Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ledeni teden

Roman
Pascal Bruckner
Ledeni teden

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-284-678-7
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Lunes de fiel
Leto izdaje izvirnika 1981
Prevod Jaroslav Skrušny

Tehnične lastnosti
trda vezava
296 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
leposlovje > leposlovni roman
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Na potovanju z ladjo iz Marseilla proti Istanbulu se na krovu srečata dva para: zaročenca Béatrice in Didier, oba solidno umeščena v srednji razred pariških izobražencev, ki odhajata v Indijo iskat nekaj duhovne spodbude in eksotičnih dražljajev, ter nekoliko čudaški, cinični paraplegik Franz s svojo mlajšo, izzivalno in zapeljivo partnerico Rebecco. Franz začne Didierju razkrivati burno zgodovino svojega razmerja z Rebecco, od nore zaljubljenosti do najrazličnejših spolnih igric. Na drugi strani Rebecca draži Didierja, ki čedalje bolj podlega njenim čarom in pri tem v nemogoč položaj sili Béatrice. Kočljivi odnosi med četverico dosežejo vrhunec na silvestrsko noč, ko se sredi zabave ljubimci hočeš nočeš soočijo z resnico o sebi in svojih ljubezenskih utvarah.

O avtorju

Pascal Bruckner (1948, Pariz) je esejist in romanopisec. Večina njegovih del je posvečena kritiki francoske družbe in kulture. Za svoja dela je prejel številne nagrade, njegova proza pa je doživela tudi odmevno filmsko uprizoritev (Bitter Moon, Roman Polanski).

 

Recenzija Bukla

Ledeni teden je provokativni roman francoskega pisatelja Pascala Brucknerja (1948), ki ga pri nas že poznamo po esejistični knjigi Nenehna vzhičenost, romanu Ljubezen do bližnjega in literarni avtobiografiji Pridni sinko. Objavljen je bil leta 1981, dobrih deset let kasneje pa je Roman Polanski po njem posnel film, v katerem Bruckner tematizira seksualno obsedenost in sposobnost manipuliranja v zvezi z njo. Roman se odvija na ladji, ki pluje iz Marseilla proti Istanbulu, na krovu se srečata dva para: pripadnika solidnega srednjega razreda in zaročenca Béatrice in Didier, ki odhajata v Indijo, ter čudaški in cinični paraplegik Franz s svojo mlajšo, izzivalno in zapeljivo partnerico Rebecco. Med plovbo začne Franz Didierju razlagati svojo življenjsko zgodbo in zgodovino razmerja z Rebecco, ki začne vse bolj vznemirjati tudi Didierja, naelektreni odnosi pa dosežejo vrh ravno na silvestrsko noč.

Samo Rugelj, Bukla 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...