Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Beg

Zgodba nekega našega človeka
Milutin Cihlar - Nehajev
Beg
15,40 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Nostalgija
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-241-932-5
Naslov izvirnika Bijeg
Prevod Maja Novak
Spremna beseda Goran Vojnović
Urejanje Špelca Mrvar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 15 cm
280 g
199 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
hrvaško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Protagonist romana Đuro Andrijašević ima vse možnosti, da bi uspel v življenju, vendar njegovo življenje med študijem na Dunaju zavije v povsem drugo smer. Kljub finančni podpori solidne meščanske družine zapade v gmotne težave, študij se vleče, dneve preživlja v dunajskih kavarnah. Nazadnje se odloči, da bo fakulteto poskušal končati v Zagrebu. Zdi se, da bo po vrnitvi domov dobil priložnost za nov začetek, a na pot se mu postavita nezaupanje zaročenkine družine, odtujitev od matere in izguba stričeve zapuščine, o kateri je bil trdno prepričan, da mu bo pomagala izviti se iz finančnih zagat. Zaposli se kot učitelj v malomeščanskem Senju, v okolju, ki ga kmalu iz srca zasovraži.

Tematika romana je morda še zlasti zanimiva prav za slovenskega bralca, saj usoda glavnega junaka v marsičem spominja tako na literarne kot na resnične like iz slovenske književnosti z začetka 20. stoletja. Lik Đura Andrijaševića nikakor ni ozko vezan na letnico nastanka Bega, saj lahko njegove karakterne lastnosti prepoznamo tako v sodobnem literarnem univerzumu kot v svoji vsakdanjosti. Poleg slogovnih odlik tega dela je bila verjetno prav ta tematska aktualnost razlog, da je bil roman Beg leta 2012 uvrščen med obvezno branje za hrvaško državno maturo.

Recenzija Bukla

Življenje protagonista romana Džura Andrijaševića niha med intelektualno privzdignjenostjo in romantičnim idealizmom na eni strani ter banalnostjo, inertnostjo in impotenco njegovega vsakdana na drugi. Razkorak med visokim potencialom in pičlim udejanjanjem njegovih talentov povzročata njegova preobčutljiva, nevrotična in odljudna narava, polna tako samopoveličevanj in samoobtoževanj, kot tudi zaplankano malomeščansko okolje. Namesto da bi študiral, na Dunaju vse dneve prebije v gostilnah, nato po premoru študij nadaljuje v Zagrebu in se kot učitelj zaposli v Senju, kjer se trk z okolico in samim seboj še zaostri. Pri zaroki se sooča z nasprotovanjem dekletovih staršev, pa tudi z ambivalentnim odnosom do žensk, ki mu ga je »privzgojila« pobožna mati.

Maša Ogrizek, Bukla 120-121

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...