Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Peto nadstropje

Manuel Baixauli
Peto nadstropje

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba V. B. Z.
Zbirka Tridvaena
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-6468-90-9
Naslov izvirnika La cinquena planta
Leto izdaje izvirnika 2014
Prevod Marjeta Prelesnik Drozg
Urejanje Berta Mauhler

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20,5 x 13 cm
260 g
225 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
špansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Peto nadstropje je roman o pisateljevem bivanju v starem, slabo vzdrževanem sanatoriju, kjer okreva po Guillain-Barréjevi bolezni, ki je vzniknila mesec dni za tem, ko je koncal roman Clovek rokopis (L\'homme manuscrit), za katerega je prejel vec nagrad. Bolezen ga je za nekaj tednov povsem ohromila, spremenil se je v kamen, a s popolno sposobnostjo cutenja in razmišljanja. Ko se mu povrne govor in ponovno postane gibalno neodvisen, zacne v sanatoriju spoznavati bolniško osebje in bolnike, ki so s casom postali prebivalci in prebivalce, ki jim je sanatorij postal zatocišce. Skozi preplet opisov zanimive drušcine se vije pisateljeva obsesija z zadnjim, popolnoma nedostopnim, petim nadstropjem sanatorija.

Roman je vaja domišljije in bralca prestavi v dvoumno resnicnost med sanjami in budnostjo, kjer je kljucni element enigma. Meja med fantasticnim in resnicnim je zabrisana, fikcija in stvarnost sta sestavna dela drug drugega.

Manuel Baixauli (Sueca, 1963) je slikar in pisatelj. Prvo literarno delo, zbirko kratkih zgodb z naslovom Espiral (Spirala), objavi leta 1998 in s številnimi predelavami ponovno let 2010. Sledi prvi roman Verso (Verz), a šele z romanom L\'homme manuscrit (Clovek rokopis) doživi uspeh v literarnem svetu. Roman, v katerem raziskuje, kako lahko moc pisanja vpliva na spremembo življenja, prejme vec nagrad, dobro pa je sprejet tako med literarno kritiko kot tudi med bralci. 2014 izide njegov tretji roman Peto nadstropje (La cinquena planta), kmalu nagrajen s pomembnima nagradama: Premi Joan Crexells de narrativa (nagrada za najboljše leposlovno delo v katalonšeini, objavljeno v preteklem letu) in Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians (nagrada valencijskih pisateljev).

Recenzija Bukla

Baixauli (1963), katalonski pisatelj, ki se je mednarodno prebil z romanom Človek rokopis, v katerem je raziskoval vpliv pisanja na spremembo življenja, je v Petem nadstropju, biografskem romanu iz leta 2014, popisal izkušnjo Guillain-Barréjeve bolezni, ki jo je preživel na lastni koži. Gre za avtoimuno bolezen, ki pogosto mine brez večjih posledic, pri njej pa je človek za nekaj časa tako rekoč negibno ujet v lastno telo ob hkratnem popolnem čutenju in zavedanju. Pripoved se začne z odpustitvijo pacienta B. iz Sanatorija, v katerem je preživel nekaj tednov povsem ohromljen, spremenjen v kamen, potem pa nas pisatelj potegne nazaj v začetek bolezni in postopno okrevanje, ko se mu je povrnil govor in je spet postal fizično pokreten. Zaradi tega je v sanatoriju lahko začel spoznavati bolniško osebje in bolnike, pri tem pa ugotavljati, da jim je ta postal nekakšno prebivališče in celo zatočišče. Izviren roman, pri katerem resničnost prehaja v fikcijo.

Samo Rugelj, Bukla 134-135

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...