Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Inštitut doktorja Faulstaffa

Milan Dekleva
Inštitut doktorja Faulstaffa

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-282-319-1
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 15 cm
270 g
150 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Strokovnjak za biosemantiko, ki se ukvarja z izpopolnjevanjem umetne inteligence, zboli za Pickovo boleznijo. Službena degradacija, samomor najmlajšega sina in tragična prometna nesreča starejšega sina povzročijo, da se njegovo psihično stanje močno poslabša. Zagrenjen in ciničen razmišlja o travmatični mladosti, zaznamovani z oblastnim očetom in odsotno materjo. Zapusti ga žena, hčerka se poroči, njegov svak postane direktor inštituta, v katerem dela. Vedno bolj je prepričan, da je del nerazumljivega načrta postaranega in dementnega vesolja in da v njegovem življenju ni trohice osebne svobode. Ker noče biti »orgelski žebelj« v matriki kozmične demence, ustanovi Društvo proti upanju in začne zahajati na strelišče … Roman s presenetljivim koncem je (s črnim humorjem prežeta) prvoosebna pripoved o spopadu med znanstveno željo po preseganju biološke determiniranosti in človeško krhkostjo.

Milan Dekleva je avtor sedmih romanov, dveh zbirk kratke proze, treh knjig esejev in dvaindvajsetih pesniških zbirk. Veliko je pisal za gledališče, televizijo in glasbene odre. Je avtor vrste pesniških, pripovednih in gledaliških del za otroke in prevajalec. Leta 2006 je dobil Prešernovo nagrado in kresnika, je tudi dobitnik Jenkove, Župančičeve, Rožančeve in dvakrat Veronikine nagrade.

Recenzija Bukla

Novi (kratki) roman Prešernovega, kres nikovega in Veronikinega nagrajenca, je rahlo distopično in malce futuristično ter do neke mere tudi satirično delo, ki raziskuje meje človekovega biološkega razuma v povezavi s prihajajočo umetno inteligenco. Glavni junak in pripovedovalec zgodbe zboli za presnovno metabolično mot njo, ki povzroča tudi demenco, kar skupaj z dogodki okoli njega, kot je samomor najmlajšega sina, ločitev od žene, službena degradacija itn. povzroči psihično degradacijo, shizofreno vedenje in nerazumne poteze, kar vse vodi do presenetljivega konca. Slovenski roman o poskusu preseganja biološke determiranosti.

Samo Rugelj, Bukla 143

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...