Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Nevidni

Roy Jacobsen
Nevidni

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba V. B. Z.
Zbirka Tridvaena
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-7083-00-2
Naslov izvirnika De usynlige
Leto izdaje izvirnika 2013
Prevod Darko Čuden
Urejanje Robert Bobnič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20,5 x 13 cm
240 g
202 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
norveško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zamislite si norveški Boj na požiralniku, napisan z zgodovinske distance, z mero subtilnega humorja, večnostjo metafizičnih vprašanj in nastavki za kritično razumevanje razvoja kapitalistične in meščanske družbe v prvi polovici 20. stoletja.

Vse to je roman Nevidni (De usynlige), presunljiva pripoved o družini Barrøy z istoimenskega norveškega otoka v začetku 20. stoletja. Otok je za Jacobsena totalnost sveta in družbe, na njem delujejo vidne in nevidne sile trdega boja za preživetje in se krešejo sile občega zgodovinskega razvoja. Dogajanje Jacobsen opisuje potrpežljivo, s čvrsto psihološko karakterizacijo in trdno socialno in realistično paradigmo, ki nikakor ni atavistična, temveč deluje brezčasno. Angleški prevod romana se je leta 2017 uvrstil v ožji izbor za Bookerjevo nagrado, leta 2018 pa je Jacobsen za roman prejelInternational IMPAC Dublin Literary Awards.

o avtorju

Roy Jacobsen (1954) je večkrat nagrajeni norveški pisatelj in ena ključnih figur sodobne norveške književnosti. Za debi, zbirko kratkih zgodb Fangeliv, ki jo je Jacobsen objavil leta 1982, je bil ovenčan z nagrado Tarjei Vesaas’ debutantpris. Leta 1989 je postal prejemnik prestižne nagrade združenja norveških kritikov (Den norske Kritikerprisen for litteratur); nagrajen je bil za zbirko kratkih zgodb Det kan komme noen. Kasneje je prejel še številne nagrade, tudi nagrado norveških knjigotržcev (Bokhandlerprisen) za kritiško cenjeni roman Seierherrene iz leta 1991, nagrado Gyldendal za romanHoggerne iz leta 2006 in za roman Vidunderbarn iz leta 2009, nagrado Riksmålsforbundets litteraturpris in nagrado občine Oslo za umetniške dosežke.

Recenzija Bukla

Sodobni norveški roman iz leta 2013, ki je bil leta 2017 tudi v ožjem izboru za mednarodno Bookerjevo nagrado (v angleščino je bil preveden leta 2016), je naturalistično spisana večgeneracijska družinska zgodba, ki se odvija na samotnem norveškem otoku Barroy (kakor se piše tudi družina), kjer gospodujejo narava, zakoreninjen in preprost način življenja v surovem okolju ter nenehna izpostavljenost takim in drugačnim obiskom in vdorom, ki jih obeta prisotnost morja. Izpisan v surovem ter arhaičnem, obenem pa tudi poetskem jeziku je Nevidni nekakšen norveški »boj na požiralniku«, roman reka, ki se pretaka iz enega letnega časa v drugega, iz ene življenjske preizkušnje v drugo ter iz ene generacije v naslednjo, z njim pa je Jacobsen (1954), eden od najvidnejših norveških literatov zadnjega obdobja in prejem­nik mnogih nagrad, spisal morda svoje najprepričljivejše delo ­doslej.

Samo Rugelj, Bukla 150

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...