Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Klošarka z Miklošičeve

Tanja Mlakar
Klošarka z Miklošičeve

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Družina
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-04-0504-7
Leto izdaje izvirnika 2018
Spremna beseda Jože Ramovš

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
310 g
238 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ko se komaj polnoletna Irena preseli na drugi konec Slovenije, se pred njo kaže lepa prihodnost. Družina, kamor se je preselila, potrebuje pridne roke za delo na kmetiji, a to je ne skrbi, da je le ob svojem ljubljenem možu, Ignacu. Kmalu po rojstvu prvorojenke Lučke pa se začno kazati prve razpoke v zakonu; Ignac večere preživlja po svoje in kljub pričakovanju drugega otroka ga Ireni ne uspe zadržati doma.

Pretkanost druge ženske, s katero se zaplete, pa tudi njegova trenutna zaslepljenost z njo, ga pripravi do tega, da ženo odslovi in zahteva ločitev.

Kljub bolečini razdrtega zakona se pred Ireno začno kazati obrisi lepše prihodnosti, ki pa jo prekine poziv bivšega moža, ki ji želi odvzeti dvoletnega Lovra. Med zakoncema se začne krut boj za dečka.

Leta, ki sledijo, so nepredvidljiva laži, brezbrižnost bližnjih in izguba službe Ireno pripeljejo do tega, da počasi izgubi vse, kar bi ji omogočalo normalno preživetje, in naposled pristane na ulici. Ji bo uspelo zaživeti na novo?

Recenzija Bukla

V ospredju romana je Irena, preprosto dekle iz vasi nad Vrhniko, ki odrašča v družini, kjer je glavna vrednota delo. Zdi se, da jo prav pomanjkanje starševske pozornosti takoj po srednji šoli žene v zakon z deset let starejšim Ignacem iz Štajerske. Začetna zaljubljenost pa se kmalu ohladi in Ignac kar ne zna stkati vezi s svojima otrokoma Lučko in Lovrom. Pozneje začne iskati uteho v pijači in ženskah, dok­ler ne pride tako daleč, da Ireno z otrokoma nekega dne požene čez prag, sam pa domov pripelje novo partnerico Heleno. Prav ta Ignaca čez leto spodbudi, naj Ireni odvzame sina Lovra in ga pripelje na pohorsko kmetijo, da ga bo lahko vzgajal kot naslednika svojega imetja. Takrat se začne za Ireno grozljiva kalvarija, ki jo zaradi spleta okoliš­čin privede do izgube službe in pozneje tudi strehe nad glavo. Vendar kljub pogosto prav srhljivim bivanjskim razmeram Irena zmore najti vero, da vedno nekako preživi. Presunljivi roman o usodi ženske, ki je vse življenje garala za svojo družino in hrepenela zgolj po ljubezni, bila pa je opeharjena skoraj za vse, ne bo nikogar pustil ravnodušnega. Nasprotno, z domiselno zgradbo zgodbe bralcu omogoča (še) intenzivnejši potop v globine duš glavnih protagonistov, obenem pa ga vabi k številnim razmislekom o poteh življenja.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 144

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...