Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Moskoviada

Jurij Andruhovič
Moskoviada
27,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Zbirka Vilenica
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-231-834-5
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Moskoviada
Leto izdaje izvirnika 2005
Prevod Primož Lubej, Janja Vollmaier Lubej
Urejanje Aljoša Harlamov

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
330 g
220 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
ukrajinsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Moskoviada (1992) je pripoved o študentu literature Ottu von F., ki z drugimi pisateljskimi upi z vseh koncev Sovjetske zveze prebiva v študentskem domu Literarnega instituta Gorkega. Otto je pijanec, ženskar, človek brez trdnega moralnega značaja, je antiheroj, njegova mesečniška, pijanska blodnja po labirintu mesta pa je alegorija zadnjih dni države.
Glavna oseba romana je tako pravzaprav Moskva, središče razpadajočega imperija, opisana ne le v jeziku kolonije – ukrajinščini –, ampak tudi v izredno mračnih tonih, kjer se realizem meša s fantazmagoričnimi podobami, polnimi objestnega, črnega, a tudi karnevalskega smeha. Toda konec imperija nima povsem zmagoslavnega značaja. Moskoviada se s tem trdno umešča v avtorjev opus, katerega osrednje vrednote so pluralizem življenj, kultur in jezikov, ki ga je v preteklosti poosebljala avtorjeva ožja domovina, Galicija.

O avtorju

Jurij Andruhovič (1960), nagrajenec Vilenice 2017, je eden vodilnih ukrajinskih avtorjev, ki je prenovil sodobno ukrajinsko literaturo. V slovenščini že imamo njegov roman Dvanajst krogov, ki je izšel v zbirki Moderni klasiki pri založbi Mladinska knjiga.

Recenzija Bukla

Andruhoviča (1960), enega najbolj znanih ukrajinskih pisateljev in lanskega nagrajenca Vilenice, v slovenščini že poznamo po njegovem, doslej najboljšem delu Dvanajst krogov, zdaj pa se nam predstavlja z enim svojih zgodnejših (to je njegov drugi roman) ter bolj dekadentnih in obešanjskih romanov. Postomodernistično Moskoviado iz leta 1992, ki je sicer del avtorjeve neformalne romaneskne trilogije, pripoveduje študent literature Otto von F., ki z drugimi pisateljskimi talenti prebiva v literarnem študentskem domu, zakleti sedemnadstropni luknji, ki spominja na labirint sredi grozljive prestolnice, torej »v gnijočem srcu napol živega imperija, ki si ga je sistem izmislil za upravičevanje in samopomiritev«, skozi ostro, živahno in humorno pisan roman se prelivajo potoki vodke (prvič v ruski zgodovini je ni dovolj za vse, zapiše avtor), erotične prigode, blodenje po umirajoči prestolnici, moralne dileme ter antiherojstvo glavnega junaka, ki bi zlahka našel kako literarno ustreznico v slovenskem leposlovju.

Samo Rugelj, Bukla 144

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...