Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Moje razgaljeno telo

Stéphane Lambert
Moje razgaljeno telo

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba ŠKUC
Zbirka Lambda
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6983-07-5
Naslov izvirnika Mon corps mis à nu
Prevod Brane Mozetič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14,5 cm
220 g
124 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
belgijsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Stephane Lambert, rojen leta 1974 v Bruslju, sodi med odmevnejše nove glasove valonske literature. Doslej je izdal več knjig poezije, romanov in krajše proze. Plodovit je tudi na področju esejistike, še posebno rad piše o slikarstvu: njegovi knjigi o Claudu Monetu in Marku Rothku sta doživeli igralski interpretaciji.

V literaturi, pogosto avtobiografski, se posveča želji, telesu, identiteti, družini, smrti in kaosu sodobnega sveta, nenehno pa je prisoten nemir homoseksualnosti. Melanholična pripoved, s pridihom ironije, se odvija v natančnem jeziku, ki s svojo čistostjo in ostrino zadaja trpko bolečino. Pripoved Moje razgaljeno telo se osredotoča na telo, odkrivanje lastnega telesa, njegovega življenja, ki je hkrati tudi naše. Zgodba o rasti telesa, o prvih odzivih telesa na telo istega spola, o spolni zlorabi, ki je hkrati uvajanje v užitek, o spopadu telesnih vzgibov z zavorami razuma in okolice, ter o težavnosti vse to zapisati v jezik - brez moraliziranja in licemerja.

Recenzija Bukla

Že naslov razkriva tri osnovne točke, iz katerih lahko izhajamo, če želimo pregledno mapirati Lambertovo besedilo. Telo je gotovo eden popularnejših in zanimivejših motivov v literaturi zadnjih desetletij. Razgaljenost implicira v delu vedno znova prevpraševane poteze avtobiografskega pisanja, medtem ko beseda moje simbolizira osnovno razvojno linijo besedila, skozi katero pripovedovalec, lahko bi rekli v skladu s teorijo performativnosti spola (in spolne usmerjenosti), postane gej, kot vsakdo od nas s ponavljanjem nekih vzorcev postane nekdo. Lambertovo poetično obarvano pisanje naravno poveže vse troje in pred nami se izpiše delo, ki poseže tako v območje izrazito intimnega kot tudi družbenega. Ali bolje: delo, s katerim uspemo tako čutiti, kakor tudi razumeti širši družbeni kontekst vloge, ki jo v našem življenju igrata spolnost in v središču nje naše lastno telo.

Aljaž Krivec, Bukla 127-128

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...