo, razuma in iracionalnosti, tega, ali »funkcioniramo« ali »utripamo«, ali iz strahu skušamo življenje obvladovati ali pa mu, nasprotno, pustimo, da nas živi. Pri Mujicovi kratki prozi preseneča to, da kljub svoji temačni vsebini deluje presenetljivo svetlo. Razlog morda tiči v poetični lepoti avtorjevega jezika, kjer besede niso kode, ampak posrednice – posrednice smisla, diha-duha in hvaležnosti, ki je za Mujico eno najglobljih čustev, kar ji je zmožen človek. Hvaležnosti za dar biti, za dar môči ustvarjati.

Recenzija Bukla

Hugo Mujica (1942) je argentinski pesnik (prevedeno imamo knjigo njegovih pesmi), esejist in duhovnik, otrok hipijevskega obdobja, ki ga je osebnostno močno zaznamovalo (bil je denimo udeleženec Woodstocka leta 1969, ki ga je imel za »slovo od sveta«), ob tem pa je tudi avtor dveh knjig kratke proze. Zbirka Od vsega dežja sveta je izšla kot njegova prva leta 2008, v njej pa Mujica s svojstveno poetiko, ki izhaja iz njegove »poezije tišine«, preigrava motive samote, temačnosti doma, temačnosti intime in skrivnostnosti intimnega sveta slehernika. Pomenljiva sta že začetek in konec zbirke. V uvodni zgodbi Prve kaplje se nakazuje občutje napetosti pred bližajočo se nevihto, v zadnji zgodbi z naslovom V hotelski sobi v Memphisu pa pripovedovalcu glas ukaže, naj izpije svoj kelih, ko pa ga ta posluša in to poskuša narediti, ugotovi, da ni ničesar, kar bi lahko izpil. Za literarne sladokusce!

Samo Rugelj, Bukla 155

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...